用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有幾個offer的秘訣
樓主: greenshoot
go

有幾個offer的秘訣   [複製鏈接]

回覆 CheungTC 的帖子

剛路過,我女又係10月細女,讀維記,今年K3。其實10月女吾算好細,比起12月男仔,同大B爭學位,絕對有得打。

但細B在社交、情商和睇眉頭眼額,確係吾夠大B醒,這是事實。好似如果係playground有超曳的小朋友,佢的大B friend見到,通常識避開吓自己玩,但我女就吾得,次次硬碰硬,嬲爆收場。

如果repeat入到好龍校,可以考慮。但去另一間幼稚園repeat,吾一定值。

Jane1983 發表於 13-12-23 17:43
回覆 CheungTC 的帖子

剛路過,我女又係10月細女,讀維記,今年K3。其實10月女吾算好細,比起12月男仔,同 ...

至於考直資私校。好睇你心水邊間。你吾心頭高,策略得宜,吾使repeat都考到。
如果你target果2間神校,咁repeat都吾一定會增加勝算,可能repeat小一再考,或者插小二仲容易。

吓!  萬衆期待, 原來老作.
真係峯迴路轉,

引用:吓!++萬衆期待,+原來老作.+真係峯迴路轉,+

原帖由 AgapePa 於 13-12-23 發表
真係峯迴路轉,
直情要封佢鋪啦,由始至終講大話,不是真心分享。

bubuG 發表於 13-12-23 18:09
直情要封佢鋪啦,由始至終講大話,不是真心分享。

佢被JoJo封過一次鋪, JoJo有先見之明

AgapePa 發表於 13-12-23 18:02
真係峯迴路轉,
真係失望!以為係真心分享,原來係老作收場!

引用:Quote:AgapePa+發表於+13-12-23+18:02+吓!+

原帖由 甘恩 於 13-12-23 發表
係,很早之前已經放流料

引用:Quote:AgapePa+發表於+13-12-23+18:02+吓!+

原帖由 甘恩 於 13-12-23 發表
Just read the last few postings, and some other posts of 小克 in other chats, I just don't know what to say.....

離哂大譜, 封佢啦:;pppp:

回覆:有幾個offer的秘訣

㑖有大白成日抹黑某直資,果邊D家長都鬧佢

路過,大仔有優勢,是肯定的,所以可以的話,真係最好repeat K3, 先讀小一再報直資小一,唔知有冇成功例子?好似有D學校唔收一年級學生報名,最好查清楚先!

如果你個囝囝囡囡面對陌生人都可以對答,就不用去面試班,如果怕羞的,便要上堂訓練一下

最好在學校開放日同佢地睇睇,好的學校真係吸引到小朋友,到面試時小朋友會儘力D!

以上全屬個人經驗,不喜勿插!

kyleebc  Good sharing!  發表於 13-12-24 23:49

So cheap! 大話連篇將來你的小孩都會是大話精!恭喜恭喜!

AgapePa 發表於 13-12-23 18:02
真係峯迴路轉,
唉~點解要咁做呢~真係唔明!

真心分享,慢熱的小朋友亦有希望,有些學校會喜歡文靜但有禮型,多面試亦有幫助,我小朋友越見越好。面試班有用,但父母在学術上要多注意,多注重logic training,讀英普班会省下在外上課時間,祝大家好運!

引用:真心分享,慢熱的小朋友亦有希望,有些學校

原帖由 vvbyy 於 13-12-24 發表
真心分享,慢熱的小朋友亦有希望,有些學校會喜歡文靜但有禮型,多面試亦有幫助,我小朋友越見越好。面試班 ...
非常同意,我個囡都係慢熱,多個面試中固然有失敗,但亦有成功,神級校長能在面試中看到小朋友嘅真性情

真心分享,我只幫囝囝報了五間學校(英華、陳守仁、九龍塘小學、dbspd、同培正),報這幾間學校都是心宜,如不中便大抽獎。囝囝平日是我和公公教,沒有上面試班,好動,喜歡問問題。最愛太空、計數和自然科學的書籍。完全沒有讀面試班,興趣班只玩跆拳道、兒童畫、小結他。也是他自己選的,不希望給他沒興趣的活動。五間學校中最想入英華,男拔主要是給他見識一下神校。第一間便in英華,in完十分後悔之前沒有報一些普通直資做warm up, 囝囝in 完話表現好差,去陳守仁時開始明白模式便越in越好,男拔in完佢話in得差過陳守仁,九龍塘小學兒子最愛校園,培正佢話要佢悶左成個鐘,要佢伏在枱上佢最唔最唔鍾意。
最後英華陳守仁九龍塘小學全部冇2nd in反而最冇諗過的男拔有2nd in,到竟然男拔收左佢。
建議各位在報最心儀的學校前先找做練習,面試班我們沒有上所以不能作建議,最重要是培養閱讀和學習興趣。

引用:真心分享,我只幫囝囝報了五間學校(英華、

原帖由 johnlone 於 13-12-24 發表
真心分享,我只幫囝囝報了五間學校(英華、陳守仁、九龍塘小學、dbspd、同培正),報這幾間學校都是心宜, ...
你冇2nd in 個啲我大部份有,但我冇dbs,與神级冇缘

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請家長對自己言論負責, 請勿發放不盡不實之言論, 影響家長決定或引起不必要之恐慌, 為子女選校是影響一生的事, 請各位認真對待

嘩!.....

‹ 上一主題|下一主題