用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 屋企邊個決定小朋友入邊間小學? 爸爸 還是媽媽? ...
go

屋企邊個決定小朋友入邊間小學? 爸爸 還是媽媽? [複製鏈接]

你們屋企邊個最後決定小朋友申請 或入讀邊間小學?

是學歷較高的家長 ?  還是家中較惡的家長 ?

還是有商有量?

你們相信另一半多D ? 還是BK其他人多D ?

如果爸爸喜歡A校,媽媽喜歡B校而小朋友喜歡C校,怎辦?

歡迎討論。
   1    0    0    0

我家係小朋友。

父母簡咗幾間出嚟,小朋友做最後決定。

記住,讀書嘅係小朋友,唔係父母。

我帶小朋友去參觀, 間學校我心儀, 而佢都鐘意

chingcging 發表於 13-11-21 10:40
我家係小朋友。

真是一個快樂的家庭。

siujanjan 發表於 13-11-21 10:42
我帶小朋友去參觀, 間學校我心儀, 而佢都鐘意

意見一致無煩惱。

whoever monitors the homework will choose. in this case, my wife chooses the school coz' she will guide my daughter in her homework.
unless my daughter studies independently, she will choose, but until then, my wife.
in this case, both my wife and daughter really likes the same school, so it's good.

reei 發表於 13-11-21 10:45
whoever monitors the homework will choose. in this case, my wife chooses the school coz' she will gu ...

it is good that all members of the family  have the same view.

回覆:屋企邊個決定小朋友入邊間小學

我負責搜集各學校的資料/來自其他媽媽的評價,
然後簡述俾c6聽,講埋我覺得邊間啱阿仔,
再問c6意見。我地的意見都一致。

如果唔一致,我會叫c6講出佢嘅意見,
我又講,再綜合邊個的‘論點’重要一d, 作結論。
(嗱,我c6係嗌唔起交嘅人,所以我可以講晒我嘅諗法出來,又可以駁佢,佢有point 又可以駁返我)

回覆:reei 的帖子

Good point, that's why I Let my wife to choose. kid is too small to make decision, they love that school may be they gave them gift or sweet after interview.

apple8356  小朋友有得玩/有得食 就對學校有好感。  發表於 13-11-21 11:22

同樓上相同,
揀好心儀嗰(幾)間小學,
就帶阿仔去學校的開放日,
如果阿仔都鍾意,
就揀定嗰間了!

引用:我家係小朋友。父母簡咗幾間出嚟,小朋友做

原帖由 chingcging 於 13-11-21 發表
我家係小朋友。

我都一樣,不過最後都是看學校收唔收,收之中,讓孩子選!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

父母共同決定選邊間面試,小朋友再選讀那間.

先組成選委會 ( 即係爸爸, father, papa, baba )
由選委西選入圍學校名單,
阿女落場踢, 由市場决定最後名單.
最後由最高權力機關 (即係媽媽, mother, mama, mum )
作最終决定。
其間選委可向最高權力機關推銷, 但不可影响初選名單。
阿女唔like可以hea踢,但不能罷踢。

joeydesu   好搞笑  發表於 13-11-21 13:34

估唔到咁多小朋友有決策權。

我家囝囝思想未夠成熟,唔會識揀,有得食,有得玩,有魚有烏龜,有禮物,有同學一齊讀。。。佢只會見到表面野,所以我絶對唔會問佢

根據自己家庭財力,囝囝能力、性格,學校地點等,囝囝只考數間。我同老公分別收風,大家都識得多家長、同事響目標學校,兩公婆一齊分析情報排位。最後順利入到我地心儀學校,然後偶然響囝囝面前對學校落咀頭,例如話:你遲d入讀果間學校有實驗做個喎,啱晒你啦

我會將幾間心儀的和c6及女兒討論。
將我自己鍾意果間講好d,吾鍾意果間講衰d。
之後一家人一起決定讀邊間。

現實中,只有學校選你,其他人包括父母、小朋友都無選擇權。

apple8356  所以好多" A校 Vs B 校 "  /  "C校 報喜區".........同一班人。  發表於 13-11-21 14:05
apple8356  80%學位落在20%的小朋友身上,有一撮人正在煩惱中。  發表於 13-11-21 14:02
LeeCC  終于有人回到現實!  發表於 13-11-21 13:34

我負責 shortlist 學校,之後兩公婆一同去簡介會開放日才決定報唔報,面試後亦會聽孩子意見。

其實小朋友應該有決策權。當然,篩選權在父母手上。有點似選特首政治。
我屋定先定幾間小學,然後去參觀會(因為開放日相近,所以最多都是2-3間),參觀時會拍照,既影學校,更影小朋友反應。
之後每一間去完都會問小朋友,感覺如何。
然後過了一段時間沉殿,再問小朋友是否喜歡,點解,決定哪間。
幸好,小朋友做到決定。雖然小朋友不可能回答像大人那樣理性,例如分數等,但至少知道哪間是他最喜歡的。我小朋友以大班同學仔是否都在區內見到為主。
由此,可見大人有篩選權,然後由小朋友3選1左右。
當然,要經常向小朋友說明,未必入到。因為講運氣。

anntx3 發表於 13-11-21 12:07
我會將幾間心儀的和c6及女兒討論。
將我自己鍾意果間講好d,吾鍾意果間講衰d。
之後一家人一起決定讀邊間。 ...
妳 d 做法咁似CY!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題