用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有兩個小朋友的媽媽會點選擇?
樓主: vickinguk
go

有兩個小朋友的媽媽會點選擇? [複製鏈接]

回覆:歐文 的帖子

Same case, 我選做ftm and add 工人,我工人好老實同我講搞吾掂加上我都吾放心

我姐姐知我有左第二胎後,好積極同我講區內邊間有全日n班,話佢朋友D細路讀得好好。我其實有婆婆買送,嫲嫲亦答應細B出世後全力配合,所以放棄全曰n班呢個想法。

回覆:有兩個小朋友的媽媽會點選擇?

Same case, my elder son is studying whole day class, he is k1 now.

回覆:vickinguk 的帖子

一湊二,其實好多家庭都係咁,主要湊好孩子,其他家務就唔好要求咁高就可以了。自己放工買餸,唔比工人帶B去街市。最緊要係姐姐有心湊B。預早同姐姐講有咁安排,等佢有準備。
如果有心儀半日k1,唔好放過。

回覆:sw_2013 的帖子

我同你情況一樣,今年5月妹妹出世,又係驚姐姐搞唔掂湊2個,仲要係初生,所以都排定隊等細女入育嬰園,咁哥哥就可以出九塘讀好啲的k1,但另一個交叉點就係學費,始終全日班有學卷好吸引,而且果間區內算唔錯,如果出去讀九塘k1,3500學費,仲要得半日,好鍾意果間教學同勝在大機會升心儀小學!你知啦,多個小朋友多個開支,所以真係好難決定

我WEEKEND自己一湊二(大5歲, 細10個月)已經無做家務, 都覺得好忙, 你果個仲要係new born!!!!!只靠姐姐, 比我就唔夠膽。其實你照考左心意, 出名又值得讀既KG先啦! 真係有offer時先再諗啦, 因為真係唔係咁容易考咖!!

或對住爺爺嫲嫲太耐... 《-- why?
‹ 上一主題|下一主題