用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問英華 or陸慶濤小學?
樓主: rc_purin
go

請問英華 or陸慶濤小學? [複製鏈接]

英華

回覆:請問英華 or陸慶濤小學

你係呢度問英華vs陸慶濤,我諗無人會叫你選陸。陸只可以話係將軍澳嘅地區名校,但英華係每個家長夢寐以求嘅學校,無論成績、師資、環境、名氣、升中backup都有。
其實我反而想知你自已考慮嘅/猶疑嘅係咩?

tokwawan  sorry, 我不是你所指的每個家長, 英華不是我夢未以求的, 我認為選較適合小朋友的一間會好D...  發表於 13-11-14 21:19

引用:皇家馬德里+VS+天水圍飛馬

原帖由 kelvinli0311 於 13-11-14 發表
皇家馬德里 VS 天水圍飛馬

回復 tt007 的帖子

其他唔敢講, 師資是否特別比人家好, 就似乎浮誇了一點.

MSBOY  YW teachers turn over rate is high!  發表於 13-11-15 12:29

樓主你認真㗎?

回復 Melody_BB 的帖子

我有個朋友她的孩子在陸就讀,而她強烈認為孩子應開開心心去上學,快快樂樂回家去,神校對家長及小孩子都很大壓力。所以,比較YW及陸是compare apple with orange.

醒目開學勳章

引用:我覺得應該係比較邊間學校較適合小朋友仲實

原帖由 cacanov06 於 13-11-14 發表
我覺得應該係比較邊間學校較適合小朋友仲實際啦!  
曾經睇過EK 前輩著作, 可節錄俾樓主參考:  "家長需要清 ...
咁熟面口嘅?

引用:回復+cacanov06+的帖子 同意,不過對於英

原帖由 hoihoima 於 13-11-14 發表
回復 cacanov06 的帖子

同意,不過對於英華來説,某程度上學校已通過多角度面試,找出適當人選,差距很遠 ...
自己真心問吓自己: 短短一個面試真能反映小朋友能力嗎? 大公司請人,要過五關,斬六将, 唔到個人真正上班,都唔知適唔適合。所以學校簡到小朋友唔代表小朋友一定會讀得開心。

回覆:請問英華 or陸慶濤小學?

一間男校,一間男女校都係考慮因素。有時會覺得有些學校係咪被神化了?真係乜都好過人?

回復 NT-1 的帖子

"自己真心問吓自己: 短短一個面試真能反映小朋友能力嗎? 大公司請人,要過五關,斬六将, 唔到個人真正上班,都唔知適唔適合。所以學校簡到小朋友唔代表小朋友一定會讀得開心。"

你的孩子有無參加過英華的面試?你的孩子是否英華學生?依我所見,英華的面試能讓老師校長看到很多。英華學生確實水平挺平均。這是根據我看到的所說,不喜勿插。世事當然無“一定”,這個大家都明白的。

引用:一間男校,一間男女校都係考慮因素。有時會

原帖由 Gooblovebb 於 13-11-14 發表
一間男校,一間男女校都係考慮因素。有時會覺得有些學校係咪被神化了?真係乜都好過人?

...
同意!单睇第一次面試問既野,小—常識題,的確扣了点分!

For me, YW for sure. 至於LHT, 我就無研究過。同意考到至算,YW真係唔易入!

回覆:talknwrite 的帖子

我諗,無人會覺得英華師資差囉

唔係話英華師資差,不過如果只比較兩間學校的師資,根據小學概覽的資料:

英華小學教師資料(包括校長)
教師人數 (核准編制內):48
教師人數 (核准編制外):12
學歷 (佔全校教師人數%)     
教育文憑:98%     
學士: 98%     
碩士、博士或以上: 27%     
特殊教育培訓: 33%
年資 (佔全校教師人數%)     
0-4年:29%     
5-9年:23%     
10年或以上:48%
http://applications.chsc.hk/psp2 ... id=2&sch_id=276

保良局陸慶濤小學教師資料(包括校長)
教師人數 (核准編制內): 40
教師人數 (核准編制外): 10
學歷 (佔全校教師人數%)
教育文憑: 100%
學士: 100%
碩士、博士或以上: 48%
特殊教育培訓: 6%
年資 (佔全校教師人數%)
0-4年: 20%
5-9年: 30%
10年或以上: 50%
http://applications.chsc.hk/psp2 ... id=2&sch_id=214
陸慶濤的老師有48%係碩士、博士或以上,都不算差.

回覆:請問英華 or陸慶濤小學?

如果係仔會揀英華

路過,英華條路仲有好長,就算樓主兒子已入2nd in,但仲有3rd in得300人先再有offer ,建意明年3月收先唸啦

英華都未有結果,咁快就有煩腦

引用:路過,英華條路仲有好長,就算樓主兒子已入

‹ 上一主題|下一主題