用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014九月升中元朗區家長又齊齊交流
樓主: 樂消遙
go

2014九月升中元朗區家長又齊齊交流   [複製鏈接]

wing~ 發表於 14-1-9 14:09
回覆 kilykilyk 的帖子

請問信義功課多唔多,放學放幾點??

功課量一般,

請各位幫幫手,我是新移民媽咪,香港的升中制度實在太複雜,現在自行分配要填表,我頭都大晒,麻煩指點迷津。小朋友激活英文小學全級前三名(全級三十多名學生), 五年級上,3A1B, 五年級下,4A, 六年級上4A,操行A, 該如何選校?其實我好擔心,萬一是由於我不懂遊戲規則的緣故,令小朋友去不好的學校讀書(網上聽問很多大抽獎被派到不好的學校),我想我會好內疚。

kefjbl 發表於 14-1-9 15:42
有一種表格,係由學生填好,再由小學校長,親手文到中學校長手里,個的必收

...
我就係問呢種表,係咪間間小學都有幾份?必收會唔會有都唔收??

echowwj 發表於 14-1-9 23:03
請各位幫幫手,我是新移民媽咪,香港的升中制度實在太複雜,現在自行分配要填表,我頭都大晒,麻煩指點迷津 ...

老師有冇說過小朋友是BAND 幾,單看資料,好大機會是BAND 1 ,如果是B1 ,便可選擇較多。如果天水圍區,近的有信義,遠一些有祟德。

回覆 hkangel89 的帖子

老師五年班時說她band1尾,但是校長又話她可以報任何學校,所以我都好迷惘。小朋友想讀元朗的band1, 鄉中,我怕太激進了

是不是間間小學都有鄉中的校長自行信呢?

引用:+本帖最後由+echowwj+於+14-1-10+01:09+編

原帖由 echowwj 於 14-01-10 發表

是不是間間小學都有鄉中的校長自行信呢? ...
不是!弱勢小學、直資未必收到鄉中邀請面試信鄉中自行派位只收約40人!就算有信都唔一定必收!因為市區英文私小有好多叻人會面試地區名校

其實聽完佢講座, 都感覺上佢地幾照顧學生, 唔會死谷...(當然, 間間都會谷, 但平衡幾重要)

好老實, 雖然我只聽過幾間學校講座, 及參考過一些升中資料, 信義比我感覺係較為平衡, 包括學術成績、校風、關心學生各方面...

或frchoj自於 141-10 00:4根據
回覆他們hkang安排l89 的帖子

老師五年班時說她band1尾,但是校長又話她可以報任何學校,所以我都好迷惘。小朋友 ...

如,B1尾冇乜可能自行入鄉中.只望大抽獎鄉中会根據教署給他們的名次。安排最好的面試
。所以如果你決定報而又有得面試的話。基本上小朋友肯定是B1頭或B1中。

引用:+本帖最後由+kilykilyk+於+14-1-9+00:21+編

原帖由 kilykilyk 於 14-01-08 發表
你個仔應該係讀到書,精英班?
我個大仔讀緊天官中中六了,幸好都係一直keep倒喺精英班,所以圍內同學都係乖同讀書嘅,佢都有講隔離班嘅啲人係好壞,一放lunch或放學就食煙之類…而且我之前食飯比佢,都會見有班金毛強喺附近
講真,食煙小事,索k之類先大鑊…

cumalam 發表於 14-1-10 10:05

好老實, 雖然我只聽過幾間學校講座, 及參考過一些升中資料, 信義比我感覺係較為平 ...

氣氛好~

回覆:2014九月升中元朗區家長又齊齊交流

想問大家崇德校風好嗎?

vicky 發表於 14-1-10 15:27
你個仔應該係讀到書,精英班?
我個大仔讀緊天官中中六了,幸好都係一直keep倒喺精英班,所以圍內同學都係 ...

睇緊啲應該無問題..

今日班主任話她屬於band 1頭or中,報鄉中面試正常都把握不小,咁自行1報鄉中,自行2呢?我比較希望她讀鄉中,因為參加簡介會後自己同小朋友都中意。聽網上話,自行2不報,留待大抽獎博鄉中,是否太冒險呢?如果自行2跨區沙田呂明才,是不是沒有什麼意義?呂明才應該比鄉中更難入。太多疑問,不好意思,請指點下,謝謝

elbar  自行2 崇德   發表於 14-1-10 21:10

回覆 katrinaau2002 的帖子

如果你問我,根據兒子所見所聞,是很好的,冇欺凌、冇打交,冇見到人食烟,上課秩序良好。但也要接受學校不是太嚴格,不要以為是天主教學校便十分保守,一樣玩萬聖節。

echowwj 發表於 14-1-10 19:48

今日班主任話她屬於band 1頭or中,報鄉中面試正常都把握不小,咁自行1報鄉中,自行 ...

這一直是每年都有家長會遇到的問題,因自行不論你選邊間第二,只要鄉中不收,而第二那間收了,鄉中便無望了,問題是:自行的信心大嗎?若否,有否一間同鄉中一樣鐘意的,冇的話,則自行便選一間鄉中,大抽獎也以鄉中首選。這是值得細心思考的。

再請教一下,如果自行2跨區去沙田呂明才,是唔是意義唔大,基本如果自行1鄉中入唔到,自行2如果填呂明才更加沒有希望入?

引用:回覆+hkangel89+的帖子 再請教一下,如果

原帖由 echowwj 於 14-01-10 發表

再請教一下,如果自行2跨區去沙田呂明才,是唔是意義唔大,基本如果自行1鄉中入唔 ...
可以咁講

請問中華基督教青年會中學好還是翁祐好呢?
‹ 上一主題|下一主題