用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 私人補習問題?
go

私人補習問題? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小囡剛剛升上一所英中,本來她小學是返補習社補的,但自升中後她説補習社老師已經對她幫助不大!後來我經網上一所中介公司請了一位剛升上大學的姐姐幫她(補全科),現已補了6堂但囡囡對英數還是有很多不明白。(其實囡囡主要補的只有英數和地理)現想請問各位有經驗的媽咪,我應否補多幾堂還是換老師呢?補充:姐姐算是一個幾有交帶的人!
   2    0    0    0

zoemanman 發表於 13-10-23 01:21
小囡剛剛升上一所英中,本來她小學是返補習社補的,但自升中後她説補習社老師已經對她幫助不大!後來我經網 ...

中一英數係好簡單, 以我記得我小朋友係, 學期初係先背熟好多英文數學方面生字,  計算反而唔太難, 都係小六時學嘅差唔多, 或者深少少, 所以問題係, 小朋友有無先記熟呢類生字?

仲有就係題式, 會唔會係佢小學時少見呢類題式?

所以, 先搵出問題, 到底係唔識解題? 解咗都唔識計算? 還是未熟題型?

另外, 如果姐姐係一個好交帶嘅人, 今時今日已難搵, 如果學歷方面係應付到, 我會認為可同佢商量下方法, 調教下, 先再考慮換人.

醒目開學勳章

首先多謝orangebb你的意見。囡囡最大問題係列式,好多時你叫佢計出來答案是正確的,我都不明白(因我是個數學白癡)我都好明白姐姐的好處但是當姐姐解釋給囡囡聽時,她説以前數學不是這麼難的,有時候如她不肯定時會叫囡囡回校問老師?所以都不知怎樣好(因為我是第一次揾私人補習的

Sasaalan  這位姐姐是否有補習經驗??  發表於 13-10-23 10:21

醒目開學勳章

姐姐説過約有2-3年的補習經驗

首先,“補全科”這種方法只不過是幫小孩溫書和做功課,意義不大。應該改為補專科。好的專科補習,不會跟教科書去教,而是引入難度較大的內容,讓孩子對書本內容有一個深層次的認識。就算不能完全吸收,打個五折都有明顯幫助。

另外,女生天生不擅長邏輯思維,數學這些學科,還得找男老師輔導比較穩當。大學里,理學院內的男女比例,就清楚說明這個事實了。我當年所見,電子系一百多個學生中,就只有三個女生,而且成績一般。(以上說明並非貶低女性,相反,女人EQ高,處理人際關係就十分拿手,我本人是十分敬佩。)

orangebb  絕對同意 !  我都會揀專科專補, 實在好難會搵到一個人科科都叻..........  發表於 13-10-29 08:35

引用:Quote:zoemanman+發表於+13-10-23+01:21+小

原帖由 peterchai 於 13-10-31 發表
有時補習老師係人夾人既, 而且學習既嘢要講持之以恆, 講真, 以我經驗, 其實一個禮拜一堂唔係幫得好多, 補習 ...
可吾可以pm我,綱上補習!

回復 zoemanman 的帖子

有交帶嘅人, 今時今日真係好難搵,遲到準時走也經常有。

引用:小囡剛剛升上一所英中,本來她小學是返補習

原帖由 zoemanman 於 13-10-23 發表
小囡剛剛升上一所英中,本來她小學是返補習社補的,但自升中後她説補習社老師已經對她幫助不大!後來我經網 ...
我都覺得中學好難揾人補全科,精嘅一定係補專科,而數,理科又的確男生會叻d。不如考慮專科補啦。

醒目開學勳章

首先好多謝各位的意見其實姐姐和囡囡補習時,囡囡都只是會問2科。1)是英數 2)是地理  其他科目囡囡可以自己攪掂的。我都明白男仔的數理係會好些,但是始終得我和囡囡2人在家,男補習老師我是有點覺得不方便,因為囡囡補習時我是在房間的,因不想騷擾她們。謝謝各位

引用:首先好多謝各位的意見其實姐姐和囡囡補習時

原帖由 zoemanman 於 13-11-03 發表
首先好多謝各位的意見其實姐姐和囡囡補習時,囡囡都只是會問2科。1)是英數 2)是地理  其他科目囡 ...
男生可以,以前我的補數老師是男的。如果怕,就出外補數,我女最近補mathnasium .不錯!我老爺是精算系教授、老公數學糸本科,今日教阿女probability,challenge 老師的notes有問題,而且佢地太勁,阿女初時不太明,我表弟在見阿女疑惑便請詳細解釋,之後阿女上mathnasium ,阿女返來話明哂。所以你可以試下。

ppchan168  真系名師出高徒。  發表於 13-11-5 00:40

其實好多女的數學也可以很好,你可找專補數的女老師,如果她成績不錯的話,地理自然不成問題

回覆:私人補習問題?

我女又係數學唔掂,而且非常抗拒我都唔知點幫佢。ps.已有補數

ppchan168  數學唔好問題不大。keep住一定水平,及格就得。然後催谷文科,一樣大把前途。人有優點和弱點,弱點永遠不會變成優點。最重要是發揮自己的優點。  發表於 13-11-5 00:45

引用:我女又係數學唔掂,而且非常抗拒我都唔知點

原帖由 PANCO 於 13-11-04 發表
我女又係數學唔掂,而且非常抗拒我都唔知點幫佢。ps.已有補數
我阿女是認為自己想好d,提出外出補習,之前不補的,所以媽媽要鼓勵她,令他有學習動機,中學是要靠自覺了,她最近上英文補習班,班裡有些學生不留心、不做功課,迫不來

回覆:私人補習問題?

唉!真的佷勞氣,我覺得係佢懶!

‹ 上一主題|下一主題