用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Perfect Pitch問題
go

Perfect Pitch問題 [複製鏈接]

想請問有perfect pitch的朋友,你們是怎樣去identify一個聽到的音?事緣是,囡囡有perfect pitch,有時同佢玩,會彈音比佢估,但一d超過佢平時彈琴,violin的音域也聽得出,我一向以為perfect pitch是聽了個音之後記了下來,究竟是怎樣work的我完全不能理解,仲比佢笑,「乜你聽唔出咩?!」
   5    0    0    0

回復 creamsicle 的帖子

囡囡就係唔需要,所以我覺得奇怪,究竟點知?

回復 bebebe12345 的帖子

所以咪好大問題, 我隻耳好差, 聽唔出, 以前考AURAL係我弱項, 同呀囡練VIOLIN, 我開埋PIANO對音都唔係好聽到囡囡走音, 要開TUNER先得, 不過又唔WORK, 唔通吓吓望住TUNER咩囡囡明明聽到自己走音又唔多理, 求其交功課, 頭都大.....  

回復 creamsicle 的帖子

佢係唔洗諗的, 我問佢點解知D音, 囡囡話唔知點解, 不過一樣野係, D少D機會彈的SHARP, FLAT, 佢就唔多識EXTRAPOLATE, 其他熟D的音佢可能用腦一D音去EXTRAPOLATE...

哈哈,聽你地咁講我都"安慰"d,我囡囡又係叫我去tune下個piano,有時我都唔知真定假,定包拗頸,又話自己無走音,我隻耳唔好敢同佢拗咁行。。佢有時肯care音準,隻手指就好似marcuscyrus咁講gliss.番啱個音,
係呀一樣,自己走音唔理,人地走音比個樣我睇

回復 tinyuichan 的帖子

唉,你有所不知,我自己都好喜歡琴,5歲已開始習琴,自知天資不夠好,而家幾廿歲都仲學緊,如有時間,我想學埋violin添。。眼見個天比咗d special skills比呀囡,佢唔好好利用,真係傷心,如果我有呢個skill, 起碼我背譜一定容易d⋯我都希望呀囡可以過d比我:(

回復 akys 的帖子

顏色呢樣野我都試過佢一次, 我彈咗隻Chopin Op.48 no.1 in A minor比佢,  佢話見到係粉紅色(佢最like 個colour),我雖然都係"睇唔到", 不過佢都應該係"睇唔到"...

我囡細個咪做呢d其怪嘢,搭地鐵無端端eeeee,原來唱緊關門歌mouth:" />microwave 又唱一餐

回復 viv-viv 的帖子

好勁呀你!好有硏究呀!
‹ 上一主題|下一主題