用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我個仔串字串極都唔識, 點算?
go

我個仔串字串極都唔識, 點算? [複製鏈接]

琴晚同佢溫英默, 串字串咗2個鐘, 又讀又寫, 都記唔到, 中間有比佢落街鬆下, 返嚟諗住會好d, 又係咁, 今日默喇, 今日一個字都唔識, 點算? 佢係咪有讀寫障礙?
   4    0    0    0
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-11-12+發表我女

原帖由 Sumyeema1 於 13-11-12 發表
好有趣,請問書仔係學校出?  可以買到嗎?
學校自己編的。

引用:我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小

原帖由 四隻貓 於 13-11-12 發表
我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小 ...
好有趣,請問書仔係學校出?  可以買到嗎?

thanks  

我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小朋友鍾唔鍾意...

玩法1) 用唔同既古怪聲音串字. e.g. 我同仔女輪流扮mickey mouse/witch/老年人既聲去串個字出來.
玩法2) 用唔同顏色筆或古怪寫法去寫d字
玩法3) Memory card - 將d字print 成兩堆卡, 玩配對記憶遊戲, 配對左就要大聲串個字出來
玩法4) 同佢玩串字hangman game
玩法5) 串字"come"綿胎, 將d字print 成卡, 跟住張list 讀, 一配中就要鬥快串個字出來
玩法6) 用通心粉或紅豆之類既野砌隻字出來
仲有其他方法未試, 試左之後再分享.

大前題都係要令小朋友覺得係遊戲, 而唔係苦差, 佢一怕左就更唔願意記. 呢堆方法家長要投入陪玩, 每次也不要太多字, 慢慢來, 等小朋友唔抗拒, 慢慢又真係記到, 佢有左信心同滿足感, 就唔會再怕默書.

小藍莓 發表於 13-10-28 15:36
但係我的小朋友都一路有學phonics , 但係完全唔識併字。
你所謂既唔識併字係點樣???我仔學左兩年, 到今年一年級真係要默書,發現佢同PHONICS未能融為一體...
後尾我係寫字咭時, 特別將音節用唔同色筆寫, 等佢容易辦認. 串字時間比之前用少左一半...
EG:   point Bread  light

回復 KLLP 的帖子

我情況同你一樣.........唔知點好

回覆:CaptainHarlock 的帖子

我聽過一個講座,將嗰組英文字變成圖畫會容易記啲, 我覺得幾有效, 不過要花時間唸

回復 peggyau 的帖子

但老師會比壓力同我個仔!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回復 Jane1983 的帖子

6歲, 中文ok的

引用:我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十

原帖由 peggyau 於 13-10-28 發表
我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十幾分,最後放棄,唔想咁無聊不停溫d無聊野,倒不如去公園玩及學習他 ...
你小朋友幾大?

我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十幾分,最後放棄,唔想咁無聊不停溫d無聊野,倒不如去公園玩及學習他喜歡的事,佢開心我也開心

hellohelloruby  好型呀你!  發表於 13-10-31 11:14

引用:+本帖最後由+小小山+於+13-10-11+11:40+編

原帖由 小小山 於 13-10-11 發表

去學下phonics, 先識讀就自然會識串字 ...
但係我的小朋友都一路有學phonics , 但係完全唔識併字。

幼小是可以學phonics的,我的女兒由PN開始學26個音,K1後跟一個英國人學,現在小一已可以閱讀略深的英文書了。或者Phonics Kids這套書可以唱住記Phonics也不錯呀!

Thx  for all your advice. Will try. Let him not to loss intesest in English is my first priority.

KLLP  不是不適宜高小,
而是小兒的個案是 從初小學了超過2年, 學完, 還是攪不清的音 / blending >_<
我覺得這個方法, 不是最合適小兒  發表於 半小時前

Xxxxxxx

原來咁。phonics 要配合語境,例如多閱讀,多聽英文。如果你孩子這些方面未足夠,搵辦法令他做多一些,可能有效。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

KLLP 發表於 13-10-18 10:17
謝謝大家意見.

以前一宜希望phonics可以幫助孩子的spelling, 但隨日子流逝, 知道這個方法並不是最合適的. ...
的確有一些小孩會覺得phonics 難學的,尤其是blending,當初我個在k3時也學不會,停了幾個月後再start 之後又ok wor,或許你子細分析他邊一方面有困難,找一些他能明白的方法去教他(我知,講易行難),eg, google 下一些multi-sensory methods.  還有你說學了phonics兩年,是每星期一堂? 每天有練習嗎?  最後,如你讀bat cat hat pat rat 聽,他會認\分辨到這些字嗎?
之前有位網友分享過一段片,let me see if i can dig it out.

引用:謝謝大家意見.+以前一宜希望phonics可以幫

原帖由 KLLP 於 13-10-18 發表
謝謝大家意見.

以前一宜希望phonics可以幫助孩子的spelling, 但隨日子流逝, 知道這個方法並不是最合適的. ...
點解你認為高小不宜學 phonics?

KLLP  不是不適宜高小,
而是小兒的個案是 從初小學了超過2年, 學完, 還是攪不清的音 / blending >_<
我覺得這個方法, 不是最合適小兒  發表於 13-10-18 12:25
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:我個仔串字串極都唔識, 點算

可以試下去圖書館借徐薇的100個一定要會的英文字根/部首

shmilu_kio    發表於 13-11-11 23:40

謝謝大家意見.

以前一宜希望phonics可以幫助孩子的spelling, 但隨日子流逝, 知道這個方法並不是最合適的.

因已是高小, 現在主要是將一些他記不起的字, 按syllabus拆成數parts, 讓他容易記一點, 因有些組合已比較熟識, 如"ion", "ly", 希望籍這方法, 不用他每串一個字, 就像要重新學一次. 現在學校默書, 我們的目標只是合格, 通常seen dictation  還好一點, unseen 就可以想像了.

不知還有沒有家長有這樣的經驗, 用phonics 學spelling 是好的方法, 已是公認的, 但應該還有其他方法吧?  希望多知一點, 可以幫到他. 因spelling 弱, 亦影響了他writing 的能力 和學英文的興趣.

‹ 上一主題|下一主題