用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪個個都會報神級小學,試下運氣?
樓主: happyritamama
go

係咪個個都會報神級小學,試下運氣? [複製鏈接]

moonychan 發表於 13-10-4 13:23
agree~ 名校放完長假, 有意無意都會問 "放假去左邊到旅行呀?"
入得去,就要有不卑不亢的能力呢。

引用:回復+irischowys+的帖子 是你的第一身經驗

原帖由 ANChan59 於 13-10-04 發表
回復 irischowys 的帖子

是你的第一身經驗或想當然?
我女的確在名校讀書,真係很多都有車,又歐遊。家長絕對很友善,非常有禮貌。而我只是中產,但大家相處融洽,而女兒一般開支我們也負擔得起,學校亦是一視同仁。我只是道出,要女兒增廣見聞,提昇技能,真的需要錢,不能太「冇」!

irischowys 發表於 13-10-5 13:08
我女的確在名校讀書,真係很多都有車,又歐遊。家長絕對很友善,非常有禮貌。而我只是中產,但大家相處融洽 ...
多謝你的分享!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:moonychan+發表於+13-10-4+13:23+agr

原帖由 wwsugar 於 13-10-05 發表
入得去,就要有不卑不亢的能力呢。
咁又點??………
點解要care....

冇報! 唔理個小朋友係咪真係唔谷得, 但係我自己唔谷得, 萬一"好彩"入到, 唔比個小朋友讀又對唔住佢, 入去讀又要係咁谷佢, 明明90+分都仲要迫佢考到100分, 覺得咁樣好得人驚, 人都癲, 自問唔想過呢種生活...

引用:冇報!+唔理個小朋友係咪真係唔谷得,+但係我

原帖由 JessieToys 於 13-10-06 發表
冇報! 唔理個小朋友係咪真係唔谷得, 但係我自己唔谷得, 萬一"好彩"入到, 唔比個小朋友讀又對唔住佢, 入去讀 ...
錯了,如果你不想有你所講的壓力,反而要試下報DB。

回覆:係咪個個都會報神級小學,試下運氣?

有報,一世人可以考幾多次小一?試下個過程,每次對自己了解多咗,又進步咗。

預咗唔得,但見做見識過嗎!

引用:Quote:原帖由+JessieToys+於+13-10-06+發表

原帖由 fsforth 於 13-10-06 發表
DB 冇壓力?吾係呀?天真佐小小喔

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-10-04+發表回

原帖由 irischowys 於 13-10-05 發表
我女的確在名校讀書,真係很多都有車,又歐遊。家長絕對很友善,非常有禮貌。而我只是中產,但大家相處融洽 ...
呢個真係好現實嘅問題,我女讀所謂名幼,同學個個歐遊等等,返學校分享,我女去長州一樣開心,好有自信咁話比人知長洲同歐洲一樣好玩。始終重細,去邊一樣開心,但大個咗就可能會比較,自己無就唔開心喇。

回復 happyritamama 的帖子

我地唔會,因為真係收都吾讀, 不是學校不好, 但真係唔適合小兒.  

引用:Quote:原帖由+JessieToys+於+13-10-06+發表

原帖由 fsforth 於 13-10-06 發表
以我經驗所得,無壓力,三年級考TSA 我都是小兒考完之後先知,之前無像其他名津校的密集操練。

壓力原自家長要求,如果不是要頭十名上台拿獎,輕鬆快樂童年不難做到。

同一間名小,都有家長呻讀到想死,有家長話愉快學習。

畫地自困,未打先認輸,
很多神以前都係人
‹ 上一主題|下一主題