用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我仔有自閉傾向嗎?
go

我仔有自閉傾向嗎? [複製鏈接]

我仔宜家18個月,有以下特質令我擔心:
(1) 鐘意轆,風扇,任何會轉動既野,但又未至於只專注果樣,但疊疊杯佢都會攞黎放地下轆,樽都會放地下滾動

(2)好固執,完全唔肯用potty,除卻正餐,比其他野唔食,想中間餐奶轉做包點心,咪實嘴唔食,但一比奶又肯飲,重未識咀嚼

(3)有眼神接觸,間唔中肯聽指令,有學我地發音,會指眼衣口鼻,教佢野肯學

(4)超怕生,一去診所或醫院就扭,醫生一掂佢就喪喊,返pg,第一次又係喪喊,但會有進步

(5)出去公園佢就只係不停行黎行去或玩軚盤類似物,或行上sir滑梯

見過健康院姑娘及私家醫科,兩邊都話咁細好難作準,但初步感覺唔似,但我仍有擔心,尤其唔肯試新食物令我頭痛

4    0    0    0

回復 regretdogdog 的帖子

有 D 似,留心D,可 CAC 網頁參考下.

回覆:我仔有自閉傾向嗎?

自閉主要有三大範疇差:社交互動,語言溝通,固執重複行為。 http://www2.gsu.edu/~psydlr/Diana_L._Robins,_Ph.D._files/M-CHATInterview.pdf ,

呢個checklist 係外國醫護人員用來screen 自閉的。適合16個月至30個月大。其中有6條core questions:

1.你的孩子對其他孩子有興趣嗎?
2.你的孩子曾用食指指著東西,表示對某樣東西有興趣嗎?
3.你的孩子曾經拿東西給你(家長)看嗎?
4.你的孩子會模仿你嗎?(例如:你扮個鬼臉,你的孩子會  
模仿嗎?)   
5.你的孩子聽到別人叫他/她的名字時,他/她會回應嗎?
6.如果你指著房間另一頭的玩具,你的孩子會看那個玩具嗎?   

回覆:regretdogdog 的帖子

似..可以安排做評估睇睇先

但健康院姑娘及私家醫生都唔認為似,咁我出去做評估?

方法一:去協康比幾百元做初部評估。初部似的話,攞住報告要求排CAC或再比專家評估。
方法二:搵一個肯幫你寫信的普通醫生,用醫生信排CAC。

去私人做, 快D知, 快D搵方法幫小朋友

心橋都有得排評估

When my son was 18 mths, we met a serious doctor in gov't clinic  who was willing to check my son properly and he said that my son was supsected Autism and arranged us to have further test in Kwun Tong.

Then my son had further test in 19 mths and confirmed he has autistic features and my son's features were quite like your examples quoted.  So, I thought that the doctor in Gov't Testing Ctr could let you have an answer.

No matter what is the results, the parents must support their children and all the parents who have autistic children or development delayed children would support each other.  Good Luck.

回復 keep-calm 的帖子

我有朋友去過間私人中心做職業治療評估, 治療師幫小朋友做評估時, 如果家長想知小朋友有冇自閉, 而治療師覺得合適, 都會做埋呢個問卷, 然後睇下分數, 再比建議家長需唔需要見醫生確診. 我上網睇過係美國都有用呢份問卷幫18-24個月懷疑有自閉既小朋友做初步檢查.

另一樣要留意係小朋友會唔會有意識咁玩D玩具, 最近我上美國一個有關A仔既網頁, 佢地放左一般小朋友同可能有自閉小朋友既video比較, 其中一樣就係懷疑有自閉既小朋友攞起d玩具只係拎黎拎去, 或者拎起就掉, 唔係拎起煮飯仔隻杯會扮飲野.

Yes, I agree with maymay621's opinion.  My son is also A Boy.  He likes to pick up the toy but not play in correct method.  A boy or girl is usually difficult in playing Pretending Game.
‹ 上一主題|下一主題