用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35校網如何選擇?
樓主: 妙妙媽
go

35校網如何選擇? [複製鏈接]

回覆 Kaw0307 的帖子

我当時都以為黄宣大班,填甲一乙一實稳中,後來拿着派位紙呆着!幸好叩門收了,很感激当時面試仔仔的老師,我還記得她姓马

回覆:35校網如何選擇

根本唔係第1就第7
睇啱第1就搵backup

我住喺近紅磡碼頭果邊, 不過在職媽媽, 多數六點半後先返到屋企,平時咁夜,多數見黃宣學生由家長帶住,或者喺方樹泉內圖書館唔知等咩(呢批學生都幾曳下,大聲講野,跑唻跑去,我兩個女咁細個都話佢地唔啱唔好學);另外就係見千禧/奉基學生(又係有家長陪同或參加完課外活動),真係好少見葛的學生~~想請問佢地平時做過D咩令大家覺得印象有問題?

唔知其他網有無學校一個自行學生都收唔到呢?!35網的呢一間就可能一個都唔到!

葛量洪校友會黃埔學校    暫定統一派位學額(127)自行分配學額(63)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

葛量洪小學生又冇咩特別,反而成曰见到黄宣小學生好钟意在toy r us, , wonderland  门口打超人机, 好似好得闲甘

回覆:josewing 的帖子

我都想知係品德上葛亮洪同聖提摩太係点?
有冇人知佢地放学放几点?

我見過有红馬学生係7仔都大聲喧嘩,冇咩礼貌。又有FK学生係方樹泉吾排隊借野。不過我觉得官津学校一定有呢d学生,見到的一小部分又不能代表整间学校。

回覆:TOLAM 的帖子

請教,什麼是7/5女,6/4男?

回覆 lukimama 的帖子

因為 35區有一間是女校,
所以女仔係7分5 機會
男仔就得返6分4機會
派到理想小學.

當然, 我覺得 聖摩太 & 葛亮 也不差.
只是大家也不想派去...

醒目開學勳章

回覆:35校網如何選擇?

我有朋友個仔讀葛量洪,都讀左幾年,我感覺個小朋友的品格比上不足,但比下卓卓有餘。

另外我見有依區家長講過,所以我有留意到無論早晚,星期一至星期日,你都可以見到好多FK學生着住校服喺條街度,心𥚃有個疑問依間學校係唔係有好多課外活動俾小朋友參與?

好坦白講葛亮程度太淺...上到BAND 1 中學機會唔大...佢地只會列出獲派中學名而沒有講明人數, 我相信每間學校都有BAND 1 生可以在統一派位派到BAND 1英中但幾多真係唔知... 反而千禧同黃宣列明派左幾多個去邊間..透明度高好多

lyhv 發表於 14-1-10 10:02
我有朋友個仔讀葛量洪,都讀左幾年,我感覺個小朋友的品格比上不足,但比下卓卓有餘。

另外我見有依區家長 ...
奉基小學好多学生要返補習社,好似佢地都幾谷成绩。

咁講真間間學校都有唔乖既學生, 得罪講句津校邊間冇強國人...呢個係社會問題...我真係聽D補習老師話D強國人補完習叫做勉強應付左學校D功課就算,星期五就返天堂hea到星期日晚至過關返落黎...個書包都冇打開過何況係温書呢....咁學校成績咪一路下滑囉....

醒目開學勳章

引用:好坦白講葛亮程度太淺...上到BAND+1+中學機

原帖由 hugub 於 14-01-10 發表
好坦白講葛亮程度太淺...上到BAND 1 中學機會唔大...佢地只會列出獲派中學名而沒有講明人數, 我相信每間學 ...
同意!當然如果小朋友資質唔差,而父母亦期望仔女容易啲上到好嘅中學,你講的學校應該係首一、二選。

但如果轉個角度,如果小朋友非聰明那一種,甚至乎可能明知佢上堂好易分心,葛量洪真係可以考慮下,我朋友個仔自從返左學之後便好喜歡看書,依點我好impress,因為個小朋友之前俾我嘅印象係無咩耐性,估唔到家下佢會咁乖出街坐底揸住本書睇。

lyhv 發表於 14-1-10 10:40
同意!當然如果小朋友資質唔差,而父母亦期望仔女容易啲上到好嘅中學,你講的學校應該係首一、二選。

但如 ...
我唔係想踩葛量洪, 只係想講間間學校都有自己既難處...學校肯定係求學既地方但太多家長唔合作...就算傳統名校都會走下坡.....學而不思則罔,思而不學則殆

醒目開學勳章

引用:Quote:lyhv+發表於+14-1-10+10:40+同意!當

原帖由 hugub 於 14-01-10 發表
我唔係想踩葛量洪, 只係想講間間學校都有自己既難處...學校肯定係求學既地方但太多家長唔合作...就算傳統名 ...
你誤會了,我並沒有覺得你話葛。

大家交流下 ... 我n年前睇過有個節目介紹葛量洪, 了解到呢間學校注重閲讀, 老師有愛心

lyhv 發表於 14-1-10 10:02

另外我見有依區家長 ...

我都覺得成日(星期六/ 假期 上,下午)都有很多FK/ 千禧的學生在街上, 依間學校真係甘多活動?

Kaw0307 發表於 14-1-10 12:47
我都覺得成日(星期六/ 假期 上,下午)都有很多FK/ 千禧的學生在街上, 依間學校真係甘多活動? ...

FK, 有很多課外活動比小朋友參加, 所以星期五放學後及星期六都回校參予.
當初我都很奇怪見到小朋友著住校服, 腳上是拖鞋或涼鞋在街上,  原來他們游泳訓練.

引用:葛量洪小學生又冇咩特別,反而成曰见到黄宣

原帖由 josewing 於 14-01-10 發表
葛量洪小學生又冇咩特別,反而成曰见到黄宣小學生好钟意在toy r us, , wonderland  门口打超人机, 好似好得 ...
呢樣麻煩你去埋奇趣,成日都有天神女打機

回覆 sissysze 的帖子

Josewing 話見到學生打機好似好得閑,並無針對成份!天神學生喺奇趣打機可能都係好得閑!
‹ 上一主題|下一主題