用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 考試壓力大唔大?
go

考試壓力大唔大? [複製鏈接]

想請吓現就讀陸慶濤的家長,學校每年的兩測四考,小朋友同家長會唔會好大壓力?因一般學校都是兩測兩考的,睇過之前有家長說期中考試只考中英數,期尾就考晒咁多科,另外仲有兩測,範圍會否很多?謝謝分享~
   5    0    0    0

回覆:考試壓力大唔大?

其實係兩測兩考,測只係中英數,考就全科

回覆:考試壓力大唔大?

範圍並吳算多,同平時小測練習都溫哂範圍,到真正測驗考試都吳太辛苦。

每年兩期中考兩期考。期中考只考中、英、數,期考每科都考。測驗經常做,有時一周兩科,小朋友習慣了當溫書。

謝謝分享~因為睇完囝囝幼稚園派回的將軍澳小學資料介紹,發現陸慶濤全年有兩次測驗,四次考試,感覺小朋友的讀書壓力頗大,如果每年兩測兩考便很合理了。謝謝你地分享!你地小朋友在陸慶濤讀得開心嗎?我很心儀這間學校,希望囝囝能有幸入到啦~

引用:謝謝分享~因為睇完囝囝幼稚園派回的將軍澳

原帖由 echoykw 於 13-09-28 發表
謝謝分享~因為睇完囝囝幼稚園派回的將軍澳小學資料介紹,發現陸慶濤全年有兩次測驗,四次考試,感覺小朋友 ...
我仔今年讀小一, 他讀得很開心,是值得考慮的一間小學。

回復 bb亞媽 的帖子

想請問吓小一每日功課量多唔多?另要家長跟進既閱讀報告同錄音功課,會否佷很費時?我是FTM,仲有個幾個月大既bb,依家有請工人,但佢主要幫我做家務,bb同大仔我自己跟。因想用埋呢個合約就唔再用,但擔心大仔上小一時,細果個先得一歲半,忙住做家務同湊細b,會唔夠時間理大仔d功課……謝謝分享~

請問一人一樂器規定,如小朋友興趣不太大,問題大唔大?

引用:回復+bb亞媽+的帖子 想請問吓小一每日功課

原帖由 echoykw 於 13-09-30 發表
回復 bb亞媽 的帖子

想請問吓小一每日功課量多唔多?另要家長跟進既閱讀報告同錄音功課,會否佷很費時?我 ...
我和你情況差不多,FTM 工人也是剛走。 初初那些親子功課是比較費時,但我想慢慢會習慣,用的時間比較少,而且錄音功課不是常有的,開學到現在只做了一次,應該可以應付得來的。

謝謝你分享,我打算下年唔再用工人,希望同哥哥跟功課時,細佬唔好搞搞震啦~

呀女今年小一,十分喜歡返學,平時普通6樣功課,包括改正,但學校有導修課,佢好多已做好一半。沒有默書,每完成一課英文有小測,中文,數學每教完幾課也會有小測,十分好,當溫書!先苦後甜,到真正考試時,大人小孩也輕鬆好多!學校好多課外活動參加。一班30人,倆个班主任,上了2星期課,老師就打俾家長說說小孩學習情況,十分盡責!我真的越來越喜歡陸慶濤小學!

謝謝你們分享我也很喜歡這間學校,星期六就面試了,心情好緊張,希望哥哥有機會入到啦~不過今年好多人報直資,真係好大競爭

引用:呀女今年小一,十分喜歡返學,平時普通6樣

原帖由 circle2009 於 13-10-03 發表
呀女今年小一,十分喜歡返學,平時普通6樣功課,包括改正,但學校有導修課,佢好多已做好一半。沒有默書, ...
對呀!我對這學校非常滿意啊,很感恩小兒能夠入讀。你女女讀邊班?我仔讀1D.

回復 bb亞媽 的帖子

呀女係1 R 班!

回覆:circle2009 的帖子

我阿女都好喜歡學校生活,每日有導修課可以做完功課先返屋企,家長可以多d時間同佢温習下或者其他親子活動,相對佢讀書壓力都少d, 學校網頁又做得唔錯,login後可以check返通告等事項好方便,樣樣都好細心!

echoykw 發表於 13-9-28 23:37
謝謝分享~因為睇完囝囝幼稚園派回的將軍澳小學資料介紹,發現陸慶濤全年有兩次測驗,四次考試,感覺小朋友 ...

好像沒那麼多吧! 我看見只是兩測兩考, 其餘的是小測(不佔分)。

回覆:mamama2000 的帖子

小測會計考試分,不過好像佔全部的10%。

每年有4次考試,上學期有期中考(大約10月考)、期考(大約1月考);下學期有期中考(4月)、期考(6月)。期中考佔20%,只考中英數;期考佔30%,全部科目都要考。

除每年4次考試外,中文、英文、數學、科學及通識都有平時分。中英數大約平時分10-12%左右,考試佔88-90%。英文科學,平時分佔30%、文字考試佔30%、Practical exam佔40%;通識平時佔60%,考試佔40%。

中文平時分 -- 1-3年級每學期評估6次,以其中5次評估成績計算平時分。平時不用每星期默書,在評估時會預留一小部份是默書。4-6年級每學期默寫6次、小測2次,以其中4次默寫及2次小測成績計算平時分。

英文平時分 -- 不用每星期默書,Quiz時會用到那些生字。每教完一課書1個quiz。每學期6個quiz。

數學平時分 -- 4次評估。1-2個單元1個評估。

基本上每次評估都差不多可以當溫書,2-3個評估後就差不多考試。因己全部評估時己revision過,所以唔太辛苦。

考試壓力大不大?現在小二暫時唔覺,係其他小學一樣好谷,每個星期都要中英文默書,家長都好忙。我覺得教完2-3課書才評估一次有機會break 一 break,可以有星期日溫下,大約2-3個星期才評估一次,唔係逼得好緊要。功課唔算太多,大部份導修堂己做完,但家長要有心理準備要幫下小朋友,因每個月都要閱讀一定數量的書,所以要成日去圖書館借書,又有親子朗讀、間中的閱讀報告、每月中英文錄音功課等等,都需要家長一起完成。所以在interview時學校都會選一些會支援小朋友的家長,所以我覺得他們的同質性很高。我們兩個都要返工、沒有請工人,放工回家便幫他對功課及溫書都沒有問題,相信其他父母只要有心都可以應付到。

但學校非常重視中英數,不合格是要留班的。個人覺得中文最深、英文最易。可能數學比較抽象,會有些小朋友只有數學比較弱些,特別是理解題,愈高班愈明顯!

個人覺得校長比較著重數學及理科,而中學亦以理科最強,不知是否會影嚮收生的男女比例。我覺得歷年每一班都是男比女多,差不多2:1的比例。因為一般男生要等到差不多高小時間,會突然發力成績會標上來,而男生普遍以理科頭腦最強。這點純是推論,只是今日聽完校長的數碼廣播訪問後,突然有這個想法。
‹ 上一主題|下一主題