用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇現就讀佛教黃澡森小學的家長
go

請問有冇現就讀佛教黃澡森小學的家長 [複製鏈接]

可以分享下這學校麻?
   3    0    0    0

真係冇人讀架....? 噢.....

我個女今年畢業,讀得好開心,依家派佐去迦密,暑假補課個陣老師仲讚佢英文好好! 校長最近仲頻頻上電視介紹電子書添!

回覆:請問有冇現就讀佛教黃澡森小學的家長

我個仔讀緊二年級,一年級時成日坐唔定,不過老師好D心機教佢,用唔同方法去教佢,所以今年佢已經進步咗好多,真心講,小朋友重有不同的問題,佢地D老師真是好鬼有心!

多謝你們分享.
我上星期去左聽學校講座, 感覺校長及老師好有心. 但我唔明白何解咁有心做教育的學校會收唔到學生呢? 我小朋友有小許學習障礙, 所以聽完之後覺得好適合,但又唔係好肯定及了解講座所說的是否真實的一面.所以想問下讀緊的同學家長!! 另外, 學校收不少需要特殊服務的學生, 可以再分享一下嗎
? 謝謝!!

我的鄰居畢業後派左官中 ~~

點解呢間學校一年班縮淨兩班學生既....?

這間學校在將軍澳可說單打獨鬥,因全將軍澳沒有佛教的幼稚園,而將軍澳區天主教、基督教及其他一些機構就有齊幼稚園、小學、中學,所以收生會困難少少,其實將軍澳區好多小學都收 2 班小一,這間學校家長口碑可以說好好,老師照顧學生,和家長溝通融洽。你小朋友有少許學習障礙,其實哩間應該都合適,你自己去參觀多幾次看看吧!

引用:點解呢間學校一年班縮淨兩班學生既....?

原帖由 coach_LO 於 13-09-04 發表
點解呢間學校一年班縮淨兩班學生既....?
我覺得d人吾太接受宗教背景,以爲要食齋,但其實吾系lo,早幾年沙士b人口少,好多學校都縮,但相信依幾年會多番人。

其實我都覺得呢間學校對教育好有熱誠, 而且校長及老師都好有愛心. 上次我去聽佢地講座,之後每層樓去參觀佢地課室, 估不到的時, 校長竟然全程沿途跟我貼身介紹.感覺好好. 真係好到唔係太相信. 所以才想了解多一點有關這間學校詳情.

回覆:coach_LO 的帖子

回復 coach_LO 的帖子

我係呀!小二小四男生家長,有咩幫到您呀?

回復 Angel靚媽媽 的帖子

你好, 我小朋友K3, 有興趣入讀黃澡森小學, 可以給我多點了解學校情況麻? e.g. 功課多寡, 程度深淺, 有什麼課外活動, 小朋友學習是否愉快, 你所接觸的老師們是否很有愛心對待小朋友.....etc.

唔好意思, 請唔好怪我問那麼多問題, 因為我想了解多一點學校情況, 唔想選錯學校. 謝謝

引用:+本帖最後由+coach_LO+於+13-9-4+16:46+編

原帖由 coach_LO 於 13-09-04 發表

其實都參觀過學校,相信你都好有興趣,如過系我我一定打去學校問多d,了解多d,费事估估下, 聼人講不如用眼睇好過。

我現在有個女兒就讀小六,另一個已上了中學,這校的老師和校長都非常好,亦很有愛心,這間學校功課量不算太多,程度適中,女兒在校每天上課也很開心。學校和家長溝通也非常好,每天也可以和老師交談,學校也辦了很多家長的活動,值此也可以讓家長們學習更多,了解更多。我另外有個女兒就讀k3,出年也會繼續讀這所學校,希望有機會可認識你!

學校是小班教學,老師能個别了解和関心同學需要,所以小朋友上學都很愉快。

太好了.

回復 april0827 的帖子

很多謝你的分享, 我18/9會報名參加學校的開放日, 你到時會去麻?

這間學校沒有岐視有特別學習需要的小朋友, 反之,對他們特別關心, 是一所融合教育的好例子. 就你所見, 請問同一班內有正常學生及特別學生, 融合得來麻?
‹ 上一主題|下一主題