用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 ...
樓主: 4eyesDad
go

請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 [複製鏈接]

4eyesDad 發表於 13-8-29 07:09
希望校長係講道理及humanity 的人,唔係只講"權力"的人。
多口問句,咁有冇去信校長建議改善呢?

4eyesDad 發表於 13-8-29 07:09
希望校長係講道理及humanity 的人,唔係只講"權力"的人。
咁我諗都有好多係咁既

the procedure is showing the culture of school; like "iu X", it never change the procedure even we use the electronic form in a long time ago.

So it's also experience let you to feel the school environment when you hand in the form.

回覆:請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。

其實每一種交表方式都有人投訴: 電腦登入hang 機、又投訴;我相信目前為止無一間直資私校敢收你 form (年齡組別乎合)而不給小孩 interview, 最多全場入去睇 video,更不要說丟進回收箱。。。。

引用:其實每一種交表方式都有人投訴:+電腦登入ha

原帖由 WingBB-222 於 13-08-29 發表
其實每一種交表方式都有人投訴: 電腦登入hang 機、又投訴;我相信目前為止無一間直資私校敢收你 form (年 ...
不如想想很多學校沒有指定要親自交報名表。
可以做到直資或私立小學校長,一定有智慧去處理既。

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-8-29+07:09+希望

原帖由 MrBeast 於 13-08-29 發表
多口問句,咁有冇去信校長建議改善呢?
咁多家長都有身受其苦,眞係敢怒不敢言呀!

Let us pray.

引用:申請小一,家長需要親自往私立/直資小學交

原帖由 4eyesDad 於 13-08-26 發表
申請小一,家長需要親自往私立/直資小學交表,當面核實文身份及文件的真實性。
如果學位一百,申請人二千 ...
根本係鬥誠意,作用是減少漁翁撒網式家長,也是減少比咗個額給三心兩意你又唔來讀,又要由頭in 過,所以唔會了。

兩難嘅

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+13-08-26+發表申

原帖由 CreativeAccount 於 13-09-02 發表
根本係鬥誠意,作用是減少漁翁撒網式家長,也是減少比咗個額給三心兩意你又唔來讀,又要由頭in 過,所以唔 ...
希望你唔係教育界人員。如果校長的目的是考誠意,我覺得好殘忍喎,以三千人申請一百個學位,除了成功的一百人,其餘二千九百位家長的時間,就無聊地去證明他們有誠意?個個都有誠意甚麼辦?事實證明,這樣去考誠意,對學校,對家長,毫無幫助。又如果經過一番面試後,學校想收,但家長最後唔去,學校隨時可以去waiting list 找到其他人。學校要求申請人親自交申請表,有何幫助?有何目的?真的沒有更好、更有效率
、更有人道的方法嗎?希望有高人指導!

凡事都有兩面,有些家長hold multiple 位,學校學開見唔返先知學生唔讀,急忙再找學生填位,跟著就一輪退學chain reaction

引用:凡事都有兩面,有些家長hold+multiple+位,

原帖由 MrBeast 於 13-09-02 發表
凡事都有兩面,有些家長hold multiple 位,學校學開見唔返先知學生唔讀,急忙再找學生填位,跟著就一輪退學 ...
我唔係太明白你的意思。你是否說,由於有小數家長行為不當,學校就要求家長做多些工作,考考他們的誠意,就算這些工作,是多麼無聊及浪費時間,大多數行為良好的家長,亦應該忍受?

4eyesDad 發表於 13-9-2 14:57
我唔係太明白你的意思。你是否說,由於有小數家長行為不當,學校就要求家長做多些工作,考考他們的誠意,就 ...
我想講係可能校長咁做背後有他原因,或者你會覺得無聊及浪費時間,但校長可能唔係咁諗。
你唔認同咪唔報law, 又冇人攞槍迫你。

sheffield  true  發表於 13-9-3 15:46
subb    發表於 13-9-2 16:36

其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點交表學校有權用什麼形式,要參加遊戲就要跟學校規則。這是一個定律。

引用:其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點

原帖由 ireneyklo 於 13-09-03 發表
其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點交表學校有權用什麼形式,要參加遊戲就要跟學校規則。這是一個定 ...
人為的安排有好及不好之分別,不是永恆不變的「定律 」,申請小一入學更加不是「遊戲」。

引用:其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點

原帖由 ireneyklo 於 13-09-03 發表
其實報唔報直資及私校,是家長自己決定。點交表學校有權用什麼形式,要參加遊戲就要跟學校規則。這是一個定 ...
我只祈求學校方面去為家長想想,有何更好的交表方法嗎?

引用:Quote:4eyesDad+發表於+13-9-2+14:57+我唔

原帖由 MrBeast 於 13-09-02 發表
我想講係可能校長咁做背後有他原因,或者你會覺得無聊及浪費時間,但校長可能唔係咁諗。
你唔認同咪唔報law ...
校長可以試試,在大熱天時下排隊交表的現場,訪問實情,「家長,如果可以不用親自來排隊,你還會親自來嗎?」

4eyesDad 發表於 13-9-3 06:41
校長可以試試,在大熱天時下排隊交表的現場,訪問實情,「家長,如果可以不用親自來排隊,你還會親自來嗎? ...
其實我又唔覺得學校係睇家長誠意喎!不過每間學校都有唔同嘅內部行政或想法,有時有d人唔明就會覺得學校好似show off。其實學校咁收表,佢地都辛苦架,如果可以唔咁收,點解佢地唔改呢! 一定有原因嘅!
其實有d學校2nd in要見家長,我覺得好可能係想家校了解多d,因理念唔同就好大件事!  入小一後好多事都要家長配合,例如好多學校都有課後活動,而好多學校都安排唔到校車接送,要家長自行安排,咁!我相信又會比人話學校有問題。

不如正面d講下邊間做得好仲好la, 我首選是救恩, 網上填,然後寄,之後網上check  (印象中仲有email和sms)

Totally agree the school would not ask parents hand in the form for 睇家長誠意, but checking all the docs submitted instead.  Each school would has its policies and admission procedures to follow.  Yes, a parent might need to spend one or two hours to hand in the form but it can save weeks of calling, verifying & communicating with parents on phone regarding the docs received by mail for example....

係教育界先可以上來講嘢?

講真,hold multiple 學額一定唔係少部分家長啦,個個都係hold 到間幾好或冇咁好,都係再去搵緊再好㗎啦,點會少部分?人地commit 個學位出來,係咪個個家長保證唔走先?既然唔得,咪睇下邊個有更大決心入來囉?明唔明呀?

遊戲規則係咁,唔滿意可以唔跟佢玩, 大把學校收唔夠生,你約去辦入學手續都得,你又揀唔揀果d?

你都話3000 個applicant 得100 個入,佢出d 程序再刁難,有超過100 個申請佢就收得夠啦,何況人人都咁做啦,今朝搭車有d 直資要七點開始排隊欏表格,咪大把人做?你唔去對大局冇影響囉。

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

我覺得check文件係一個重要的step,一個基本起跑點,尤其在現今的社會,要肯定個小朋友係有居港權及係佢本人應考,唔check 會讓人有機可乘,唔通重賽咩。家長們唯有頂硬上

‹ 上一主題|下一主題