用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾歲學游水比較好?
go

幾歲學游水比較好? [複製鏈接]

阿囝3歲,比佢參加左3-4歲既游泳班,但佢似乎仲係太細,唔係好識跟,好多時係掛住玩。

我以為愈細學會愈好,但似乎對阿囝黎講唔得!

請問你地覺得應該幾歲學會好D?
   2    0    0    0

回復 irene_the_pooh 的帖子

5歲

回覆:irene_the_pooh 的帖子

我仔3歲半開始跟私人教練學,我要求教練慢慢教,因我唔想佢太辛苦,但我估二十零堂應該可以學識自由式了。所以我覺得教練都好重要,我仔去過2個大泳會試堂,我自己覺得麻麻。

可能我真係太早,尤其係阿囝樣樣慢半拍,或者我等出年夏天先學會好D!

邊度搵到私人教?

想 more cost effective, 最好就係5歲先學.
如果係只想比佢玩下水, hea 住學, 3歲都得, 要預o左一個泳式要學好耐 & 唔會游得快.

回覆:幾歲學游水比較好?

我個仔2歲幾開始學😊

至弊因為阿囝唔識/肯跟,個導師都唔鍾意佢呢!
而家佢一見阿囝就開始黑面,甚至叫另外D人教佢!

我個仔小小怕水,我自己帶佢游水,上年五歲上左幾堂暑期班,今年正式學,成班佢年紀最大,其他人四五歲已經係小飛魚,我自己同亞仔都冇要求,所以佢見到細過佢叻過佢都冇唔開心

我本人就覺得over 5歲學會比較好(一般嚟講),除非你的小朋友好好學&好定性。我囡囡就係5歲半才學,已學了7堂,而家就學得好好(懂踢水,吸/換氣&浮水……)。其實我見我d朋友嘅仔女已經喺4歲已經學,而家更是小飞魚(懂游自由式,蛙式&背泳),但我唔覺我囡囡比人遲,因為人哋可能要用3個月時間才可達到我囡囡嘅效果。仲有,我俾佢游水嘅目的係強身健體及懂得自救。最緊要係你嘅目的係咩!

我仔3歲我就帶佢去學, 唔知係咪太早,...
上第一堂就喊到死,.. 話以後都唔去游

醒目開學勳章

帶佢去玩真係完全冇問題,但我囝唔係定性型,以我觀察,佢而家學太早!

我仔都係三歲半而家學緊,其實佢都只係踢下水, 教練一早已同我講左佢呢個年紀學係未必咁快學識, 所以教練話最好5歲, 升小一時. 不過我自己主要都係想佢唔驚水所以都比佢3歲半學.

我個仔今年暑假開始學, 4.5歲

識聽指令基本上就可以學,只係睇下個進度係快定慢

阿囝未夠一歲, 我地夏天就帶佢去泳池玩下水, 兩歲時夏天又帶佢去泳池 又玩下水, 3 歲時夏天又帶佢去泳池 又玩下水, 今年差小小 4歲比佢學游水, 已經 5 怕水, 可以聽阿 sir 指令了, 慢慢進步中
‹ 上一主題|下一主題