用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我住屯門,係九龍城聖家舊生
go

我住屯門,係九龍城聖家舊生 [複製鏈接]

回覆:我住屯門,係九龍城聖家舊生

唔諗住搬,就唔好聖家啦!就算有車都每日用兩三個鐘,聖家又出名功課多,搞唔掂㗎。

唔諗住搬,就唔好聖家啦!就算有車都每日用兩三個鐘,聖家又出名功課多,搞唔掂㗎。

小朋友晚上唔瞓十個鐘都要九個,假設六點起身,四點返到屋企,九點又要去瞓,你計吓夠唔夠時間用。

引用:嘩!天未光就起床,回家成五點,我諗都要最

原帖由 karen55407 於 13-08-15 發表
嘩!天未光就起床,回家成五點,我諗都要最遲九點半瞓,咁究竟做唔做得切功課?仲要温默書、食飯、沖涼.. ...
好多人認為,如有一間好學校係值得咁做,冇得講。朋友考到st paul coed好開心,有校車,每朝五點九起身,起碼四點半先返到,捱咗一年都係要搬。

我認為父母應共同決定,因為會影響成家人。

基本上阿女放學後只做功課玩吓,唔預習唔温習,九點半上床叫做瞓九個鐘,我都覺得唔夠。

其實好簡單,用一個月時間,模擬搬咗或唔搬,大人同細路幾點起身同瞓覺,去感受一吓 。
(但未計舟車勞動有幾辛苦喎)

‹ 上一主題|下一主題