用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友唔接受批評應如何教導
go

小朋友唔接受批評應如何教導 [複製鏈接]

你囝囝真有性格!他在學校如何?老師會點樣應付?
for every one criticism, three positives must be given.

Radiomama 發表於 13-8-1 12:23
四隻貓,你好勁,可以如斯溫柔和有耐性;換著我,已 將個仔罵到體無完膚!
在家適量的打駡,可能有 ...
哈哈!我本來都想咁講,但唔好意思。記得我囝囝都試過類似的“誤會”, 人地講咗句話,佢立即好激動咁哭。我當時好黑心咁罵佢,“那句點算係話你?再唔控制下自己,我就真的來罵你!”

有時小朋友太過敏感,對別人的說話好易上心。我睇過本書,話可以教小朋友睇下眉頭眼額,例如媽媽笑住大聲同小朋友講話,教小朋友學習,除了從聲音辨別之外,亦要看看人家的表情。
for every one criticism, three positives must be given.

係街我都唔會罵囝,總要留返D面俾佢。佢若太離譜,我會“耳語”地話佢。
有時可以試下用軟攻。你囝囝發脾氣時會做乜野呢?我囝會哭,有一句話我覺得好好用:“哎吔!乜你流咗兩行眼淚,好傷心喎!”

亦有人教過,話有些時候唔好講道理住,先形容下佢個樣,例如:“你鼓起腮,啫起咀,個樣好嬲好唔開心喎!” 。

有時又可以問下佢:“你打算嬲幾耐呀?3分鐘?5分鐘?” 有些小朋友覺得2分鐘已經係好耐.......如果佢肯答幾多分鐘,就幫佢計時。

我亦試過問囝囝點樣先可以唔嬲?又好誇張咁問佢係咪要“打到哥哥臉腫,個鼻甩下來?” 通常講到極誇張的話,囝囝就會笑出來,一笑,就可以開始講道理。
當然每個小朋友性格不同,媽媽儲多幾招在手,見招拆招。

四隻貓  呢幾招似可以一試, 佢喜歡選擇題, 嬲3分鐘定1分鐘? 呢個佢會感興趣.thank you!!!!  發表於 13-8-1 15:20

有一次囝囝被我罰佢無得玩,我地去公園時,佢哭咗好耐。跟住企定唔肯郁。我當時勸佢,企個個位好晒,會中暑,要企不如企係蔭涼的地方。佢行到蔭涼的地方(厠所門口)企定,我同佢講,厠所好臭喎,唔開心都唔好咁苦待自己。最後我地搵到個舒服的涼亭坐低,佢再喊多十零分鐘先話OK,可以返屋企啦!

返到屋企佢想再發難,輪到我發惡,同佢講:夠啦!唔准再嘈!

“只讚不罵”確有問題。
有時候對囝囝誠實也不容易。
有次囝囝拉完首歌問我拉得好唔好,我“鼓起勇氣”答他:不好。他呆了一呆問我點解,我再話佢知邊度唔好。當時我心裏好驚他會好唔開心喊。

我最近仲發現一招好好用。當小朋友好激動時,用一把好單調沉緩的聲綫,慢慢同佢講野。原來咁樣佢地反而會聽到。

回復 四隻貓 的帖子

叫他計數是好方法!是呀!可能甚麼招式也不重要,囝囝是看我們身教EQ,任他們怎樣發癲我們也臉不改容。
‹ 上一主題|下一主題