用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳天主教小學 95網:將軍澳天主教小學程度如何?
樓主: 科學
go

95網:將軍澳天主教小學程度如何? [複製鏈接]

Kiyin 發表於 13-7-18 11:38
回復 ChloeMon 的帖子

請問一年級數學係咪用中文教?

間中有英文worksheet

想問將天學生多會去那中學? 例如是B1尾學生

回復 Inspectorshk 的帖子

希望將天畢業生家長可分享經驗,謝

網頁有寫升中資料, 考得好谷得起就派得好, 成績差什麼鄧英喜靚次伯陳瑞奇鄭植之...等都可以派到, 不過why無寫人數?!隔離校都好清楚地list晒出黎

唔出奇,我有個朋友嘅朋友個仔喇沙小六升中一都派咗十幾志願唔想讀嘅中學,所以自己子女讀得上先係至為緊要

希望將天嘅家長多啲發表意見同回應,如果唔係可以成功向版主申請開設討論區嘅機會將會十分渺茫

呢排大家可能放暑假或工作太忙碌,好少喺呢度交流

囝囝今年9月將入讀小一...

看過小一上學期課本...數學課本程度比想像中深...

回覆:tungtsz 的帖子

我哋要對小朋友嘅吸收能力和適應力有信心。聽當老師嘅朋友話,通常那些經常受到父母關懷和指導的小朋友嘅整體品行和學業成績都唔會太差。

引用:囝囝今年9月將入讀小一...看過小一上學期課

原帖由 tungtsz 於 13-07-24 發表
囝囝今年9月將入讀小一...

看過小一上學期課本...數學課本程度比想像中深... ...
我個仔都係

將天小一大概一班有幾多人?廿五,廿六或廿七?

簽名被屏蔽

回復 hellomimi_smlam 的帖子

因為數學科有習作+課堂學習冊+補充練習...如無記錯好似仲有worksheet...

回覆:95網:將軍澳天主教小學程度如何

問咗老師,一班今年27人,數學似唔多深,但教學進度應比其他課較快!
反而我覺得英文淺!書展睇星加坡版本英文書,好好多!

似乎科目深淺適中,期望小朋友可以適應到敎學進度,漸漸養成主動學習嘅態度及培養出對知識追求的樂趣

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-07-14+發表有無

原帖由 開心開心 於 13-07-15 發表
呢個係報纸上看到的排名
有無全表可以分享下?

醒目開學勳章

lenny1130 發表於 13-7-26 09:22
問咗老師,一班今年27人,數學似唔多深,但教學進度應比其他課較快!
反而我覺得英文淺!書展睇星加坡版本 ...

星加坡版比香港版深1-2年 , my pals are here(香港版)同其他香港出版社(eg. longman)既英文書程度差不多咋

引用:Quote:原帖由+開心開心+於+13-07-15+發表呢

原帖由 YCJL 於 13-07-27 發表
有無全表可以分享下?
已經係上年剛剛考小學時的報紙,宜家冇啦

其實六月底時去聽另一小學講座時,有家長語帶批評地向校長發問的說:「妳地學校課程咁淺,幾年級先會提升番吖!」(備註這所學校是網上所謂架二線熱門小學)結果校長好nice好好態度咁回說:「其實所有學校課程都統一受教育局指引的,課本程度適中,只係近幾年的幼稚園教程深左,好多時老師教完,家長以為小朋友就識晒,其實唔係咁,小朋友可能表面識左,但未真係明同懂得運用。小學就係要強化佢地架認知同運用技巧。」

純個人分享引証校長此言非虛:
我仔有個同學,佢媽咩都要鬥贏我仔咁,K2見我教我仔數,佢又唔諗佢仔數感點,又唔理數學係一回咩事,一味操佢直式加減數,係呀!小朋友日做夜做,最後加減計得好快,快過我仔好多㖭!佢媽以為佢仔好叻,好自豪,但當問佢好簡單運算,佢就唔識,例如話六件蛋糕比二個小朋友食左,淨番幾個蛋糕吖!小朋友跟手呆站一邊,唔識。到K3見我都教中文,佢地又係咁教中文字,係呀!佢真係認到好多字,但唔係真係明個字架意思,叫佢做中文填充,好多唔識。

純個人見解,教學深淺反而次要,重點還是校授方法與學生資質...

回覆:Snafkin 的帖子

好有道理!真係要識運用先可以叫做識!希望將天能俾到我地小朋友!我都特別注重德育!我相信將天係一間好平均平衡既學校!

‹ 上一主題|下一主題