用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇過度活躍症或專注力缺失的小朋友愛閱讀? ...
樓主: pak_sang
go

有冇過度活躍症或專注力缺失的小朋友愛閱讀? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係ADHD, 仲加非典自閉, 從小我花左唔少心血, 見老師都唔少
曾經我擔心佢學障, 曾經擔心過佢升唔到班(我連問老師都唔敢, 我怕會揭發一d我唔想知既事), 雖然老師一直話okok, 我唔知有幾ok, 係唔駛留班果種ok定咩ok?! 學到不過分數低果種ok?
不過佢鐘意閱讀就真既, 非常鐘意, 鐘意到有時我地要禁止佢睇(例如去開大, 拎本書入去一個鐘都唔出黎), 所以我仔放學第一件事, 就係去偷書, 快手衝入廁所, 鎖門(工人理佢唔到丫嘛)
好在, 日子有功, 可能又大個左有進步, 而家係中文英寫作弱d (聽睇講都ok), 操fit d lor! 岩岩上次大考, 竟然考全班十幾, 開心屎我

醒目開學勳章 王國長老

HaYi 發表於 13-7-25 09:23
回復 Charlotte_mom 的帖子

一直看到妳分享仔仔的事. 真為妳開心, ADHD 小朋友的每一小小進步真是得來不易 ...

SORRY唔係成日入黎, 岩岩至見到你個POST, 多謝你鼓勵
聽我仔都係飄忽, 上次仲係marginal合格, 今次差一分滿分, 我都唔敢講有咩幫你
我仔勁鐘意喜羊羊, 超級霹靂鐘意, 上次去大陸旅行, 擡左一大set dvd返黎, 全部講普通話+簡體字幕, 書店個姐姐都覺得好奇怪, 驚我買錯, 我話, 我就係要pth + 簡體, 我仔日睇夜睇, 點都操到listening同認簡體字 (認簡體字方面, 佢肯定叻過家姐同daddy)

HaYi  我個都喜睇, PTH OK, 不過因小一仍是廣教中, 希望小二會好似貴校普教中, 中文會因PTH 好些而好少少.  發表於 13-8-13 19:03

醒目開學勳章 王國長老

checkylam 發表於 13-7-26 15:45
好唔明, 如果是專注力差, 點可能看晒成本咁厚的小說, Harry porter,金庸、古龍,
你看的醫生是什麼科呢?
...

專注力都分好多種的, 而且小朋友對於鐘意既野, 幾專注都得! 你試下問佢打機打一日得唔得?

醒目開學勳章 王國長老

PoPoMom 發表於 13-8-7 15:32
想問吓各位媽媽, 有ADHD的小朋友會唔會做功課好慢, 經常教過的數學要想好耐又忘記點計, 成日唔跟你教的STEP ...

個個小朋友唔同既, 我女夠正正常常啦, 咪又係數學白痴! 由細嘔血嘔到大呀
我仔adhd, 但數學叻到震, 我而家唸住備課, 拎左p4數學出黎教, 教3位乘數, 大少一學就識舉一反三, 做練習跳step做, 有時d野真係吹佢唔漲
總之咩唔得就跟緊d, 咩學得快就俾d挑戰, a仔唔a仔都係咁教, 加油!
‹ 上一主題|下一主題