用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48。陳呂重德
樓主: Ashleykenneth
go

48。陳呂重德 [複製鏈接]

請問有無過來人,入陳呂尖子多功課嗎?真的及得上德兆程度嗎?考唔到尖子會否被冷落?

1    0    0    0

引用:唔記得邊度有人話陳呂尖子係普教中+英教常

原帖由 小兔~阿比 於 13-06-20 發表
唔記得邊度有人話陳呂尖子係普教中 英教常
聽落都好勁
但呢2間應該無得咁比架嘛
普教中,英教science是學校網頁入列明,但無特別提其他班會点,不知是否6年都粤教中

回覆:48。陳呂重德

問左學校,入到尖子班,唔知如果選擇

非常感謝你的回覆,佢入到道教尖子班,校長話英文程度比兆強高,如果考到頭3名有幾會轉校,但讀唔上,就會打落去被冷落的一班,細妹跟家姐世襲,入不到尖子就大大獲,同辦學團體係道教一般人覺得麻麻地,基顯程度較淺,考頭3名亦不會比尖子的英文好,但叫係大教會聖公會,考轉校嘅成功率比尖子頭3名弱,如果轉不到校,就要留係到細加大二人小一到小六要保持做尖子,先值得賠上另一間學校的學額,唔知博唔博好

德兆收我就乜都唔駛煩,就得德兆唔收,博轉校返返藍田讀書,省回車費,又可以中午送飯比囡,又唔駛擔心一下跌出尖子會……亞女讀書好勤力,但可惜事與願違

問過好多人,答案都係話若尖子跟不上會轉班,當然我要好努力keep佢係尖子班,其他家長甚至校長都話入到尖先讀佢,攪到好迷網

有見及此,我剛剛去書店看過英文常識書,得一本,都唔簡單的

我去過學校參觀,印象麻麻,代表學校站出來的學生,好多都無黎心機咁

又唔係要求好深,唔好太淺就得

‹ 上一主題|下一主題