用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏 ...
go

叩門 - 要內定, 要人事關係, 搵陪襯, 唔知到中伏 [複製鏈接]

吾嬲得咁多,自己和小朋友做好d,條條大路通羅馬。

間間學校有內部認購,亦有d位比叻仔叻女爭。只要吾好盯死一兩間非佢不讀,海闊天空呀!

Ryan_baba 發表於 13-6-20 15:39
點知人地一定係靠人事呢?咁講法,對於憑實力叩入的小朋友好唔公平。
人事或好叻!
無人事的,一定要好叻。
有人事的,亦吾可以太差。

cake05 發表於 13-6-20 19:39
我一直仲為呢個朋友擔心,問佢做乜唔去考私校做backup,點解只打算叩一間兩間,怕佢希望越大失望越大,又無兩首 ...
你咁關心朋友係好事,只但係好多人都留一手,講d吾講d...

vestzs 發表13-6-26 17:06
學校要慨係比較好的學生,唔係要誠意度的學生,好少學校面試時講明111會加分,多數都係話優先,優先係乜? ...
同意,111應該比in機會,收吾收就看能力了。

叩門梗係吾易,不過都見到吾少家長報喜
‹ 上一主題|下一主題