用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 缺席Pre S1會點分班
go

缺席Pre S1會點分班 [複製鏈接]

有冇已升中家長知道,PreS1 如果缺席會點處理分班安排?(band 1A中學)
   1    0    0    0

有咩原因先 ?  去trip就最好postpone.  因學校幾重視呢個成績黎分班. 而且對自己小學學弟有影響

王國會長

mds 發表於 13-6-19 23:19
有冇已升中家長知道,PreS1 如果缺席會點處理分班安排?(band 1A中學)
除非你講明那間學校也許有人答到, 倒不如問學校吧

點解要缺席呢?

回覆:mds 的帖子

我女學校會編去最弱的一班。

回覆:缺席Pre S1會點分班

其他Banding 學校,有些會要你仔女補做pre-s1卷,但成績不上報教育局。有些會比較來自同一小學的學生pre-s1成績,再檢視這些學生的小學成績,定出大概的排名,再幫你子女編班。

醒目開學勳章

回覆:mds 的帖子

同事N年前,故意叫囝囝不去考HKAT,以為入普通班對兒子有利。這是損人不利己的事,及後,他亦承認自己自私。

記得他曾經話過他囝囝的學業成績好,能派入心儀中學是他全家人的功勞。所以不考HKAT ,另一原因是因為不想益小學。
而他後悔不讓囝囝中一入精英班的原因是他囝囝的小學同學(聽說成績比他囝囝稍遜)亦入了同一所中學,該同學入了精英班後,由於良性競爭,成績突飛猛進,他中二再轉入另一知名中學。雖然他囝囝在中三時也能插班入讀該知名中學,他認為少了一年入讀更好中學是他一手造成。

bee918  "少了一年入讀更好中學"? 有咩所謂呢, 最後都入到.  發表於 13-6-21 13:04
綽盈媽咪  無言  發表於 13-6-20 17:45
Jackieson  損人而不利己  發表於 13-6-20 11:05
orangebb  你同事的行為, 實在令人"無言".  發表於 13-6-20 10:03
Yanamami    發表於 13-6-20 08:51

據我所知知有小部份名校係唔分強中弱班,佢地會隨便放你去任何一班。有小部份會放在弱班,升中二時再調整,但需知band1a 最弱既學生都係全港或同區最強既頭10%既學生,唔會弱得去邊,最怕係去弱班誤以為自己差而失去動機。

我教會有個女仔入讀 band 1b 學校,f1 讀精英班,因為上學期成績唔及同學,攪到無自信,第二年入中班,覺得自己無用,第三年入差班,但第三年發現自己比同班同學叻,同學又成日問佢野,佢一路教同學變相自己一路溫緊書,上學期考試響班度考第一,自信立即番哂黎,上學期考全級頭 40 名內,下學期考全級頭 30 名內, 攪到以前精英班的同學懷疑佢出貓。升到中四時,同學都係 f1 精英班既同學,開始時仲係擔心自己唔及佢地,但係之後佢一直都保持頭十名內 。有時,心理質素都好重要。band 1 學校入差班都可以出人頭地。(因為班主任唔講實際名次,所以唔知實際名次)

orangebb  其實真係好講人, 有人去到弱班, 會跟住人一齊弱, 亦有人遇強越強, 真係好講個人心理質素.  發表於 13-6-20 10:04
pchui2046  只要有决心, 包尾都可以考第一  發表於 13-6-20 09:18

今年其實係唔係唔駛考pre s1, 要考都係中學自己要求學生考,因為今年p.6考左TSA, 有錯請更正。

引用:今年其實係唔係唔駛考pre+s1,+要考都係中學

原帖由 MrsWong 於 13-06-20 發表
今年其實係唔係唔駛考pre s1, 要考都係中學自己要求學生考,因為今年p.6考左TSA, 有錯請更正。

...
所以今年pre s1成績唔會上報教育局,對嗎?

教育局說學校可以自決是否採用,但寶血女子中學網頁提及今年會交成績樣本給教育局,不肯定是否照抄上年資料而沒有修正。

http://resources.pbss.edu.hk/~attest/

你應該直接問有關學校, 如你有充份理由, 而學校又會安排另日考核,否則我諗唔會比缺席既小朋友分到合適班別

Yukyuk 發表於 13-6-20 07:16
同事N年前,故意叫囝囝不去考HKAT,以為入普通班對兒子有利。這是損人不利己的事,及後,他亦承認自己自私 ...
宮心計!終覺不利己......無言

既然咁擔心,應該問下間中學會點安排。若可以的話,盡量去考 pre-s1。
‹ 上一主題|下一主題