用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資、私校、扣門試要小朋友自己寫名嗎? ...
樓主: 剛果公主
go

直資、私校、扣門試要小朋友自己寫名嗎? [複製鏈接]

回覆:Ling0103 的帖子

回復 剛果公主 的帖子

我囡個名都係有個“㬢”字,但佢K2時學校已經規定一定要學識寫自己個名。 所以去面試時無問題。 雖則個“㬢”字係多筆劃,但小朋友學得好快GA。 放心啦,日日同佢寫吓,唔使幾日就學識GA喇。

醒目開學勳章

yuenkw 發表於 13-6-12 08:08
考小學連名都未會寫真係幾大鑊,幼稚園做工作紙唔係都要自己寫名同班別?
...
同意, 如果自己個名都未搞掂咁講咩都無用..

我當初睇到標題時, 都嚇了一跳! 點會有小朋友仲未熟寫自己名架?! 都K3啦!!

什麼都係假, 關係才是第一

cellon 發表於 13-6-12 09:24
如果叫「龔曦曦」就真係......

無問題吖,寫得第一個就寫得第二個,功多藝熟添~
況且面試啫,都係寫一次,又唔係要罰抄!

阿仔K.3學校先教寫自己中英文名,隨後學校就要佢地喺工作紙同生字簿自己寫名。
由學校開始教名,我已經訓練佢閒時都要寫下當係練習,須知道個名係跟自己一世,無可能亦無藉口唔識寫!我同時亦有糾正佢寫既大細比例,我同佢講:[你個名就係代表緊你,如果你寫得唔靚/整齊,人地亦可以從中睇到你做事馬虎;相反,寫得好人地都會對你留低好印象。]
申報:阿仔個名都有個曦字

回覆:直資、私校、扣門試要小朋友自己寫名嗎?

‹ 上一主題|下一主題