用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎好嗎?
樓主: 小乖豬
go

大抽獎好嗎?   [複製鏈接]

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎

好似我個仔咁,又靚仔,又拿品學兼優,又有小小獎,雖無考什麼mover, 但自己都算有行頭,但一間都無收,起初覺得好唔好彩,又怨幼稚園不夠出名,又赖佢係細仔,不過我無放氣,不斷再找幾會,繼續訓練佢,由起初waiting 都無,到考宣小,因不明instruction “ spell” 呢個字,無正取生,但只小有備取生資格,重有得去返生爭奪戰!我同仔仔都有很大進步。到考现在準備讀的直資,我同阿仔预習面試,發覺佢答問题左盼石顧,無正面望老師,又唔坐直,我都無想是佢係咁,因見過佢幼園集會坐得很直的!我又改良了porfortilo, 好pro咁,结果被取錄了,想都無想過真係收左!所以要永不放棄,不斷改善,我和仔仔都進步了,他亦更珍惜得來不易!

引用:呢個世界冇公平就係人都知,+我亦敢講學校D

原帖由 小乖豬 於 13-06-11 發表
呢個世界冇公平就係人都知, 我亦敢講學校D老師什至校長跟本就全無可能係十幾分鐘就知晒個個面試小朋友各方 ...
嘩, 如你咁講考小一入學試, 我咪要學你咁一出世就谷佢, 學這學那。 咁佢幼稚園歡樂時光咪冇晒, 亦冇晒童真, 我唔buy

回覆:不如來個全港小一入學試, 取締大抽獎, 好嗎?

好,小一入學試吧!反正我不用再考了

其實小朋友面試的attitude 都很重要,我相信大部分小學都看重,如果看academic ,佢只要出好深的叩門題目已經分出高下!樓主小孩亦能pass ,反之亦然,我真的見大部分地區學校叩門名題不是太深,就算深,也是看小朋友不懂后的反應!

回覆:polarbearlee 的帖子

Agree

就是一家長們要快人一步,高人一級的心態,讓小朋友讀得深D又再深D, 考小學的問題山得深D再深D. 反正家長都會谷到仔女識為止。難為了小朋友也難為了根本唔想谷但又要跟著香港的教育制度和教育風氣而行。

很后悔出了這個話題, 觸動了很多家長的神經. 題目修改了, 只是不想再多談論引起誤會.

我也只是想呻下而已, 小朋友理應有活潑可愛的童年, 只是在香港這個地方, 為了不想小朋友入到唔好學校, 很多家長都四出叩門, 為的都是這些. 若不是競爭太過激烈, 我支持大家都唔洗谷小朋友的, 讓他們開心童年. 若之前有什麼發表引起冒犯, 深表致歉.

最后, 未有著落的家長, 加油, 不要氣餒! 但願人人都有自己的心儀學校.
‹ 上一主題|下一主題