用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教!點幫女兒簡K1?
go

請教!點幫女兒簡K1? [複製鏈接]

1.模式點分?點知間學校係活動教學定係傳統教學?
2.點知間學校的教學係深定淺?
3.點知咩幼稚園大機會入到咩幼稚園!?
4.即係搵幼稚園同時要睇埋想入邊間小學嗎?
5.簡幼稚園還需要考慮什麼其他因素嗎?
希望有經驗媽媽可以解答下我!提供下寶貴意見,新手媽媽搵左好多舊post都唔明thanks thanks a lot!

9    0    0    0

回覆:請教!點幫女兒簡K1?

揀k1, 而唔係簡k1

回復 C奶cheung 的帖子

我都有同樣的問題,囡囡都系想9月报,唔知边度着手。

C奶cheung 發表於 13-5-24 03:13
1.模式點分?點知間學校係活動教學定係傳統教學?
2.點知間學校的教學係深定淺?
3.點知咩幼稚園大機會入到咩 ...
呢幾個問題, 你先問下自己, 真係重要嗎?

我覺得最重要係, 到底你想小朋友日後讀咩小學

1. 國際學校?
2. 直資/私立小學, 一線官津名校?
3. 普通官津?

你揀咗呢樣先決定啦!

Agreed with Taktakchichi,

還有學費,因為不單是學費,其他雜項,茶點,校車費用也應考慮之列。

計埋一般要每月五千多元,私立幼稚園計。

如果是is費用更高。

看看這裡,也許有幫忙:

http://203.169.204.5/kindergarten/

醒目開學勳章 貢獻勳章

等我試吓答啦~
揀任何學校,首先係兩公婆坐低,講吓想點教,想以後讀咩學校,傾之前,你有機會需要去睇睇KG 開放日(任何一間),去睇睇e+幼稚園係點嘅!然後再去了解一下升小學嘅玩法!因為你有無分,想讀咩小學,係有可能需要由KG時已開始配合

基本上,有國際學校 (行外國課程嘅),仲有本地學校,再分就係國際班/英普班,同埋本地班,家長要留意嘅係一般情況,學卷學校較少資源請NET教英文,而私校好多強調有NET,又有PTH老師,兩文三語,有部份更加係全英普無廣東話!選擇時可以考慮屋企所能提供嘅語境,同埋你嘅教育方針!至於傳統教學問題,其實呢代同我地嗰代已經好大分別,活動好多喇!要分,不如話間學校多唔多功課考默!雖然話學卷學校有EDB睇實唔深得去邊,但有部份都唔少嘢,功課比私校多!

另外,務必考慮地點/接送問題!宗教亦可能係部份人要考慮嘅~

當你做一輪research, 坐低傾,list down你嘅要求!再入嚟問!
恐龍家

引用:第我試吓答啦~揀任何學校,首先係兩個婆坐

原帖由 小曳人 於 13-05-24 發表
第我試吓答啦~
揀任何學校,首先係兩個婆坐低,講吓想點教,想以後讀咩學校,傾之前,你有機會需要去睇睇KG ...
你真係有心到爆,過晒河都仲咁勤力

小曳人  無聊  發表於 13-5-25 06:57
小曳人  咁啱無閒嘛!遲d得閒揾你吹水,參觀你個廚房!  發表於 13-5-25 06:57

回覆:請教!點幫女兒簡K1?

thanks all!
我今日問左好多身邊朋友既意見
我想我宜家都諗唔到甘多喇!因為就算我想要既學校又未必會收我個女!宜家唯有報多幾間交通方便,有學劵既,到時睇下邊間收再簡都未遲!

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-5-25+06:54+編輯

回覆:小曳人 的帖子

小曳人,激讚

回覆:小曳人 的帖子

小曳人,我都係迷途小家長之一,所以有d問題想請教你:
1. 我同老公都有共識,想女女讀直資/一線官津小學(私小唔考慮,因為經濟問題),咁應該讀邊d幼稚園呢?
2. 我地住緊個區正好有一間幼稚園係全英普,我地好鍾意佢既語境,同時亦喜歡佢既位置,但我地同個女識既係廣東話,怕唔怕女女返左學後會追唔上呢?

回覆:monkeydiary 的帖子

typo mistake:「講」廣東話

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-5-25+18:24+編輯

原帖由 小曳人 於 13-05-24 發表

等我試吓答啦~
講得w好好

醒目開學勳章 貢獻勳章

monkeydiary 發表於 13-6-1 03:19
小曳人,我都係迷途小家長之一,所以有d問題想請教你:
1. 我同老公都有共識,想女女讀直資/一線官津小學(私小唔考慮,因為經濟問題),咁應該讀邊d幼稚園呢?
2. 我地住緊個區正好有一間幼稚園係全英普,我地好鍾意佢既語境,同時亦喜歡佢既位置,但我地同個女識既係廣東話,怕唔怕女女返左學後會追唔上呢?
1. 你有無睇過e+私小同直資嘅學費?可能我睇一線男校同男女私小,我發現嘅係:直資一d都唔平!除非~你地係舊制公務員啦.... 如果想小朋友考學校時"好睇d",一眾私校KG都ok,你如果覺得送小朋友去讀九龍塘嘅KG會安心d,就go ahead!其實無話某小學就偏好收某KG學生,講到底,家長認同某KG,會唔會咁啱都認同某小學... 加上家教好,in乜都收都未定!

2. 小朋友咁細,係語言敏感期,佢地好快就會明白老師講乜,好快就會講到,放心!而且~未接觸過pth嘅一定唔只你個女!如果真係擔心,試吓買套pth兒歌CD番屋企播,日日播!包佢上堂好快適應!最好就當然8到學校用邊套pth兒歌集啦..

btw, 如果你官津小第一輪唔夠分抽,你又有直資收咗,大抽獎無你份架!請注意!所以先咁多人報私小~買保險!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題