用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我仔算adhd嗎?
go

我仔算adhd嗎? [複製鏈接]

仔仔19個月大,自小都坐唔定,個人好心急,早近睇多左關於adhd既資料,發覺我仔有好多point都中,別人叫佢佢會同你有眼神接觸一兩秒,說話啲音完全唔正確,之前對任何人就叫婆婆,教左成兩星期教識佢我係媽媽,現在叫任何人都叫媽媽,好似唔識得認人咁,但問佢爸爸婆婆公公係邊個佢又識得指比我睇,愛玩車輪,愛轉的東西,有冇有經驗既朋友可以幫我分析下我個仔似adhd嗎?

1    0    0    0

回覆:我仔算adhd嗎?

睇嚟似自閉症多啲

坐唔定未必係adha,感統差都會坐唔定,成日騰來騰去咁。

我女剛兩歲,主要工人湊,工人教,指令都懂(主要英文),雖然未有完整句子,但懂語言、短句共百幾二百個,識唱歌,識作歌,有互動,有想像力,所以應該唔係自閉。但老師叫佢做嘢(唔知用什麼語言),有時都唔做,迫佢就發脾氣,坐唔定,用英文同佢講,就好似明啲,佢會唔會過度活躍呢?

小余  我覺得你BB似資優多過有adhd  發表於 13-6-18 00:22

引用:坐唔定未必係adha,感統差都會坐唔定,成日

原帖由 why-me 於 13-05-20 發表
坐唔定未必係adha,感統差都會坐唔定,成日騰來騰去咁。
如果感統有問題,會坐唔定?但我女唔怕玩滑梯、玩大人千秋、唔怕草、唔怕沙

回覆:Joanneho711 的帖子

其實咁細會唔會可以有定案係ADHD?好似要大個d先知喎

回復 Joanneho711 的帖子

似自閉症, 通常有自閉都會送ADHD的.

快d去check 下有無自閉先啦!

回復 man811231 的帖子

2歲人坐唔定係正常!得2歲,你迫佢,佢當然發脾氣!就咁講,唔覺係ADHD!只係一般小朋友問題,除非仲有其他嘢,有的話請再講多d!

但其他同齡的小孩好似坐得較定,所以適應班老師投訴佢。我已同老師說佢看書是十分定、十分專心。他喜歡看書,全部啲字都是看書學返來,佢認講的字詞全部都知意思!

以我兒為例,佢8個月便5瞓午睡,1日只瞓6個鐘。如有呢樣,最易知。

只係坐唔定,唔足以話係ADHD!
有無破壞行為?尖叫?唔係跑就跳?樣樣嘢都要掂下?行路隻手掃住D嘢黎下?打人?好似上面媽媽講!唔會瞓,但又唔會倦!叫極唔聽?或者呢分鐘聽完,下分鐘再錯過?

引用:回復+man811231+的帖子 只係坐唔定,唔足以

原帖由 wan_sosin 於 13-05-22 發表

我女仍可以晩上睡十小時,下午睡三小時。冇尖叫丶冇打人、於課室內沒有跑,不過離位後,就行去自己睇嘢

引用:回復+man811231+的帖子 只係坐唔定,唔足以

原帖由 wan_sosin 於 13-05-22 發表

仲冇破壞行為,不過有時曳完,都大喊、訓地

man811231 發表於 13-5-22 05:59
我女仍可以晩上睡十小時,下午睡三小時。冇尖叫丶冇打人、於課室內沒有跑,不過離位後,就行去自己睇嘢

咁真係唔似ADHD囉!佢似係好奇心比較大!或適應班D嘢唔吸引佢!其實適應班嗟,就係要適應囉!老師同你應該商量下點幫到佢合作,而唔係只話佢做唔到!如果經過教導,但到3,4歲都做唔到,就要留意下!
有疑問再可以再問!媽媽當然關心仔女發展,了解多D佢哋係好!
你亦可以試下係屋企模擬下上堂情況,如果佢坐定,就比一D獎勵佢,讚下佢!提佢上堂也要如此,回家媽媽會獎佢之類!
好好試下教導!日後還有很多類似的情形可以慢慢加以訓練!

老師又投訴佢坐唔定啦,八成時間都離位,叫佢返位,就大發脾氣,又說打到老師(不是故意),唔理老師。冇乜時間坐定,除了茶點及圖工。要佢坐定聽書,就走。但在家,很容易就吸引到佢注意力,雖然脾氣都大。

引用:老師又投訴佢坐唔定啦,八成時間都離位,叫

原帖由 man811231 於 13-05-24 發表
老師又投訴佢坐唔定啦,八成時間都離位,叫佢返位,就大發脾氣,又說打到老師(不是故意),唔理老師。冇乜 ...
其實,佢得二歲多啲,醫生會否評過度活躍?如果會,會吃藥嗎?

兩歲多,係評估唔到,最少都3歲後返K1,就算去評估,一般唔會確診!多數只會跟進!更唔好講食藥!一般情況,6歲先會食藥!
你真係擔心,去搵私家做個整體評估!但一樣多數唔會去確診ADHD,除非有其他問題!

引用:回復+man811231+的帖子 兩歲多,係評估唔到

原帖由 wan_sosin 於 13-05-26 發表

兩歲多,係評估唔到,最少都3歲後返K1,就算去評估,一般唔會確診!多數只會跟進!更唔好 ...
Thx我會係屋企訓練下佢先

man811231 發表於 13-5-27 14:54
Thx我會係屋企訓練下佢先

繼續留心小朋友嘅發展!有需要時尋求專業意見.

覺得小朋友比較難教,可以報下3P課程,健康院都有得報!

‹ 上一主題|下一主題