用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友? ...
樓主: poodlema
go

除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友? [複製鏈接]

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

回復 siu-yin 的帖子

是你女仔K3時話比你知嗎? 真係慘, 白白浪費幾年!

回覆:除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友?

有D比較聰明既就用忽略或放棄態度,即好野你小朋友就冇份,如全班每人有一粒糖,淨係唔比佢。。叫晒每個人試做D野,淨係叫淨唔叫佢,小朋友叫佢就聽唔到等。長期精神虐待。

以前係EK有媽咪提過,Sx 同 xM都有

hoyau 發表於 13-5-13 12:03
有D比較聰明既就用忽略或放棄態度,即好野你小朋友就冇份,如全班每人有一粒糖,淨係唔比佢。。叫晒每個人 ...

精神虐待或侮辱同體罰一樣惡劣
我小學時俾一位老師話“useless”,到現在都記憶猶新
最近連續聽到學校醜聞,實在令人好擔心
返PN班得2歲,表達能力有限
好老師真的可遇不可求

回覆:hoyau 的帖子

好慘

回覆:poodlema 的帖子

siu-yin 發表於 13-5-13 11:01
小女就讀元朗區一知名英文幼稚園,K3了,雖然令女兒沒有了畢業典禮,也決定退學!原因就是遇到一個完全沒有 ...
係英記定來記?  

回覆:melonfans 的帖子

體罰較容易發現,有傷痕當然更易,小朋友受驚或痛第二日會開始喊唔要番學。無表面傷痕既可能要到K2左右等小朋友的敘事能力較好家長才知。被忽略是最遲知道。所以K2亦是一些小朋友要轉校的時候。。。

siu-yin 發表於 13-5-13 15:24
來記
出咗上學期成績表?

考到學校未?  有就吾洗煩.  不過扣門可能有d kick 手.

siu-yin 發表於 13-5-13 15:24
來記

Sorry, 我好新手, 請問來記即係那間, 可pm我嗎??謝

hoyau 發表於 13-5-13 12:03
有D比較聰明既就用忽略或放棄態度,即好野你小朋友就冇份,如全班每人有一粒糖,淨係唔比佢。。叫晒每個人 ...

咁細個, 畀老師咁玩真係超傷心!

引用:Quote:siu-yin+發表於+13-5-13+15:24+來記

siu-yin 發表於 13-5-13 18:23
幸運地已考入心禮的小學,才能說退就退,否則,每天送女兒上這個學校後,就馬上在擔心這個老師今天又不知將 ...

作為家長, 你好理智!  決定好正確, 也勇於面對問題!  

最怕有時進退兩難.

前天傍晚在家附近見到一個工人在罰一個4、5歲小孩,令我想起這個post。。。

事件唔詳細在這裡講,有人話其實我可以去報警。。我當時見到真的嚇了一跳及即時喝止了,當時小孩雙眼通紅很可憐的看著我,工人拖著佢回家佢一直沒有哭也沒有說話。我終於在第2天早上找到他媽咪,她很震驚,她說管理處前晚冇人找佢,她工人都冇同佢講(那當然啦!),我問咁你小孩呢?她說小孩冇說。這個工人已在佢家工作了4年多。。

我在想,是這小孩當時被嚇壞了所以不懂哭和說話嗎?經常被這工人罰慣了嗎所以不大炒大鬧嗎?佢冇跟家人說是否佢覺得自己錯所以這樣被人罰是正常?也怕跟家人說了家人也不信他,甚至再被駡一頓嗎?  

如果這個人不是工人而是學校呢。。。?

我以前工人都有係,阿女冇講,係其他媽咪話我知。原來好多人見到,得我唔知。問阿女,佢話因為自己唔乖。好心痛呢。

哎呀!聽到都好心痛!我唔明啲小朋友點解唔同家長講囉!

引用:哎呀!聽到都好心痛!我唔明啲小朋友點解唔

引用:前天傍晚在家附近見到一個工人在罰一個4、5

原帖由 hoyau 於 13-05-15 發表
前天傍晚在家附近見到一個工人在罰一個4、5歲小孩,令我想起這個post。。。

事件唔詳細在這裡講,有人話其 ...
我阿哥有對孖女,之前有個工人仲誇張,用衣架除褲打細孖個pat pat,打到瘀哂,當時大孖亦在場知道細孖比工人打。但工人恐嚇佢地,如果邊個講出去會再打,當時佢地四歳,佢地真係無講。之後一兩日後佢地去左飲茶,我阿媽帶細孖去厠所,一除褲見到瘀曬,問佢點解會咁,佢唔肯講,但佢個樣好驚,驚到厠所都唔去即刻拉高番條褲。兩個都唔敢講,之後我阿媽氹左大孖講左出嚟,原來已經打過兩次,個工人恐嚇佢地如果講出嚟就打死佢地,事後炒左個工人,細孖仲要去睇兒童心理E生,到而加十一歲個人好怕事好易喊好內向。所以小朋友一受驚或受到恐嚇,佢地怕事好多都唔會主動講出嚟,對心理影響甚大

回覆:Luluyen906 的帖子

好慘...

‹ 上一主題|下一主題