用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友? ...
樓主: poodlema
go

除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友? [複製鏈接]

我以前間小學有,用間尺打手,用膠紙痴住個咀。咁算唔算?都幾十年前既事。

回覆:sweatbaby 的帖子

邊間?我覺得無理由mi人囉!

回覆:除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友?

以前好多村校打手板就有,mi 耳仔我都見過,所以才教出一係好喑春的學生,一係好反叛的學生,冇諗過香港在倒退中...

係啦, 我地以前好興打手板, 個老師條玻璃間尺幾鬼長, 無做一題打一板, 成堂好似用咗半堂打人咁, 教下書好過啦! 去補習度又用滕條, 真係癲癲地, 最慘同媽講, 佢以為我偷懶唔肯信我。

引用:邊間?我覺得無理由mi人囉! +

原帖由 poodlema 於 13-05-10 發表
邊間?我覺得無理由mi人囉!
係囉!仲要放學時仲紅?好大力!

自己做媽咪都明白湊D細路,有時唔聽話,有時喊,會好猛憎. 可況D老師對住十幾個初入學的小朋友. 但系自己的小朋友被打真系好心痛.  她們應學下情緒管理.

小朋友返幼稚園,
好多野都係一知半解,
罰下企我接受,
但黑房/打/綁手下跪...etc, 就絕不能接受...
去到小學, 而家同以前都唔同啦,
我細個時好記得有個外國MISS, 佢好LIKE打人手板,
仲要係用木間尺打直去打人, 即用薄位果度打, 佢仲要係好大力咁打咖,
痛到入心呀

Chirley 發表於 13-5-10 16:33
小朋友返幼稚園,
好多野都係一知半解,
罰下企我接受,

我自己真人真事..講出來都覺得醜..我都有陰影...
當年我讀中三 (台灣) 既時候..班導師(變態)日日體罰..
打手板係小兒科..
最特別既係: 考試以100分為準..你唔夠分就爭幾分打幾下..我當時拿89分就打11下..其它同學考70分就打30下.以此類推..
打既方式好特別.不是一般打手板..而係叫你在班導師面前做掌上壓姿勢(屁股向住天花板).維持唔郁.然後班導師就拿隻好粗好粗既木條.右手揸實向住你既PAT PAT.使勁狠狠的大力打落去...打到最後(各位同學逐個排隊出去俾人打)連隻木條都斷左....

仲有一次我不小心打爛班房課室既玻璃窗..班導師行埋過來.第一句不是問你有無整親...而係一巴CUM埋來我既面度...

我到呢刻都記住果位班導師既樣及各種虐待我地既體罰...到現在有時夜晚訓訓下都仲會乍醒

我想講既係..我當年中三既惡夢及陰影到現在都仲纏繞住我...一個2.3歲小朋友所遭遇既...會否更加嚴重?對他們日後的人格及對人的信任都摧毀了...

(香港算是很保障學生..廢除體罰...在台灣..體罰仍是很普遍...唉...)

minirat  好慘!!  發表於 13-5-13 12:17
Chirley  痴線㗎 咁恐怖嘅  發表於 13-5-10 23:34
存感恩的心

引用:Quote:Chirley+發表於+13-5-10+16:33+小朋

原帖由 晞晞爸b 於 13-05-10 發表
我自己真人真事..講出來都覺得醜..我都有陰影...
當年我讀中三 (台灣) 既時候..班導師(變態)日日體罰.. :t ...
咁似古時衙門做法嘅?可怕!

Chirley 發表於 13-5-10 16:33
小朋友返幼稚園,
好多野都係一知半解,
罰下企我接受,

吾止!  我地有個男同學, 被老師用釘書機釘落頭髮到, 我到依家都覺得好恐怖.

佢成績吾好, 但係吾係好頂頑皮嗰隻, 都被爸爸打到周身籐條印, 仲要畀呢個老師做出氣袋.  就算我今時今日, 都仍覺呢個同學好可憐, 好無助, 係屋企係咁, 學校又係咁!

我落校車行得慢, 比個跟車老師, 一手扯出嚟, 幾乎成個 輥落樓梯.  你話佢幾暴力.  你都知校車樓梯有幾高, 我當時真係好驚.

所以我早前已係到提醒家長, 吾好畀幼稚園生, 去咁遠返學, 撘大校車.  最好家長都方便接送, 有機會親自接觸班主任, 了解下佢為人, 同小朋友情況.

minirat  嗯,好同意。我都打算自己送仔仔返學,可以多d了解學校同返學情況。  發表於 13-5-13 12:18

回復 melonfans 的帖子

癲㗎?! 個阿爸咁,學校老師又咁, 有陰影㗎啵,最憎d家長同教師搞到小朋友嘅思維扭錯晒,
將來又咁對小朋友做惡性循環

回覆:Chirley 的帖子

聽過有名幼叫小孩罰企企入垃圾筒,因話佢應該放果度,同冇得食茶點。仲有叫全班企起身,有小學offer的坐低(直資私小/第一輪)。未有的,就訓話一返。

回覆:除咗玫記...仲有無其他曾聽閒虐待小朋友?

我亞囝K1時返過一間幼稚園一個月,係黃埔,叫嘉X麗(沙田有分校):;pppp:

當時我每日接放學好早好早就排第一位,企係學校門口睇下入面咩境況,有時會見到校長單手橫腰抱起小朋友(好似抱狗仔),房過房

有時我送返學時又扮哂野話亞囝拉住我,直送入課室,見校長好幾次好惡咁罵班主任(net)

亞囝放學10次有9次都唔多開心,但又講唔出咩事,(細仔,兩歲10個月大)

返左半個月,亞囝開始喊唔返學,我就覺得好奇怪,因為亞囝係第一日返學笑住同我88,好喜歡群體生活的

月尾時我直接去學校交學費,記得當時係亞囝入差一小時放學我就走入去交,當時入到接待處,(接待處隔離係室內遊戲場)當時有老師背住我帶領一班同學排隊,老師當時痴左線真係好似痴左線咁同手指指住,好好好大聲狂罵一個男同學(好似癲左…好惡好激動,聲浪去到叫破喉嚨一樣咁大),男同學當然大爆喊

我見到全部排隊同學都好驚恐,原來排第一果個係自己亞囝,佢當時已經驚到腳震震

接待處老師輕輕同個痴左線老師講左句,有家長……之後佢就收口,校長見有人大爆罵同喊行出嚟見埋我係到,立即拉左男
仔入校長室,痴線老師話個男同學唔知咩同手指指佢塊面

之後我交完錢,係門口等放學,佢一見到我就大喊話…佢以後唔返學,老師成日罵人

luckyveronique    發表於 13-5-11 16:53

聽過有名幼叫小孩罰企企入垃圾筒,因話佢應

原帖由 JadeW 於 13-05-11 發表
聽過有名幼叫小孩罰企企入垃圾筒,因話佢應該放果度,同冇得食茶點。仲有叫全班企起身,有小學offer的坐低 ...
企入垃圾筒?仲話小朋友係垃圾邊間呀?

入直資就有得坐,冇就要企,讀幼稚園都甘大壓力,又係邊間甘過份?

回復 MSmrsKWOK 的帖子

佢哋點解要做幼教?我明一班小朋友不是易教,但咁有用咩?咁無愛心,咪唔好做幼教,不用天天罵人。

引用:回復+MSmrsKWOK+的帖子 佢哋點解要做幼教

原帖由 tobaby2010 於 13-05-11 發表
回復 MSmrsKWOK 的帖子

佢哋點解要做幼教?我明一班小朋友不是易教,但咁有用咩?咁無愛心,咪唔好做幼教 ...
成間學校都比我感覺無愛心,校長對老師唔好,老師就對小朋友唔好。即是好似一間公司,老闆對下屬唔好,下屬都唔會對d客仔態度好。
有次亞囝比人打到塊面甩皮見血,無通知我,到我去了解時就同我講「其實小朋友有推撞好正常」

醒目開學勳章

MSmrsKWOK 發表於 13-5-11 14:33
成間學校都比我感覺無愛心,校長對老師唔好,老師就對小朋友唔好。即是好似一間公司,老闆對下屬唔好,下屬 ...

有轉校嗎?
‹ 上一主題|下一主題