用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 崇真英普,怎選擇?
樓主: Angel_girl
go

根德園 vs 崇真英普,怎選擇? [複製鏈接]

回覆:根德園 vs 崇真英普,怎選擇

我兩個主流畢業,英文都好鬼勁的,除了係崇真返3個鐘外,冇係外面報讀其他班。當然,3個鐘唔可以好大期望,因此家長自己都要配合,係屋企都要營造一個外語環境,比喻睇電視亦只睇英文台,睇大量英文圖書。崇真教完phonics, 我女係k3已經識睇識讀哂一本200頁既英文書了。
當然,睇你想去咩小學,但若小朋友outstanding, 唔理名氣都會有學校照收佢架!

Angel_girl 發表於 13-4-29 12:39
回復 leung-baby 的帖子

好感謝你咁快回覆!

TT - 1897年辦學
KV - 1966年辦學

以我所知, 今年有TT同學仔考到DBS, 亦有KV朋友仔咩都無, 而家仲等緊派彩!

我只會話, 每個父母心中把尺都唔同, 每個小朋友性格/能力亦都唔同, 有D野勉強亦無幸福.

不如喺自己把尺內找最適合小朋友/整個家庭嘅學校?

畢竟私幼要position自己, 當然要有賣點啦, 唔係邊有人去讀呀?!

引用:回復+蓮蓉包+的帖子 TT+課程淺嗎?+朋友嘅

原帖由 Angel_girl 於 13-04-26 發表
回復 蓮蓉包 的帖子

TT 課程淺嗎? 朋友嘅朋友話K1 已經學簡單句子 e.g. 我乘電梯/我會洗臉, My toy car is ...
其實這些句子也很淺,我BB只返Playgroup,8月才入pN,這些短句全懂了

leung-baby  未入PN已經識睇同讀?? 你BB好勁呀!!  發表於 13-4-29 15:42

蓮蓉包 發表於 13-4-25 18:31
Tt 課程會淺過kv,冇默書less pushy.. But still somehow traditional ..
小朋友普通話真的好好,英文just o ...

wrong post

回覆:根德園 vs 崇真英普,怎選擇?

大家不用考慮tt, 因為tt用的K1書是迦南的N1書,淺了一年

引用:要决定啦!+家姐讀緊根德園,細妹有根德園

原帖由 Angel_girl 於 13-04-25 發表
要决定啦!
家姐讀緊根德園,細妹有根德園及崇真英普offer
覺得根德園幾好,名氣又大些;但又想細妹在英普 ...
K

Angel_girl 發表於 13-4-25 17:06
要决定啦!
其實家姐讀開覺得係好,阿妹轉其他學校係好大的挑戰,總會有比較的時候,總會有後悔的moment。
家姐升小一未?有無考慮接送的問題?

回復 evacalbee 的帖子

家姐而家係K2,嚟緊要報小學。
而家家姐坐媬姆車回校,將來細妹都係坐媬姆車,所以接送應該沒有問題。

係咩? TT淺咩? 我朋友話吾淺喎!!!有冇其他家長可分享意見呀!

其實讀英普唔代表一定會學好普通話, 可能會有反效果.

我其中一個朋友的兒子在一間學校讀英普班 (不是TT), 但屋企人日常生活只講廣東話, 結果常常收到學校"意見", 話小朋友上課唔專心, 成日又唔肯講野. 依家個小朋友連平時都唔多願講野

Angel_girl 發表於 13-5-7 12:23
回復 evacalbee 的帖子

家姐而家係K2,嚟緊要報小學。
即係有兩個人湊上落校車?
上落車時間唔同,上落車地點又會唔同,學校有function的日子又會唔同,無問題嗎?

TT唔算淺,都ok呀。不過你大女讀過kv,相比之下就會覺得TT淺囉。

其實用有學卷同沒有學卷的學校比較課程,不用多講一定是沒有學卷的比較深。如沒有學卷的學校和有學卷課程一樣,你都會走去嘈學校啦!你應該問自己想囡囡日後需要什麼,你分好先後次序,就會選擇到那一間學校適合你。
好像我想囡囡語言環境好,所以我選擇了tt英普,由於學費平,所以囡囡可以玩很多課外活動(游泳、跳舞、圍棋、鋼琴、畫班、英文班及數學班), 全部課外活動費用+學費都是$4000內。
所以我同老公都好喜歡tt。

回復 ireneyklo 的帖子

tt 英普有沒有其它集費收呢?佢英普好似沒有學券的...

引用:要决定啦!+家姐讀緊根德園,細妹有根德園

原帖由 Angel_girl 於 13-04-25 發表
要决定啦!
最後選咗邊間?

‹ 上一主題|下一主題