用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 懇請KHMAMA及各位幫忙,分析問題,謝謝各位......... ...
go

懇請KHMAMA及各位幫忙,分析問題,謝謝各位......... [複製鏈接]

KHMAMA及各為BK仗義人仕, 您們好, 本人代我好友轉貼, 其實我成日都追睇BK的, 但當好友一問到我, 我就啞口無言, 似懂非懂, 很想好友選得正確,希望各位能有空幫忙解答, 謝謝各位!

1,想請問一下關於banding選校問題. 小兒屬油尖旺區, 就讀於某男校, 全港banding屬Band-1
而本區校網刖屬Band-2, 是學校告知的, 想知是否會有這個可能性嗎?

如照學校這樣說, 在甲部應如何選擇, 是否應該博一些好的中學,小兒心儀 (九華, 聖芳濟,  銘基, 長天, 觀塘瑪利諾, 聖言, 林護, 荃官). 博邊間機會大一點. 請指教

2.另外乙部首一兩間可否填心儀的band1校作首志願. 之後的就選band2

( 本人心儀 - 聖芳濟, 銘基, 循道, 何官, 唐乃勤, 匯基, 抑或放他區BAND1C在首一,兩間會易D入呢?)

小兒成績資料如下:

五年級 第一次呈分成績, 衰左一科英文

中/ A , 英/ C, 數/ B, 常/ A  級名次60/130內

六年級
第二次呈分成績,

中/ A , 英/ B, 數/ A, 常/ A  級名次40/130內

六年級
第二次呈分成績,

中/ B , 英/ A, 數/ A, 常/ A  級名次20/130內

謝謝各位, 非常唔該!

2    0    0    0

iristam 發表於 13-4-22 15:54
KHMAMA及各為BK仗義人仕, 您們好, 本人代我好友轉貼, 其實我成日都追睇BK的, 但當好友一問到我, 我就啞口無 ...
部:  九華, 聖芳濟,  銘基,循道
甲部上網看全HK& Kln Bnad 1男校最多位的就填。如Queen's, Chan Sui Ki La Salle Coll, etc.

我也叫了好友再三睇多幾次2013填表分析 - 希望佢能有多一點頭緒, 謝謝KHMAMA的分享........

謝謝  ElizaW , 我叫朋友參考貴帖.....

還有沒有人可以幫幫手呀   
第一點提及的全港及本區banding可能性會否存在呢,?
唔該!

有可能在強區出現的

有如在精英班 30人考 19 , 便是 班中的 b2 尾。但在全級120人排 40 便是 級中的 b1 尾

班是區,級是全港

iristam 發表於 13-4-22 15:54

KHMAMA及各為BK仗義人仕, 您們好, 本人代我好友轉貼, 其實我成日都追睇BK的, 但當好友一問到我, 我就啞口無言, 似懂非懂, 很想好友選得正確,希望各位能有空幫忙解答, 謝謝各位!

1,想請問一下關於banding選校問題. 小兒屬油尖旺區, 就讀於某男校, 全港banding屬Band-1
而本區校網刖屬Band-2, 是學校告知的, 想知是否會有這個可能性嗎?

如照學校這樣說, 在甲部應如何選擇, 是否應該博一些好的中學,小兒心儀 (九華, 聖芳濟,  銘基, 長天, 觀塘瑪利諾, 聖言, 林護, 荃官). 博邊間機會大一點. 請指教

2.另外乙部首一兩間可否填心儀的band1校作首志願. 之後的就選band2

( 本人心儀 - 聖芳濟, 銘基, 循道, 何官, 唐乃勤, 匯基, 抑或放他區BAND1C在首一,兩間會易D入呢?)

所謂強區,就是學生在本區校網Banding雖則只屬Band2頭,但其全港Banding有很大的機會是屬Band1尾,這個現象的原因我巳解釋過多遍。再者,油尖旺區校網之所以叫做強區,就是因為校網內高手如雲,例如女拔小學、聖瑪利、陳守仁、兩間油天等等,但Banding是以人數計劃分為三等份,咁如果高手人數排次序超過校網人數的三份之一,係咪有高手變咗Band2,但這類"Band2"高手出去全港排次序則極大可能少於全港人數的三份之一,咁佢地當然是全港Banding的Band1,係咁簡單。油尖旺仲有樣筍,就是女拔小學的Band1生會直升其直資中學而不參加派位,聖瑪利的Band1生會直升其一條龍中學而不參加派位,即是巳經有不少Band1女生間接離場,加上陳守仁及兩間油天等都有很多top students被直資及資助傳统名校(自行階段)吸納而提早離場,令到參加乙部大抽獎的Band1生買少見少,位多過人便會有位剩給Band2生於第一志願博一博,我亦曾經分析過油尖旺這現象,如有興趣可參考我的帖子,發現有誤也請幫忙改正,哈哈。

油尖旺的Band2頭男仔,我會建議:

甲部
1.-2. 九華、聖言、林護、荃官(四揀二)  3. 漏空

乙部
1. 銘基  2.- n.志願 揀所謂Band2學校

揀銘基不揀聖芳濟只是從機會率上考慮,唔好問我點解。哈哈

sammilcm    發表於 13-7-9 14:41
hyhome  好清楚呀!!  發表於 13-4-24 09:34
HaYi  我個雖只是此區小一, 都十分多謝此分析!, 好清楚, 當然會keep update..  發表於 13-4-24 09:12
1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

我都估你会出手答, 一目了然!

回覆:iristam 的帖子

Redkoni已有很好嘅提議,甲部我會建議揀九華,聖言,因為冇聯繫會好些少,而且都幾多位. 甲三最好填番銘基,唔好徙咗band1機會搏多轉,有可能有驚喜,反正乙一都係銘基. 乙一揀銘基我倒理解當中嘅理據, 有錯請更正. 當油尖旺兩間top女校嘅band1直升,加上油天同陳守仁部份top女生去咗直資,剩番既band1女生唔多,而佢地多數以伊中或真光作首選,次選就係銘基. 而男生早已被九華同聖芳濟吸納,所以銘基有位剩既機會率會大過聖芳濟.

sammilcm    發表於 13-7-9 14:42
HaYi  good !  發表於 13-4-24 09:12

引用:Quote:iristam+發表於+13-4-22+15:54+KHMAM

原帖由 redkoni 於 13-04-24 發表
所謂強區,就是學生在本區校網Banding雖則只屬Band2頭,但其全港Banding有很大的機會是屬Band1尾,這個現 ...
十分清楚!

khmama 發表於 13-4-24 08:46
Redkoni已有很好嘅提議,甲部我會建議揀九華,聖言,因為冇聯繫會好些少,而且都幾多位. 甲三最好填番銘基,唔好徙咗band1機會搏多轉,有可能有驚喜,反正乙一都係銘基. 乙一揀銘基我倒理解當中嘅理據, 有錯請更正. 當油尖旺兩間top女校嘅band1直升,加上油天同陳守仁部份top女生去咗直資,剩番既band1女生唔多,而佢地多數以伊中或真光作首選,次選就係銘基. 而男生早已被九華同聖芳濟吸納,所以銘基有位剩既機會率會大過聖芳濟.
khmama你真是了解我的想法,所以點解我經常向你偷師學藝,其他人我都無謂嘥時間同佢地解釋,有些人總愛堅持自己主觀的想法,盞愈解愈複雜,我都學精咗好多喇,正所謂人老精鬼老靈,哈哈

sammilcm    發表於 13-7-9 14:43
1   2   3   6  8

十分感謝,你們給我們的建議很實在很受用,我們會作最後修正,祝各位身體健康,生活愉快,祝我好友馬到功成........

引用:Quote:khmama+發表於+13-4-24+08:46+Redkon

khmama你真是了解我的想法,所以點解我經常向你偷師學藝,其他人我都無謂嘥時間同佢地解釋,有些人總 ...
學嘢!

回覆:redkoni 的帖子

本來返緊工都唔方便回帖,難得你由上面落嚟,都忍唔住要比個你.

睇完你地既分析, 我無敢灰了

回復 iristam 的帖子

樓主, 我比少少info, 唔知有無用, 囝囝間小學, 以前真係好出名, 近年band一年不如一年.

前幾年,有個band1尾男仔, 那時送送既band1%好過現在. 男仔既爸爸就轉了沙田區(家住沙田,以為油尖區band高過沙田.), 去in一間英中, 但人家沒有給予面試機會, 卻派了1間band3尾中學, 最後扣門去了娘家中學.

另一個case既男仔, 就讀精英班, 成績都唔錯, 自行九x, 不過抽唔到, 派了去銘x, 去了九x扣門, 但不成功, 好無奈&好不願意去了銘x註冊, 中一分班試之後, 連銘x精o班都入唔到.

甲部位少, 機會好低. 計埋屯門元朗新界屬於全港既band1都好, 作用都不大.
返而要小心選乙部既中學. band2生選聖方濟係危d, 銘基會機會大.

回復 catcatmom 的帖子

收到,唔該晒呀......

KHMAMA / REDKONI , 感謝你們及各位幫忙:

五年級 第一次呈分成績, 衰左一科英文

中/ A , 英/ C, 數/ B, 常/ A  級名次60/130內

六年級
第二次呈分成績,

中/ A , 英/ B, 數/ A, 常/ A  級名次40/130內

六年級
第二次呈分成績,

中/ B , 英/ A, 數/ A, 常/ A  級名次20/130內

六年級
第三次呈分成績,

中/ A , 英/ A, 數/ A, 常/ A  級名次20-40/130內

(好友小兒獲派第一志願 - 聖芳濟) 開心到飛起,現在慶祝中.....謝謝你們俾到咁多資料大家.....

sammilcm    發表於 13-7-9 14:44

引用:Quote:iristam+發表於+13-4-22+15:54+KHMAM

所謂強區,就是學生在本區校網Banding雖則只屬Band2頭,但其全港Banding有很大的機會是屬Band1尾,這個現 ...
勁!

‹ 上一主題|下一主題