用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正,英華你會點揀?
樓主: pw_113
go

培正,英華你會點揀?   [複製鏈接]

引用:代友問,兩間小學都收左佢個仔,小朋友受教

原帖由 pw_113 於 13-04-20 發表
代友問,兩間小學都收左佢個仔,小朋友受教,典型活潑類,愛發問
培中只收85% 培小,要約180名以內才保證上培中。YW 一條龍只要主科合格操行正常已可直上書院。看到有另一個培正 post 有個家長他小朋友約200名,現都有點愁,可能要扣培中門。視乎家長點睇6年後升中。兩間揀我揀YW。

引用:咁講,所有校長都見到+DG+中英各科都叻,咁

原帖由 JadeW 於 13-04-23 發表
咁講,所有校長都見到 DG 中英各科都叻,咁各校長都跟住做野,但成效係點就真係冇包單!吾係點解有人會話要 ...
YW 算新派直資嗎?

引用:Quote:原帖由+JadeW+於+13-04-21+發表我聽

原帖由 mamay 於 13-04-23 發表
小兒在YW 就讀、入了幾個校隊、星期六全日在學校訓練、但小兒很開心
對我來講,小學階段讀書中上就可以、因 ...
Thanks for your clarification! 始終是現任家長的資料比較清晰.

引用:回復+JadeW+的帖子 我仔都有3個校隊,是非

原帖由 smartcar 於 13-04-30 發表
回復 JadeW 的帖子

我仔都有3個校隊,是非常忙,除了比賽,還有各大小表演,因檔期問題(都真係辛苦肉赤) ...
Thanks for your sharing. 如果我個仔有幸入校隊,我口水都流晒.
其實是我自身不愉快經驗。小時讀書好恨入校隊好恨表演,可惜自己不才。所以我無論如何也會全力支持個仔入校隊(他自己唔想入就例外).

引用:我同事仔仔在英華小四了,全級約150人,成

原帖由 BabAjOe 於 13-05-08 發表
我同事仔仔在英華小四了,全級約150人,成績總分分為A,B,C,即A1-50名,B51-100名,C101-150名,A及B可直升 ...
我對你講的有懷疑。我識個朋友仔今年英華書院中二,他告知我YW是一條龍,合格便直上書院. 他的媽媽也說他的兒子整個小學 hea 住上,每科合格多些便算 (她也很激氣想他勤力少少),也直上了。

引用:+本帖最後由+NewHand+於+13-5-9+23:03+編輯

原帖由 NewHand 於 13-05-09 發表
睇了條 link. 真的一樣米養百樣人.

serinac  若要人不知,除非己莫爲。  發表於 13-5-10 00:35
‹ 上一主題|下一主題