用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有關York畢業生
樓主: HCB
go

有關York畢業生 [複製鏈接]

回覆:有關York畢業生

囡囡係第一屆國際班畢業生 ,現讀港島天主教女校 ,他們的強項是ENG, PTH! 雖然開始讀york時都和普通家長一樣好擔心York 非常商業化,但現在住後看回,真的覺得自己冇選擇錯!
尤其看到囡囡對ENG, PTH 的濃厚興趣及自動自覺要求訂閲英文報及故事書。真心並不後悔揀york!
不喜勿插 我只是用家心得閒談一下!

cowcow826    發表於 13-7-11 16:12
maxtimma  Agree  發表於 13-4-25 12:25

回覆:可樂猫 的帖子

多謝你們真正用家的分享!

引用:My++son+is+1st+(Int+k2+student).+I+think

原帖由 wingniner 於 13-04-11 發表
My  son is 1st (Int k2 student). I think is very good in Eng and PTH. So, my son is a DPS P1 student ...
你囝囝好叻呀

引用:囡囡係第一屆國際班畢業生+,現讀港島天主

原帖由 可樂猫 於 13-04-12 發表
囡囡係第一屆國際班畢業生 ,現讀港島天主教女校 ,他們的強項是ENG, PTH! 雖然開始讀york時都和普通家長一 ...
對普通話都有濃厚興趣,真好

多謝晒你哋願意出嚟分享呀

我想問York係咪都算活動教學?學校多唔多要小朋友做presentation如show and tell,專題project之類?

引用:請問如果唔讀多元智能班,只讀+Cambridge+

原帖由 tuelovefei 於 13-04-07 發表
請問如果唔讀多元智能班,只讀 Cambridge 要幾錢一個月?
我都想知?

引用:囡囡係第一屆國際班畢業生+,現讀港島天主

原帖由 可樂猫 於 13-04-12 發表
囡囡係第一屆國際班畢業生 ,現讀港島天主教女校 ,他們的強項是ENG, PTH! 雖然開始讀york時都和普通家長一 ...
請問你有冇報多元智能班

mokstick 發表於 13-3-28 15:44
何謂商業化?讀得私幼佢一定唔算係貴,我都唔明點解成日啲人都話商業化!我個仔讀york的,英文係教得好深,亦 ...
又要馬兒好, 又要馬兒不吃草! 邊間幼稚園唔貴?

cowboy2007 發表於 13-3-29 22:38
8000喺讀全日,國際班每個月除了開學雜費,每月學費4200就沒有其他(學費三年無加過)

三個老師(國際班Net ...
屋企無主動同我小朋友講英文. 問佢夠唔夠胆同外籍老師講英文. 佢話無問題. 問老師意見都係咁講. 普通話國內認可考試, 我小朋友都攞A. 當然屋企都係無講普通話啦. 真係想點喎. 如果要同神級學校比就可能差些啩!?

miffy 發表於 13-4-1 21:43
我仔咁多年來,英文默書冇100都9x,講真我冇咩同佢串過字,york用全phonics教英文,佢在3年學到全套phonics ...
我小朋友的表姐讀小二津校, 但英文講得比我小朋友差. 佢表姐英默都有8X~9X 分. 唔知係咪學校無機會講??

回覆:L.cAndy 的帖子

只報讀了每年暑期班及Cambridge starter ,mover ! 因為在校外的興趣班與智能班時間相撞所以冇讀智能班!

我仔仔現在14個月,下年讀pn,我都仔仔讀York主流班。我知道有好多小朋友未有pn Offer,已經有K1 Offer。怎樣可以做到這樣?我現在要一同報讀pn及K1?

我都唔明係《談幼稚園》,啲唔鍾意York的人已經係四處放火,仲要入嚟呢度放火,York同果啲人有仇嗎?

我個仔讀緊international班的,返學前無學過普通話,返咗大半年學,成日唱學校教的歌俾我聽,又成日問我日常上的物件普通話點講,好明顯學校的教學方法,令小朋友好喜歡學習。學phonics,又係成日唱letterland的歌,發音真係好準!

學校有安排觀課日,俾家長了解仔女的上課情況,係用活動教學的,小朋友上堂好開心!

雜費係貴,但學校係列晒每一個項目的價錢,家長可自行選擇在校訂定自己買。

好多幼稚園的學、雜費都同York差唔多,但校舍呢。York的校舍同同級的學校比,絕對係一等一的好!租都要錢喇,裝修、改建都要錢喇!有啲野收貴啲,理所當然啫!但要記住,除學費無得揀,其他野俾唔俾錢,係家長決定的!

好認同上面一位家長講,又要馬兒好,又要馬兒不吃早? 不可能吧!

cowcow826    發表於 13-7-11 16:14

我覺得每個小朋友學習同吸收能力都吾同!我個小朋友都係international stream K1! 英文幾好,但普通話冇咩講!係唱過一首歌俾我聽!好多一齊等校車既小朋友媽媽都話小朋友吾係好講普通話

引用:我都唔明係《談幼稚園》,啲唔鍾意York的人

原帖由 MiniCooperS 於 13-05-09 發表
我都唔明係《談幼稚園》,啲唔鍾意York的人已經係四處放火,仲要入嚟呢度放火,York同果啲人有仇嗎?

我個 ...
講得好!

回覆:goretti0718 的帖子

回覆:nasu 的帖子

‹ 上一主題|下一主題