用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有關York畢業生
樓主: HCB
go

有關York畢業生 [複製鏈接]

回覆:有關York畢業生

學校的校內和戶外活動都安排得很出色
學校很用心機安排(校長的"創意"很多) 老師表演生動 小朋友互動學英文 旅行預備教具安排不同環節主題學習 所以又學得好英文又開心 常常見到校長無處不在 看得出校長辦教育除賺錢之餘是真的很有heart 在York讀書 確實給剛升小學的大囝打好基礎 就算是中文科也pick up得很快

引用:我諗商業化係講大小party嗰d晒相錢,借圖書

原帖由 bbforever 於 13-03-29 發表
我諗商業化係講大小party嗰d晒相錢,借圖書錢,教材費,文具雜費貴咁啦!
不過我覺得揀得York,就只會着眼她 ...
8000喺讀全日,國際班每個月除了開學雜費,每月學費4200就沒有其他(學費三年無加過)

三個老師(國際班Net +本地班主任+助理),每日有普通話堂。呢個價錢抵讀 !
老師超有愛心有方法有heart

茶點喺貴d,但你看過歺牌後又覺得值喎
覺得貴嘅,可以自己帶。不過今年開始加價,始終地租人工水電都加幅大啦!

HCB,呢度人流多且廣,開始明白你點解喺呢度問。不過上一次有個差不多的題材,最後有人攪事,成個Topic被封。希望今次唔會引起不必要的爭辯

cowboy2007 發表於 13-3-29 22:38
8000喺讀全日,國際班每個月除了開學雜費,每月學費4200就沒有其他(學費三年無加過)

三個老師(國際班Net ...

好多謝咁多係家長俾嘅意見,其實講好同差都唔緊要,最緊要係真的想講感受,就算唔係家長講聽聞到嘅都好,只要係善意嘅交流做出發點,一樣有所得益
本身York都係較惹火,希望今次可以多人講之餘都能保持好嘅氣氛,
等多d準家長有所得益

引用:學校的校內和戶外活動都安排得很出色 學校

原帖由 goretti0718 於 13-03-29 發表
學校很用心機安排(校長的"創意"很多) 老師表演生動 小朋友互動學英文  ...
同意校長係很有heart, 上年校長親自主講workshop(free) , 其中有介紹一d啱小朋友既中英文好書,仲揾老師即士場示範講英文故事,講得好好

引用:學校的校內和戶外活動都安排得很出色 學校

原帖由 goretti0718 於 13-03-29 發表
學校很用心機安排(校長的"創意"很多) 老師表演生動 小朋友互動學英文  ...
多謝你的意見,我都怕中文程度較弱。

引用:Quote:原帖由+bbforever+於+13-03-29+發表

原帖由 cowboy2007 於 13-03-29 發表

三個老師(國際班Net ...
多謝你,希望今次討論順利啦!

引用:+本帖最後由+Chirley+於+13-3-31+08:55+編

原帖由 Chirley 於 13-03-29 發表
係呀,好壞的評論都唔緊要,只要係事實,讓大家認清啲都好㗎!

引用:Quote:原帖由+goretti0718+於+13-03-29+發

原帖由 slclmama 於 13-03-31 發表
同意校長係很有heart, 上年校長親自主講workshop(free) , 其中有介紹一d啱小朋友既中英文好書,仲揾老師即 ...
上完佢個briefing都覺得校長很用心。

引用:佢地教英文有一手,仔仔5年前畢業,一直英

原帖由 miffy 於 13-03-31 發表
佢地教英文有一手,仔仔5年前畢業,一直英文都可以維持在全級頭十名。我地讀果時都要5K埋單,但慳咗咁多年 ...
學費其實都幾貴,但如能學好英文,又不用花其他時間去補英,我覺得都可以接受。

引用:佢地教英文有一手,仔仔5年前畢業,一直英

原帖由 miffy 於 13-03-31 發表
佢地教英文有一手,仔仔5年前畢業,一直英文都可以維持在全級頭十名。我地讀果時都要5K埋單,但慳咗咁多年 ...
今日在公園碰到個師姐(今年P2),她媽媽也說兩年英文科第一名,她說打子打得好好重要。 至於我囝囝英文拼讀能力高,也有很多人會問佢d英文喺邊度學㗎

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-03-31+發表佢地

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-03-31+發表佢地

大囝K3細囝K1都係讀主流班,兩兄弟都讀得好開心,大囝考小一都有幾個心儀嘅offer,正如好多York嘅家長講,學術上英、數可以放心,中文唔係勁不過還可以,個小朋友pre-唔presentable真係好睇家教、環境同佢自己嘅性格,有咗大囝考小一嘅經驗之後,可以分享嘅就係學述就交俾York啦,其餘就就自己小朋友嘅性格、強弱項取長補短喇!
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

我自己本人欣賞YORK的英文和數學, 阿仔讀緊主流班, 三年都係$3600一個月, 學野,MISC ITEM. 任你購唔購買, STARTER 在4.5YEARS OLD, 考到14SHIELDS, 相反, 我覺得$3600一個月學費, 但阿仔不用出去再花錢學英文PHONICS....等等, 我覺得低,

引用:Quote:原帖由+cowboy2007+於+13-04-01+發表

原帖由 miffy 於 13-04-01 發表
我仔咁多年來,英文默書冇100都9x,講真我冇咩同佢串過字,york用全phonics教英文,佢在3年學到全套phonics ...
佢用letterland套phonics, 聽聞好好^^

引用:大囝K3細囝K1都係讀主流班,兩兄弟都讀得好

原帖由 maxtimma 於 13-04-02 發表
大囝K3細囝K1都係讀主流班,兩兄弟都讀得好開心,大囝考小一都有幾個心儀嘅offer,正如好多York嘅家長講, ...
做家長真係唔容易,真係要八足咁多抓搵料。你兩個小朋友讀埋同一間KG真好。

回覆:evasoeeyy 的帖子

你哋三年學費都係3600好正呀!
我哋嚟緊每年學費都會加,但好的是York明碼實價,喺K1場briefing已經列明三年學費價錢。相反,我個仔而家讀緊間pn仲未有9月K1學費價錢,而且一早要交定K1書簿費以確實留位,真令人感不當但無奈。

唔睇清楚都唔知這帖子被搬了,仲要無講搬咗嚟呢樹

Chirley  近排都見到有posr係咁~  發表於 13-4-8 19:58

回覆:cutienat 的帖子

請問如果唔讀多元智能班,只讀 Cambridge 要幾錢一個月?

‹ 上一主題|下一主題