用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀?? ...
樓主: Twins-Baby
go

在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??   [複製鏈接]

引用:Quote:pamelaywy+發表於+13-3-21+11:51+ker

原帖由 NKpa 於 13-03-22 發表
算我多言,這段"沒有任何誇大和人云亦云"第一身的經歷,是衝著一間學校和校長,雖然話不願開名,其實是掩 ...
我不是想挑起事端,但我都好想知答案。每個人絕對可以發表不同意見,正是我們選校時上 EK 的目的。但如果有人講完一大輪意見,但其實只是些表面批評,實際情況又欲蓋彌彰,欲言又止,問多兩句又話只是"個人抒發感受啫", 有冇想過對我們這些選校家長其實一啲幫助也沒有,反而只有更疑惑、更擔心。最弊係,好似好公平地話唔開校名,其實就已經呼之欲出。而家我還未知怎樣取捨,聽完那位行內人未盡全責的發表我更加心如亂麻。可不可以講清楚什麼是大龍鳯,對學生或家長有什麼負面影響?課程安排有什麼問題?教師每年turnover rate 是多少? 有沒有2011/12年數據. 作為父母,是會擔心做錯選擇,很希望有更多實際資訊,不只是"情感抒發". 請見諒.

kerkermui  大龍鳳應該係每年主題遊戲  發表於 13-3-24 21:50
mesmerising  如你要的是硬性資料如老師流失率等數據,可考慮買本明報出的升小攻略。我看的是升中版,有齊所有背景、數據、升大率及公開考試成績等。我想小學版也不會差   發表於 13-3-23 21:14
hogwarts  How about your own and the rationales?   You seem had done a lot of research already, please share those info on hands, please.  發表於 13-3-23 20:56

引用:經濟逆轉時怎辦?+讀12年的計畫中斷也算好事

原帖由 NKpa 於 13-03-23 發表
經濟逆轉時怎辦? 讀12年的計畫中斷也算好事?
是無其他出路?
可能諗得太多了。人生難料,失業,生意失敗,投資失誤,樓房下跌,富翁也可一鋪清袋,還有病痛意外,幾千學費是貴是平?莫非一定要讀官津?書溥校車呢?

真的艱難時,話唔埋學校有減免學費呢。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 hadwinboy 的帖子

明白你的苦惱,坦白講,好難有人答到你大部份的問題,唔好信晒EK的資料,作為初步資訊就算。

如果無其他途徑,最好去返EK小學一覽的相關小學,看看那些是真正家長,再到他的空間,你會了解他/她的帖子"往績",對他/她的評論有進一步了解,私下pm。在無壓力下會講真心話,會有較高參考價值。

要其他人幫你比較兩間或三間學校較困難,好少家長有齊幾間的經驗,點比?如果你問著個家長往績是全軍盡墨,間間都彈都樹葉都落埋,在他/她的空間已意識到,唔問好過問,搞到忐忑不安,唔知信唔信好。

你提出幾過問題都好難答,例如教師流失率,學校校務報告根本好少提及,低是否一定好,官立跟直資都不一樣!公平地跟不稱職老師不續約,就算教師流失高一點,家長應該拍爛手掌。學校校務報告亦較少提及學生退學情況...... 你是要靠估,以有限及接近事實的資訊,作合理決定。

魚兒小寶貝    發表於 13-3-24 19:46
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 shadeslayer 的帖子

我講明供得辛苦,寧願知所進退。有幾辛苦到臨界點每人唔同。當然我明白有許多人的價值觀念係點都要苦苦地戀,非君不嫁。但這個不是我做人的取向。

近日有帖子分享經驗,表達的信息係即使開頭未盡人意,但無須計較,其實走出胡同這世界是大把路行,條條都通羅馬,只係有無的起心肝去行。

如果你也這樣看,又何必傾家盪產去追貴校夢,對其他家人公平嗎?

說到最後,支持不了哈佛,讀港大就好灰嗎?人生的終點在大學門檻?小學之選又何多慮。

Twins-Baby  我都係想仔仔讀唔到香港啲大會, 我先送佢哋走  因為真係條條大路通羅馬  發表於 13-3-23 21:46

如你要的是硬性資料如老師流失率等數據,可考慮買本明報出的升小攻略。我看的是升中版,有齊所有學校背景、數據、强項、升大率及公開考試成績等。我想小學版也不會差。大約百多元。
...

你想有用家同你解答問題嗎, 想你MESSAGE 我, 我朋友好好人, 我想佢唔介意你問佢關於學校的事. 你直接問用家係最好的  但你自己要分析, 不可以靠人的意見, 仲有, 你去學校問或書面問一吓, 當然唔係問人每年月幾多人走, 但你可以問多啲課程的事, 若果連答你都唔願, 你心知間學校有幾好.

ANChan59 有道理。記得我之前向一位媽媽查問她指控的理據時,用意是釐清觀點,如果將情緒字眼濾去,只剩判斷而缺乏資料,事實,論證的話,這和流言蜚語有何分別,結果是影響家長決定。

我贊成多元意見,但講多D你睇法點走出來啫,當我搞事,針對人。唔係咁囉。

//而家我還未知怎樣取捨,聽完那位行內人未盡全責的發表我更加心如亂麻。可不可以講清楚什麼是大龍鳯,對學生或家長有什麼負面影響?課程安排有什麼問題?教師每年turnover rate 是多少? //

大龍鳳相信指每年搞一次的主題活動,目的是在傳統上課之餘,以好玩比拼的形式鼓勵同學學習,所謂設計適合男孩子的學校,這個唔係吹水。對學生來講無負擔有樂趣,對老師就可能疲於奔命,身心有壓力,同時也有成功感的。我仔初小時試過係夜晚返學玩到癲。呢場大龍鳯之後,學校每年的主題已是輕擎野,例如整d game-card, puzzle 被孩子完成目標又玩又儲又學野。入校前我都聽聞校長多搞作,但出發點係精益求精,唔係精神虐待老師,做呢D野係額外工作,累積經驗,撞板唔稀奇,但有改變,有進步,老師同一種態度便不會hea,畏難,否則自然想走。

呢D大龍鳯不涉學業成績,當然對學生或家長係sou.

課程安排係傳統上課做功課工作紙默書測驗考試。教得頗快,但要考的一定教哂兼上堂溫埋,同學專心應該跟得上唔使出面補習,但要照顧課外活動,尤其校隧,就要有心理準備遲放和假期回校,一點不輕鬆,做不好師長教練會嚴厲督促,不過無強迫入團。Turnover rate 我無資料。教過我仔都唔見離職。

我係睇過有關學校老師流失FIGURE, 係兩日, 報紙有講, 我會努力去找找. 有我會POST 上來的.

回覆:在各位父母心目中, 有啲咩學校你係唔會揀??

喺呢個網:

http://www.chsc.hk/psp2012/main.php?lang_id=2

選擇學校所屬區分,再選擇學校,按入「教師資料」,各學校嘅教師流失量可略知一二

回復 babybear 的帖子

多謝你

回覆:Twins-Baby 的帖子

其實....我日日都要係果度接仔
大龍鳯係吾係指:便服日扮鬼扮馬,參觀老人院義捐,閱讀計畫幇助窮人,早排盤菜宴,遲D赤璧遊學團等..不過參予人數爆到七彩,我又吾覺影響到Ar仔既學業。不過下星期考試,大家都全力以赴,都幾忙下。

Twins-Baby  你點解唔比多啲你的觀點等大家知道?  我以為你考到唔知要唔要讀  發表於 13-3-23 22:52

回復 babybear 的帖子

教師資料(包括校長)

教師人數 (核准編制內):75
教師人數 (核准編制外):5
學歷 (佔全校教師人數%)
    教育文憑:75%
    學士:99%
    碩士、博士或以上:28%
    特殊教育培訓:1%
年資 (佔全校教師人數%)
    0-4年:27%
    5-9年:53%
    10年或以上:20%

0-4 年 27%, 不等同流失率。

vincher  Agree  發表於 13-3-30 20:15
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

要揀一間你想 (理想)的學校, 你要求怎什麼呢? 要全人發展, 就要自己多留意校際比賽, 想要成績好, 要上去學校網頁睇升中結果等等.  真係要做吓功課.  而家INTERNET 有咁多資料可以睇到, 一定要去探究!

In fact, I like to hear those opinion of how one dose not like a school, especially for those very renowned school.  For the boy's school mentioned, I heard the current parents' opinion how they do not like that one.  That's the major reason for me do not apply the school for my son.

Anyway, agree with some posts mentioned that parents shall digest and screen for others' opinion.

Twins-Baby    發表於 13-3-24 10:04

我只可接受基督教(最好),天主教或冇宗教,其他絶不接受。

Twins-Baby  至最要同自己宗教無抵觸  發表於 13-3-24 10:05

我自己把尺最簡單,按孩子能力和得著最重要。
名氣,男校或男女孩不是重點,學費,遠近亦不太考慮,最多搬遷及做多份兼職。
就算之前有機會轉校,最後都由孩子自己決定與否。結果二三線的原校就讀。
我相信孩子,因他是親身及真真正正用家。不是家長們。
應以孩子最大得益爲依據。

引用:我自己把尺最簡單,按孩子能力和得著最重要

引用:我自己把尺最簡單,按孩子能力和得著最重要

原帖由 sampapa 於 13-03-24 發表
我自己把尺最簡單,按孩子能力和得著最重要。
名氣,男校或男女孩不是重點,學費,遠近亦不太考慮,最多搬 ...
你作為父母的態度十分正確,這裡的家長,無論懷什麼居心,但是,可以肯定,都希望為小朋友搵一間合適的學校,誠然,每一個小朋友的出生、家庭背景、個人性格、能力,各不相同,可是,能夠搵到一間合適小學,可以專心針對學業,好老實講,不是賣廣告,名校和一般學校確實可以好大分別,我知道,有些學校,老師為了控制班中上堂秩序,已經用咗一半時間,還有什麼心力呢?當然,不同經歷會有不同感受!

‹ 上一主題|下一主題