用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍灣有冇N 班讀?
go

九龍灣有冇N 班讀? [複製鏈接]

九龍灣有冇N 班讀? BB 3個月.. 係咪要開始報定名呢?
   1    0    0    0

waiyee327 發表於 13-3-13 14:40
九龍灣有冇N 班讀? BB 3個月.. 係咪要開始報定名呢?
你BB是2012年12月B?所以現在3個月?如果是的話,即你個BB是2012年(龍年的)細B喎!九龍灣有好幾間幼稚園有PN 班架!例如德福、樂緻、麗晶的小天使等。

不過PN class要足兩歲方可入讀,所有2012年出世的小孩也可以在2013年8、9月開始留意各校的申請日期,這是申請2014年9月入讀PN class, 不過因為2012年9月至12月出世既小孩於9月1日前仍未足兩歲,所以通常學校都不喜歡收這類細B的,原因是PN class是沒有學券的,即每個月也是要收學費(於學校而言,是賺錢的立場)。例如如果收了12月細B,一定要等他足兩歲,通常叫他2015年1月才開始插班返PN class, 換言而之,即係(有良心的)學校會少收了一個學生的4個月學費(9月至12月);不過有D(無良的)學校可能會叫照收細B(當收生不足時),但要求細B家長照樣比埋仍未返學果幾個月既學費,為的是可以為自己的細B留住個PN 位,而學校就沒有損失了!

所以如果你小孩真是2012年細B(如果仲要係囝囝,因為男仔發展真是慢少少架),可以考慮做遲一年的超大B,能力上和心志上真是好好多架!不過這只是純粹個人意見,不喜勿插!

我bb 係囡ar.. 不過我都係諗緊做蛇年大b 定做龍年細b.. 但我見d 人, bb 出世要開始報定名.. 所以考慮緊係咪我都要呢.. 我怕到時遲咗.. bb 冇書讀.. 咁我而家可以做d 咩.. 報定pn 班 or 都要報定埋 幼稚園 ? 九龍灣附近有咩學校好? and 係咪要而家開始去拎報名表ar?
‹ 上一主題|下一主題