用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各 or 港同 ?
樓主: AGJ
go

聖芳濟各 or 港同 ? [複製鏈接]

仲未決定, 只不過, 交通唔係主要考慮因素.

醒目開學勳章 王國長老

chunyatmama  HKUGAA just called waiting ma.  I do not think the post owner meant to hold the offers  發表於 1 小時前 刪除

OIC, 如果覺得我語氣重左, 唔好意思呀

選SFA的話,除了考虑小朋友谷唔谷得,重要考虑下自己是否“谷”型家長,SFA功课之重家長要投入很多。

醒目開學勳章 王國長老

AGJ 發表於 13-3-11 14:16
我是住在藍田的, 過海去柴灣, 同出九龍去石硤尾都差不多.....

提提你, 港同係有校車, 不過車費今年係$1690, 車程唔耐WOR, 因為尾站上頭站落, 朝早7:13至上車(仲晏過我住港島!)

I have your same problem before for my son... traditional SFA or a new type 一條龍. Finally we choose SFA after many advices from friends, parents and teachers. As my son's academic is quite ok, so I prefer to let him try the traditional way.

But if you believe in the new type of teaching and want to enjoy a rather more relax way to secondary school, 港同 is ok too..

引用:心目中很喜歡港同但小朋友中英數都算突出(

原帖由 AGJ 於 13-03-11 發表
心目中很喜歡港同

但小朋友中英數都算突出(無意自讚, 只是平常心認為是), 亦不怕谷, K3階段家長不用理會,  ...
但港同中學你喜歡嗎?不然的話,也只是小學比小學, 且港同有呈分試嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+AGJ+於+13-03-11+發表心目中

原帖由 MCLIAN 於 13-03-12 發表
但港同中學你喜歡嗎?不然的話,也只是小學比小學, 且港同有呈分試嗎?

...
港同有呈分試,家長只要放棄直資(包括港同中學及其他直資)就可以參加升中派位

MCLIAN  參加派位又不是一條龍了!  發表於 13-3-12 21:37
MCLIAN  oic  發表於 13-3-12 21:37

如選了直資(包括港同中學及其他直資)乎也要放棄自行階段之2個機會??

醒目開學勳章 王國長老

MCLIAN  參加派位又不是一條龍了!  發表於 昨天 21:37 刪除
MCLIAN  oic  發表於 昨天 21:37 刪除

我相信你對中學派位制度未認識

如果係津中, 一條龍小學生的確係唔可以考任何直資(唔係註冊, 係考都唔可以), 我都係最近至知

如果係直資一條龍中學, 學校係可以自訂原校生升中條件, 多數係中英數+操行合格, 港同幾乎都直上了(我好坦白, 唔係100%, 我女果年有一個升唔上, 而學校一旱已經同家長溝通左, 主要係長期成績都追唔上), 家長只需在P6時填張FORM, 交個留位費已經可以, 由於政府規定, 一但向任何一間直資中學留位, 就唔可以參加政府派位, 所以有同學如果一心選擇派位的, 就要放棄港同書院, 亦要放棄任何一間直資學校OFFER (你可以去考, 當REHEARSAL咩都好, 但唔可以註冊)

部分一條龍小學, 唔會幫學生安排呈分, 例如陸慶濤, 咁學生都可以參加政府派位, 不過只可以JOIN第一輪自行, 用校內成績申請, 唔可以JOIN大抽獎, 因為無呈分, 學生無BANDING, 唔可以參加抽獎, 換句話說, 如果學生唔想直上羅氏, 就只有1.報自行 2.考其他直資

FOR港同CASE, 小5,6有呈分(唔理你參唔參加派位, 分就照呈, 想派位既就會努力D, 否則都係校內試一樣), 到小6, 決定直升的, 簽張紙就可以Q埋雙手咩都唔做; 如果企硬派位的, 就要放棄書院OFFER, 亦唔可以註冊任何一間直資, 一心玩派位, 亦有家長會先註冊書院買個保險, 再考其他直資睇下點, 7月再去津校叩門
所以無論點睇, 港同家長選擇都會比較多, 呈唔呈分同係咪一條龍, 係無衝突的, 家長要了解呢點, 以免做錯決定 (考邊間都係啦, 升中玩法都應該及早理解)

醒目開學勳章 王國長老

SEE TOPIC:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6

一條龍津校又唔同, 因為制度問題, 一定直升, 不過我都估唔到原來連去考都唔可以, 我以為唔可以註冊姐

一條龍津校,  只有以下小學.

新會商會學校(上環)
佛教黃焯菴小學(銅鑼灣)
嘉諾撒聖瑪利學校(柯士甸道)
基道小學(九龍城)
天神嘉諾撒學校(紅磡)
天水圍循道衛理小學(天水圍)
金巴崙長老會耀道小學(天水圍)
中華基督教青年會小學(天水圍)
伊利沙伯中學舊生會小學分校(天水圍)
伊利沙伯中學舊生會小學(天水圍)
順德聯誼總會伍冕端小學(天水圍)
吳禮和紀念學校(大埔)
孫方中小學(大埔)
張煊昌學校(沙田)
順德聯誼總會梁潔華小學(將軍澳)
西貢崇真天主教學校(小學部)(西貢)
佛教黃藻森學校(將軍澳)
東涌天主教學校(東涌)
黃楚標學校(東涌)
靈糧堂秀德小學(東涌)
可譽小學(東涌)

據我所知,政府應只有一個一條龍制度。如港同只踢走一個,都算較有良心的了。

不怕谷,便應谷?

醒目開學勳章 王國長老

又係查經引典既時候:
http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content6d.php?lang_id=2

採用「一條龍」辦學模式的官立或資助中學和小學,擁有相同的教育理想,並致力加強中、小學教育的連貫性。「一條龍」中學有足夠的中一學位,全數取錄所屬小學的小六畢業生,並會預留部分學位供其他小學的學生,循中學學位分配辦法自行分配學位或統一派位的途徑申請入讀。「一條龍」學校的小六學生,可以選擇直接升讀連繫中學。如學生申請跨網派位、非參加派位直資中學的中一學位或參加派位中學的自行分配學位,或參加統一派位,他們將不能保留直升連繫中學的權利。就直資和私立學校「一條龍」辦學的具體安排,家長須直接向有關學校查詢。

難聽D講句, 直資一條龍收生, 可以話係無枉管, 有良心既自然好, 想汰弱留強SET到門檻好高的話, 學生又慘了 (當然亦要顧慮, 學生係咪可以有足夠學術水平應該中學既課程, 譬如英文長期好低分地唔合格, 俾你上到間英中咪盞喊住走)
‹ 上一主題|下一主題