用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 RHS VS 靈糧 點擇好?
go

RHS VS 靈糧 點擇好? [複製鏈接]

RHS VS 靈糧 點擇好?

HKUBB  兩間都唔揀  發表於 14-2-1 17:05
   2    0    1    0

回覆:1915yywong 的帖子

唔同level 靈糧無得同RHS 比!

回覆:RHS VS 靈糧 點擇好?

What is RHS?

回覆:RHS VS 靈糧 點擇好

又唔同 level 我唔明咩叫同 level. rhs 嘅 curriculum 比較豐富,中英以外仲有西班牙文,學生比較坐定定,亦會罰學生(上埋報紙). 靈糧係廣東話為主嘅 Happy school. 仲有 rhs 有小學 back up 亦係吸引之一原因

HKUBB  幼稚園學乜鬼spanish!晒錢晒時間,不知所謂  發表於 14-2-1 17:07

香港靈糧  

引用:What+is+RHS? +

原帖由 Moonlight819 於 13-10-13 發表
What is RHS?
玫瑰崗

del

樓主, 我有好多朋友好 buy 靈糧堂, RHS 唔多識, 我剩係知道 RHS 好多 fans!

間間學校有優點也有缺點,名校同普通學校也其好處,找合適的課程給小朋友,開心快樂地上學求知識,已經是最好。

靈糧就課程冇咁深, 比較難銜接小一

玫瑰崗課課程深d, 容易銜接小一

睇下大家buy 邊套

kittyland

RHS 唔係冇學校比佢好, 佢亦都唔比人差, 上左報都唔代表咩架, 英X夠上報, 咁又點,  我地家長揀得既, 都已經係唸過衡量過, 唔洗成日提住既。

我公司入面夠有好人同衰人, 唔通就話佢唔好。BK 夠之前有媽媽鬧人, 唔通所有BK 的媽媽都唔好?
就算真係錯左, 都比個機會人改過, 我地教小朋友都想佢地原諒別人, 寬恕別人。

milk_milk 發表於 13-11-4 22:16

但如果報上係真有其事既話,首先我唔知學校係咪真係會改,定係呢D係佢地教學作風;第二,如果呢D事發生o係我小朋友身上,佢身心靈受既創傷唔係話一句「原諒」就解決到。

回復 irene_the_pooh 的帖子

咁當然, 我都唔希望有咁既事發生係自己BB身上, 我第一個報警

如果見曬報, 重要係咁, 讀緊既家長點解重要讀, 咁點解再冇其他人出聲話再有呢D事, 聽聞當年教上A1那學生的幾位老師都不在該校教書, 去左第二間, 咁去其他學校的小朋友係唔係應該驚D。

我估去到邊都唔驚得咁多, 只可以說是老師的質素問題。

我女今年讀PN,我覺得老師都非常好,而且好多有哥哥姐姐的家長都繼續幫細佬妹考pn,呢個就是最好證明rhs係好學校.我認識有家長為妹妹寫信求位,

Sorry 我只不過唔明咩叫唔同 level, 希望讚自己學校之餘唔好踩其他學校。不是要經常提住報紙件事,只係我覺得各位家長選擇嘅時候有知情權。

milk_milk 發表於 13-11-4 22:16

分析得好, 你是一位好父母, 我要向你學習!

最清楚學校當然係用家, 而唔係網上個d人講佢又講, 講到好似自己係到讀個d家長. 我小朋友無讀個其他kg, 唔知其他kg既情況, 所以好少會評論其他kg.
rhs 2日英文, 2日普通話, 1日spanish 同montessori有net教, 以呢個學費真係好抵.    rhs 既老師絕對有愛心, 每個家長都有班主任電話, 方便whatapps或打電話比老師. 老師又會定期打電話比小朋友講學習情況etc.  身為家長有時都替老師辛苦, 有時9點幾傾到10點還在工作, 佢地真係好勤力! 個個小朋友好喜歡老師同返學.
我唔係想講rhs比邊一間kg好, 我只想分享作為用家既睇法, 家長自己比較那一間較適合自己同小朋友既學校.

bobo101^*^    發表於 13-11-6 12:24

回復 Ammeyogi 的帖子

Agree and support what you say.  

我剩係知呢嗰世界係冇一面倒嘅, 培正缺點係中文學校, st paul 缺點係女校, 維記係 commercial...我只係覺得奇怪所有玫幼家長都講到玫幼好似冇缺點咁, 不是 hard sell 咗小小嗎?

不喜勿插

回復 kittyland06 的帖子

當然有缺點
1) 地點比較遠, 要搭校車, 較少家長能親自接送小朋友.
2) k1-k3, 一班35人, 比pn多10個人.
3) 家長要有心理準備要花多d時間睇功課.

Rhs 缺點仲有,太多親子活動,在職家長成日要請假參與。戶外地方空曠,超級多蚊。

‹ 上一主題|下一主題