用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基
樓主: matthew_mama
go

沙田培基   [複製鏈接]

終於註了冊,消除不少壓力,成個心定晒 ^-^

希望等緊嘅家長早日都有offer, 齊齊做同學仔。

P.S. 14/6 晚家長講座, 16/7 早Pre-S1 test

12/8-16/8 S1 Bridging Progamme

回復 kikiloklok 的帖子

你好叻..資料好齊全 , 把資料都放進中學交流區那貼

好開心呀,日望夜望,今日終於收到培基短信叫我註冊

Congratulations!可如願以償! 介吾介意講你小朋友是什麼banding,我想知而家輪到邊! 謝!

band 2頭,希望大家都如願以償

ghi, 真替你高興呀,因22/4便呈list上教局,我哋都係差不多臨尾呢2轉收到信,我絕對明白你的心情,大家做同學仔,真開心啊 ^-^

真係好開心,唔知仲有冇人收到信呢?

回復 ghi 的帖子

恭喜晒..有空去中學交流區 報到..另外 你這一輪 註冊 DEADLINE 是 ? 號

好呀! 15號

回覆:ghi 的帖子

各位媽媽:我今日都收到call啦!我好開心,但係頭先同阿仔講佢竟然吾想讀。吾知做乜,我要同佢好好傾下.

各位好! 尋日都收到sms啦... 好高興, 15/4 deadline, 會accept offer! thanks.

若小朋友屬沙田區band2A學生, 選擇培基是否一個已很好的選擇?

雖然沙田區band1位多, 但對於band2同學, 駁到淨位的機會真的大嗎?

我最後選擇放棄統一派位, 選了培基, 我不懂這是否一個正確的選擇!!!

回復 kiukiupig 的帖子

其實真的沒有絕對 , 我的觀念是 就算派到去 BAND 1 C 學校 ,那麼 你要確保 你的兒女 是 TOP 50% - 60 % 才有機會入 u , 否則 便多數要經副學士OR HIGH DIP 那條路入U  (出外國讀另計) , 另外要視乎 你的兒女的性格 是否有拼博精神 , 會自動自覺 (另外還要預計將來可能會有的反叛心態)
我想大家都會去 心儀的直資 OR 官津 視察過 , 心裡也會 把心儀的學校排了次序

其實 現在看 培基都係 多數 收 BAND 2 頭的學生 , 而且 它算新學校 , 我相信 成績會慢慢 向上 調整的

另外 派位 始終要博 , 像我之前說的, 如果 1ST CHOICE  那間 BAND 1C  失敗了 , 便會派去 BAND 2 的 馬祟 / 馬鞍山ST. J  (我小姑不建議我選基督) ...那麼 培基 在環境 和配套 一定比這 2 間 優勝

Lannie  Agree!  發表於 13-4-10 17:48

我告訴 兒子 斑主任註冊了培基, 她說 培基是間好學校

我也參觀過開放日,學校環境和設施也真不錯,雖學術成績未見太突出,但從不同途徑的觀察,普遍在德育校風方面,都有不俗的評價。

今天沒有去體藝面試,心裡有些戚戚然啫!

回復 kiukiupig 的帖子

沒有去體藝 真的不用 遺憾 (除非你女兒 真的很喜歡 體育科 )
‹ 上一主題|下一主題