用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St margaret or Pui Kiu 英文好D?
樓主: babytomhui
go

St margaret or Pui Kiu 英文好D?   [複製鏈接]

sampapa 發表於 13-2-1 18:35
擴建後,會是三班,由小一至小六共十八班。
那麼中學會否加至4班呢?

Very good ! 希望SMC越來越好!坦白講,真係唔易考入SMC。
學校資源足,受益當然是學生。

引用:Quote:sampapa+發表於+13-2-1+18:35+擴建後

原帖由 chiyoching 於 13-02-01 發表
那麼中學會否加至4班呢?
不會,只增加小學部。

最近去pui kui 面試 , 發覺在學校小息時小朋友也是用英語交談的 . 相比一些學校, 只要求老師跟學生用英語 . 我想 pui kui 有一個十分好的語文環境. 至於 st. Margaret 是怎樣的我又不知道了.

其實唔知點解要比較? 相信兩間學校都能提供很好的英語學習環境.  

培僑都收很多外國回來的小朋友, 兒子班上都有好幾個在外國出生現在回來香港讀書的同學仔, 他們的第一語言是英語.

如果兩間英文不相佰仲,咁培僑中文是否就比SMC較強?

cowboy2007 發表於 13-1-30 18:59
英文我鐘意吳彥祖d 口音多d.  
但如果陳冠希普通話好些,咁又點
哈哈哈~
我認為比較普通話水平合理些
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Parisienne 的帖子

培僑sure win

其實係一家四口子

回覆:一家三口 的帖子

普通話,培僑sure win

其實係一家四口子

回覆:一家三口 的帖子

Sorry ! 用圖像

其實係一家四口子

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置也不同,相信有啲家長會因應自己想法和喜好選擇合適自己小朋友的學校,只比較英文好像不太全面。
只是自己意見,多多包涵。

引用:如果兩間英文不相佰仲,咁培僑中文是否就比

原帖由 Parisienne 於 13-02-02 發表
如果兩間英文不相佰仲,咁培僑中文是否就比SMC較強?
Pui Kiu sure win.

引用:其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置

原帖由 WillBmama 於 13-02-02 發表
其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置也不同,相信有啲家長會因應自己想法和喜好選擇合適自己小朋友的 ...
Agree.揀學校唔係只計英文。我自己一早已沒register 培僑,但個人感覺係當日interview有勁多著哂套裝高跟鞋的北方佳麗,雖明白背向祖國,將來面對的機會極多,但都不想太快讓小朋友接受國民教育,自己頂唔順普通話教數學,所以傾向讓小朋友接受國際視野的學校。這只是個人感覺。自覺培僑中英並重,普通話亦好,但說培僑英語比較好,就好像有些奇怪啦!每間學校返學時間差唔多,如學校擺放一科的時間比較多,是不是在客觀情況下,那科會有更顯著的成績呢!

引用:其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置

原帖由 WillBmama 於 13-02-02 發表
其實兩間學校的辦學方式、背景、理念、位置也不同,相信有啲家長會因應自己想法和喜好選擇合適自己小朋友的 ...
只比較英文好像不太全面。 同意,不過樓主可能其他方面都有認識,所以只集中問英文。

引用:Quote:原帖由+WillBmama+於+13-02-02+發表

原帖由 healthybaby 於 13-02-02 發表
Agree.揀學校唔係只計英文。我自己一早已沒register 培僑,但個人感覺係當日interview有勁多著哂套裝高跟鞋 ...
你的想法與我一樣,我都沒想過申請培橋。

Me too!

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D

PKC科目比較平均。普教中,數。除普通英文科外,另有一科叫EPA亦是英文教。所以比較平均。

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D

培僑温校長已澄清:不會推行国民教育!大家不用太擔心!

回覆:St margaret or Pui Kiu 英文好D?

不錯,國民教育科也是我一個重要考慮。記得SMC副校長在簡介會上說,我們學校有那麼多不同國籍小朋友,我們真不知道應教授那個國家的國民教育,所以一定不會推行。這使我更放心

回覆:WillBmama 的帖子

計背景及资源,培僑都是較多和較好。是否有紅色,主要家庭教育做多些,便不是太大問題。

‹ 上一主題|下一主題