用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 cac見兒科醫生會做d乜
樓主: llam1210
go

cac見兒科醫生會做d乜 [複製鏈接]

llam1210,
你個小朋友同我囝差唔多, 我囝好多野講, 把口唔停架, 不過大部分佢講既野都唔係用黎溝通, 只係表達佢既需要, 當真係問佢野時, 佢十成九唔識答, 加上佢脾氣較差, 經常大叫, 所以report寫佢係輕微自閉傾向, e生當時都係話可i or e位, 不過由於我囝有動機講野, 係社交差, 所以建議排i位

回覆:fishcowcow 的帖子

你仔的report是在cac出?我又好似冇見在cac的文件有呢個。你仔現在如何?在上什麼訓練?唉,好擔心!

llam1210 發表於 13-2-1 01:15
你仔的report是在cac出?我又好似冇見在cac的文件有呢個。你仔現在如何?在上什麼訓練?唉,好擔心!

...

醫生建議排咩位,會有個醫務社工跟住見你,問你意願,同埋入機排位。

因為要分地區。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

係呀,見完醫生有社工同我地傾,但我地之前在私人評估完就排緊隊了,所以係咁二傾咗一陣。我想問cac醫生只比了一張紙我話女兒社交比較弱沒有任何字眼提及自閉傾向。我想問係唔係因為未確診所以唔咁寫。又或者問你們的有冇咁寫

我係CAC出REPORT的, 得一張紙, 不過張紙上面有寫輕微自閉傾向, 感覺統合問題, 我係排I位

Cac醫生會有份評估報告,會列明言語,認知等能力約為幾多個月\同齡;再有診斷結果,你說的"社交較弱",下面就排咩服務,如e,I,s及俾咩家長工作坊等等。如不是自閉傾向,普系,就不要想得太差。

回覆:cac見兒科醫生會做d乜

我果張都無寫明係自閉,但報訓練又會問,我問番d姑娘轉頭!

Fishcowcow,你仔現在如何?溝通好嗎?唉呢幾日想佢有多些交流溝通都係唔多得。係時間問題定點呢?擔心!

回覆:cat1028 的帖子

係呀,就係寫社交較弱,認知係同齡,言語就話較少用作溝通。建議I 位。有工作坊建議然後社工同我地講囉!咁即係"未"係自閉譜系?其實我都唔多明。如冇事佢就唔洗比我排位。另佢有問我想唔想佢寫紙排精神科。我問醫生呀女有冇咁既需要,佢就話唔洗都得可以下年再評估時才看看。就冇refer囉

回覆:idak 的帖子

你話出面個d訓練?咁你的又係寫社交較弱?出面又是不是當佢等同有自傾?d姑娘點答你?

我囝同我溝通較好, 同外人或同齡就唔得, 佢識得表達自己, 但你一問佢問題, 佢就唔識答或只重複個問題, 不過如果係我問佢就會好少少
醫生都有問我refer去精神科, 我有照排, 因為都要排成2年

你份報告寫呢d內容就唔係,我囝寫明"自閉証普系",解釋埋點解,如不懂分享,無眼神接觸(社交),至於i位,其實只係學校有個老師協助你的孩子去參與其他小朋友的活動(我曾同一個兼收老師傾過,老師會先教你的孩子一些遊戲,再把孩子帶入班玩同一個遊戲,孩子會開心d及教同學仔點玩,互動=社交;等等)言語治療都會係兼收老師每夭同孩子做。

你下年要再去,唔好諗得太差;參加d社交小組(我1月上協康2-4歲),問呀仔玩得開心嗎?呀仔都話開心,唔駛父母陪玩,需然唔知佢上堂玩咩,但問過主任話會俾機會小朋友表達,平平地,試下無防。

回覆:cat1028 的帖子

Cat1028,想問一下你們去咗一次評估就會咁寫?還是要再評估多次?

第一次見姑娘,第二次見醫生出呢份評估表,再要排精神科,無話要再返cac喎。

cat1028,
我囝1月都係上協康社交小組喎, 我向灣仔centre上, 你向邊個中心呢? 會唔會見過面?

我女未到2歲,協康建議我女上一對一的幼兒訓練。一星期一堂。上了三個月了。但我現在停了因為係平日上的我沒人手同女去。呢三個月係因為我坐月才可同佢去。你門可知道社交小組有冇星期六日的?

協康社交小組你覺得幫到你們的小朋友嗎?

我系上將軍澳頌明苑,星期六9:30,出門仲早過返學

協康的社交小組是星期六上堂的啊, 不過未夠2歲不知道能否參加
‹ 上一主題|下一主題