用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?
go

請問點解咁多人唔鍾意YORK呢? [複製鏈接]

唔好意思,因為我小朋友黎緊讀N班,所以最近個幾月先開始"浦" EK,但發覺一有YORK這學校既POST都好惹火 我自己幾個親戚既仔女都係YORK畢業,讀得幾好又考到好學校,所以都一心比個女考YORK,又幸運地收左!但最近睇左咁多關於YORK既POST,攪到我驚驚地…
其實可唔可以講多小小,點解咁多人唔LIKE YORK呢? 太商業? 係人都收? 太貴? 校長?
   7    0    0    0

都係以前發生的幾件事,其實你小朋友又讀緊,又有親戚讀緊,最清楚啦。

未讀呀!黎緊13-14年度N班咋

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?

學術上我覺得York ok

你都話已經睇咗很多了,為何還要他人再數?

有時聽太多人講未必係好事,從心出發,用眼去看,自己感受下啦!未讀過的家長去批評實在不中肯。

lovekidss  AGREEEEEEEEEEEEEEEEEE  發表於 13-1-24 23:16

聽聞學校行政好混亂,,,,,而且係九龍塘區黎講,呢間學校算係唔夠其他學校名氣大,所以相對少人報,收既機會會大d

rainbowcov  只是聽人講???  發表於 13-1-30 11:47

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

回復 taylormom 的帖子

taylormom:唔好意思..你可以話下你親戚的小朋友讀了YORK後, 覺得有什麼可取之處?和小朋友入了那間小學呀? 因為我都想緊今年俾唔俾仔仔讀YORK呀.. 唔該你~

我相信大家都因為覺得佢commercial ,經常有自費的活動。但實際結果勝於一切。小孩係細b,除了考他的Cambridge ,沒有參加其他興趣班,(因出面有)在數千考生中勝出了,也考到很理想的小學,學校唔多唔少都有點功勞。

taylormom 發表於 13-1-23 23:02
唔好意思,因為我小朋友黎緊讀N班,所以最近個幾月先開始"浦" EK,但發覺一有YORK這學校既POST都好惹火:qui ...

其實你唔需要理人鐘唔鐘意, 你自己鐘意咪得囖

其實每間學校,總有人覺得好,有人覺得唔好。最緊要係適合自己小朋友性格,老師有愛心!

我仔都讀緊YORK. 我覺得係貴之外. 其他野十分之好. 不過佢就算貴. 都係OPTIONAL. 我覺得OK 喎.

我都係因為面試時開始幾鐘意york,并一度將佢視為首選。

但在EK睇到好多o野令我回顧番一些細節。我從apply至最后交留位費整個過程,佢既行政人員攪錯好多事情,比如已經入到面試現場,先唔見左我個囡的application form,現場重新填過,并再次交了相及信封。仲有,我打電話問結果,又話我張聽講證唔見左,要我重新聽過。。。但我分明連親子相一同給了面試老師。仲有,我交留位費后發現張receipt上分明寫著"2012-2013”學年,但應係"2013-2014"才對,我又打電話過去問點算,個miss話沒關系。呢D野加埋一起真係攪到我幾唔開心。

至于學術上,由于未讀過且可能會放棄佢國際班offer,所以無法給予評價,但大多用家都說學術好ok架~

好多學校行政都唔好. 佢地係做教育. 而家有真係幾千人去考佢地. 一陣又讀. 一陣又唔讀. 一陣又轉上.又轉下. 我覺得有時係要體諒下. 佢地做錯唔會聲大大話番你.一定會攪番好. 我覺得OK LOR!
不喜勿:;pppp:..

回復 ce366 的帖子

無話學校唔好,可能真係報名小朋友太多了吧,行政姐姐都好辛苦。

NET老師,本地老師,嬸嬸,個個態度都好好,能看得出是真心喜歡小朋友。如果最后無讀,真係好不舍面試時遇到的那幾個NET老師,佢地好似好喜歡我阿女,抱啊抱,同囡囡逗笑,很happy甘

回覆:ce366 的帖子

我個小朋友都讀york,有時成曰都睇到劣評,都諗下係咪真係咁差呀?但事實證明老師有愛心外,還教懂小朋友的自理能力,学術上更不用置疑!

都好多人鍾意YORK呢!
‹ 上一主題|下一主題