用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒
go

真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒 [複製鏈接]

崇真主流pm vs st rosa

大家點揀?

0    0    0    0

睇下
地點. TT 係山.
宗教 (兩間唔同)
男定女仔
TT 課外活動多. 叫做有小小 升小BACK UP LOR.

回覆:真心請教 ~~ 崇真 vs 聖羅撒

我個係女,地點無所謂反正都搭校車,主要想知道課程,升學哪一間較好呢?

I will choose TT

ce366 發表於 13-1-22 16:38
睇下
地點. TT 係山.
宗教 (兩間唔同)
祟幼升祟小,好似無乜著數,同SRL 差唔遠

呢兩間比, 我鐘意St Rose

samchan2179 發表於 13-1-22 20:12
祟幼升祟小,好似無乜著數,同SRL 差唔遠

若考慮升小因素....崇幼一定好過 St. Rosa....因祟小屬私小,縱使崇幼祗有50%入崇小,都比 St. Rosa 好,因 St. Rosa 小學差不多全學額係津校位....祗有很少位畀叩門生,但現在St. Rosa叩門 自己小學無優勢!
而且崇幼K3生同時可以参加统一派位及投考崇小....多一個機會。

回覆:lulub2010 的帖子

TT課程同升小都有優勢過St.Rose.

課程而言TT比ST ROSA全面些, 但留意可能活動/ 教學範疇太多, 有只沾皮毛的情況. 但若小朋友聰慧及家長自己都會跟進不是全倚賴學校, 那會好好多.

睇你會唔會想讀祟小

TT 近年唔容易入.. 尤其係INTL..

回復 ce366 的帖子

主要因為int'l有學卷, 如果佢無學卷的話, 人地就會揀第二間啦, 佢又唔出名, 地區又唔好, 仲要行上山...

我都頭痛緊TT-PM OR ST.ROSE

如果比我會揀st rosa, 因唔會讀祟小

回覆:abebilo 的帖子

我未必會比囡囡入崇小,只係現在得兩間offer揀,唔知邊間好。。

引用:我未必會比囡囡入崇小,只係現在得兩間offe

原帖由 lulub2010 於 13-01-23 發表
我未必會比囡囡入崇小,只係現在得兩間offer揀,唔知邊間好。。
我覺得讀崇幼,就可以有半個backup, 再去大抽奬,但聖羅撒就冇backup。

我有崇幼offer, 冇st rose。如果有,我都未必揀st rose, 反正我都會玩大抽奬

回復 abebilo 的帖子

咁妳有無考崇幼?...有無崇幼offer?

abebilo 發表於 13-1-23 14:31
回復 ce366 的帖子

主要因為int'l有學卷, 如果佢無學卷的話, 人地就會揀第二間啦, 佢又唔出名, 地區又唔好 ...
oh...我反而鐘意佢係山上, 冇咁多車冇咁多塵喎! 對小朋友身體都好d。佢有好多net teacher, 就算冇學卷果陣都多人讀既, 不過果陣出生率低, 同而家冇得比啦。

回復 apple1990 的帖子

我無祟幼offer, 有KV, SRL, 明我, 培道, 啟思

其實TT int'l有學卷真係好吸引, 但叩門名氣便差點

我去過TT 的OPEN DAY. 去INTERVIEW 真係有機會接觸到佢地的老師, 同學, 家長.佢地的OPEN DAY 真係唔簡單果D. 好大型. 所以係錦多間學校中. 可以未去讀而去感受下佢的校園氣氛.
其他學校. 咪黎EK 問下. 睇下個門口. 聽下人講佢老師有無愛心. 多數泒位去邊.我對呢間學校的老師, 家長義工評價好高. 不過無奈好想小朋友TARGET 好想去直資的小學. 見太大的競爭. 唔想大抽獎所以才無奈放棄..
‹ 上一主題|下一主題