用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 政府"助長"雙非搶奪教育資源?!
樓主: Gagagogo
go

政府"助長"雙非搶奪教育資源?! [複製鏈接]

引用:回復+sugarnana+的帖子 雖然不關我孩子事

原帖由 31450069 於 13-10-08 發表
回復 sugarnana 的帖子

雖然不關我孩子事,但見他們現在爭幼稚園申請表,很替他們心痛,仲要罵用白話面試 ...
叫D老師學埋佢地D鄉吓話來替佢地D小朋友面試!!!!好冇!

我覺得除左正苦,其實仲有幾個亂港黨玩緊香港!

Dorisdoris 發表於 13-1-22 17:27
回復 YuFamily 的帖子

我果日聽到電視在北區統一派位中心訪問雙非家長 ,""佢話香港比得佢地落黎香港生仔 , ...
我聽到都立即彈起!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 gigayan 的帖子

多謝糾正不少人的錯誤,建制派歪曲事實!

MC1128  我都已經放棄了,好彩仲有有心人  發表於 13-10-8 20:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

當然是政府最錯,法律面前人人平等,這是香港最難能可貴的地方。只要政府肯用行政手段就完全解決到問題,唔會做成今日的局面,怪只怪我地有一個只會媚共,脷鞋底的擦鞋仔689,豬噏就叻,一事無成,唔好同我講佢有限奶令丶停雙非,冇北大人點頭,佢得咩!

31450069 發表於 13-10-8 11:36
回復 sugarnana 的帖子
雖然不關我孩子事,但見他們現在爭幼稚園申請表,很替他們心痛,仲要罵用白話面試 ...
如果有人到內地讀幼稚園,他們可以投訴內地用普通話面試不公平嗎?

happy_lavender  廣東的學校可能投訴得架,不過只限本地人。  發表於 13-10-9 16:06

引用:D雙非住係大陸可以抽幾個網,有親戚朋友住

原帖由 mena 於 13-01-23 發表
D雙非住係大陸可以抽幾個網,有親戚朋友住係任何一區寫封受權信,話個小朋友讀小學會住係佢哋度咁全港任何 ...
D雙非住係大陸可以抽幾個網,有親戚朋友住係任何一區寫封受權信,話個小朋友讀小學會住係佢哋度咁全港任何地區佢都可以抽,我哋D香港人就要水,電,租約,又要抽査要真係住係間屋,點解佢哋可以時旦找個人寫封信就得,我哋就唔得。

Xxxxxx

點解香港人唔可以係任何一區寫封受權信?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 shadeslayer 的帖子

可以, 亦有可能, 但一般香港人都會顧下小朋友的安全同感受, 唔會掟到佢太遠, 但大陸人好多唔會理, 乜都霸哂再諗

引用:回復+shadeslayer+的帖子 可以,+亦有可能,

原帖由 K722 於 13-10-09 發表
回復 shadeslayer 的帖子

可以, 亦有可能, 但一般香港人都會顧下小朋友的安全同感受, 唔會掟到佢太遠, 但 ...
咁起碼政策有一致性,無話優待雙非。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

係信网見到以下評論,我覺得幾有意思:

"內地人搶奶粉而香港無乳牛, 這才是問題; 現在內地人搶幼稚園學位, 我地開多幾間麥mug "春田花花" 幼稚園有幾難? 香港人的創業精神去了那裡?  "

對我來講,香港無乳牛都唔緊要,買番嚟賣就得啦。

happy_lavender  搵邊個老細科水先?  發表於 13-10-9 16:09

ANChan59 發表於 13-10-8 20:05
回復 gigayan 的帖子

多謝糾正不少人的錯誤,建制派歪曲事實!

睇返自己9個月前寫的post, 愈發現自己的觀點沒有錯, 今日已去到北區大亂的田地, 政府依然"係咁意"施一些有名無實的措施, 國內人有的是錢, 要一個甚至十個香港地址有何困難呢?? 我們的政府, 為了向中共獻媚, 已經將香港人的利益送上了。

‹ 上一主題|下一主題