用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔識廣東話,叩門係咪好蝕底?
樓主: kkchow523
go

小朋友唔識廣東話,叩門係咪好蝕底? [複製鏈接]

oooasis 發表於 13-1-20 18:11
如果讀幼稚園,可以揀d英普幼稚園。
放心,小朋友學語言好快,搬來香港幾個月後就會識講了,你地屋企都可以 ...
Thanks oooasis, actually I am doing so, hope to help my kid to improve his cantonese at shortest time.
I did got the offer from those English-Mandarin schools but I finally gave up, I like to put him in a traditional Cantonese speaking primary school to help his Cantonese speaking.

回覆:Gagagogo 的帖子

有需要咁無禮貌嗎?

Jane1983  而家社會上係好大怨氣,都吾係吾能夠理解。  發表於 13-1-20 19:57

kkchow523 發表於 13-1-20 18:24
Thanks oooasis, actually I am doing so, hope to help my kid to improve his cantonese at shortest tim ...
樓主, 其實你最好肯定佢D廣東話可以handle到普通上堂喎, 佢handle唔到上堂又真係好慘, 交友亦可以係一個問題, 不過亦都好睇佢一路係咪語文能力同社交能力好強0既人, 社交能力強0既人可以將唔識廣東話變成自己0既advantage, 吸引人同佢玩, 呢D能力有D係天生0既
曾經聽過一個朋友講過, 佢地間英中(band 1中間)有個學生想黎叩門, 係一路唔晌香港(唔記得係咪美加)讀書, 而家要番香港, in0既時候, D老師聽到佢一口流利0既英文流晒口水, 但係最終都無收, 因為始終係主流學校, 對中文有一定要求, 怕拖低埋佢成績, 位咁緊, 個個都想收最好0既人, 所以結果都無考慮佢

當然, 中學同小學對中文要求好唔同, 以上都係講出黎大家分享下

你識廣東話既話,未平日同佢講多啲囉!

回覆:kkchow523 的帖子

不用擔心,幾間直資如TSL, LMC, SMC都有不少中國籍學生本身不是廣東話為母語,在校學習和與同學相處都沒問題,校內大把學生以英語和普通話溝通的。

醒目開學勳章 王國長老

加把勁吧
我記得有次去小朋友學校做家長義工, 果日係小一新生迎新日, 當日有職員為非廣東話家長做翻譯(廣釋英), 亦有1,2個小朋友舉手表示聽唔明
講真, 我有D佩服(真心的)家長勇氣, 自己唔多識聽, 小朋友又唔多識聽, 咁勇敢揀一間廣東話教學既小學
而家小朋友都應該適應了
‹ 上一主題|下一主題