用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網的媽媽入來講吓
樓主: ade969
go

89網的媽媽入來講吓 [複製鏈接]

間間都話要乙保擺第1先有得扣門,點揀好呢?雨川校長係sell得好好,好溫情,請舊生同家長出黎sell,令人覺得學校好有heart

相對主風就cool d,佢派位得係好好,所以校長根本唔駛sell,大把人爭住入,不過我同d老師傾過,佢地唔係好多補底計畫,如果學生唔係好根得上,就只有早上早30mins返學,有功課輔導班,但學校甚少提及於學生德行上既培養!

點都好啦,我得15分,入主風真係好微

回覆:siuyauyau 的帖子

會唔會打算報埋私校包底先搏?因為統一搏主風,成功機會率可能只有1/4 ~ 1/5。叩門機會更低,未必有1/10。派唔到主風的話,派到2、3志願的機會率,可能遠比大家想像中低(很大部分人都是派獲首志願或第四志願之後),小心風險。

onepiece 發表於 13-1-20 01:06
揀兩間的人數,相信差唔多。不過唔揀主風,將來想入曾肇添就很難,而且主風band1%較循道高,對孩子的增值 ...

知曾肇添係好但我唔太認識,所以我target係沙崇同培英。

回覆:89網的媽媽入來講吓

我有朋友個姪女係馬主讀,初初都幾好,但之後跟唔上。學校沒有太多補底措施,只顧上游學生,保住入曾肇添學額。

其實89網得幾間學校...大部份都熱門o架啦....咁即係第1 揀完熱門...第2就要揀唔熱門...咩莊啟程/陳元喜?呢兩間都ok, 但純陽/馮平山/泰伯個d 真係揀唔落手喎.....

pineapple0983  馮平山?  發表於 13-2-5 12:52

馮平山 already killed and this is secondary school i/o primary school

Oh really???? 真係唔知....我讀大學時補過一個學生係個度讀...現在仲見到校舍但無留意個名o忝....

引用:Oh+really????+真係唔知....我讀大學時補過

原帖由 titanlow 於 13-02-07 發表
Oh really???? 真係唔知....我讀大學時補過一個學生係個度讀...現在仲見到校舍但無留意個名o忝.... ...
摺左好耐啦!

回覆:titanlow 的帖子

馮平山? 無辦幾年喇!

我在考慮以下幾間:
1. 馬鞍山循道衛理小學
2. 聖公會馬鞍山主風小學
3. 吳氏宗親總會泰伯紀念學校
4. 保良局雨川小學
大家覺得如何?請賜教^^/
小朋友係細B(11月),會否有所影響?

引用:我在考慮以下幾間:1.+馬鞍山循道衛理小學2

原帖由 EeeChan 於 13-02-15 發表
我在考慮以下幾間:
1,2,4 ok good but why you choose 4?

EeeChan 發表於 13-2-15 23:44
我在考慮以下幾間:

你咁排,如果失手搞唔入馬循,入硬泰伯!

為方便公公湊返學,所以想搵d離屋企唔太遠的。
泰伯是否不好?(我揀係因為睇到有d comment話佢學術方面成績都唔錯)
雨川好嗎? 聽講話會有好多功課?真的嗎?
請多多指教!

EeeChan 發表於 13-2-18 14:52
泰伯是否不好?(我揀係因為睇到有d comment話佢學術方面成績 ...

唔明呀!如果為咗方便公公接送係main point,宜泰伯又係最fit到呢個要求,基本上你自行嗰round填佢都已經收硬,根本唔使花時間心思諗點排!

Btw,馬循,主風同泰伯一東一西,其實你目標係想揾好學校定揾間近屋企人嘅學校?

EeeChan 發表於 13-2-18 14:52
泰伯是否不好?(我揀係因為睇到有d comment話佢學術方面成績 ...
區內學校的校車服務都幾好啦,而且 mos 大極有限,所以唔需要太注重遠近問題喎。

泰伯是否不好?<---------這是其它人無法幫你答的問題。對某d人來說,此校可能是最心儀學校都未定。但是,我可以說,這間是 89 網最冷門的 3 間小學之一。冷門好不好,真是見仁見智~

感謝大家的意見:) 最想當然係幫小朋友找間好一點的學校, 之後升中可以唔使咁苦惱。另外,我見雨川都好多人揀,請問這間學校的優點是什麼?

EeeChan 發表於 13-2-19 14:28
感謝大家的意見:) 最想當然係幫小朋友找間好一點的學校, 之後升中可以唔使咁苦惱。另外,我見雨川都好多人 ...
泰伯哪怕是你沒有填它,我估扣門入去應該唔難掛~

就算比你入到區內最好的學校,也不表示升中不用苦惱呀!想不苦惱,干脆考慮直資 (如培橋、黃錦輝等) 吧。

反而越差的學校,升中就越不苦惱;因為已經無需再為哪些什麼 band1 學校煩惱了.....
‹ 上一主題|下一主題