用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考band one 中學,奧數獎係必須要嗎?
go

考band one 中學,奧數獎係必須要嗎? [複製鏈接]

小朋友屬band one 頭成績,但沒有奧數獎,是否自行無機會呢?
但有校際音樂節和朗誦節有獎,咁可以補救番嗎?
   0    0    0    0

我覺得什麼獎不是很重要, 重點是要多, 因我見我女學校頭幾名的, 張成績表優點多到印滿晒架, 即是出外比賽拿到獎就有優點, 校長話要多比賽

回覆:考band one 中學,奧數獎係必須要嗎

我不覺得奧數獎是必須的。

Nowaday, 奧數獎 are insignificant.

我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果位。

醒目開學勳章 王國長老

唔係個個學生都叻數學架, 我聽過有個小學女孩子, 畫畫叻到拎國際大獎, 出國lor獎時住中國大使館, 我估佢去考邊間都有好大機會

引用:我覺得成績是最重要的。一個考第一,什麼特

原帖由 almondlatte 於 13-01-14 發表
我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果 ...
我覺得會收考第十及奧數第一那位

Charlotte_mom 發表於 13-1-14 12:01
唔係個個學生都叻數學架, 我聽過有個小學女孩子, 畫畫叻到拎國際大獎, 出國lor獎時住中國大使館, 我估佢去 ...

嘩..呢D簡直係無敵啦.....
我指係大家都係band one group,無奧數獎係咪好蝕章....

almondlatte 發表於 13-1-14 11:45
我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果 ...

點解我會咁問呢? 因為,有家長同我講,宜家有奧數獎係手,係穩操勝券,就算成績係band one尾都唔駛愁,因為band one 中學,成績好既學生佢地大把,反而有奧數獎學生就要招攬.....
但奧數唔係人人都0岩.........

ANChan59  祝佢好運....  發表於 13-1-15 00:20
黃巴士  都要睇返中學想收邊類型學生?? 個人覺得, 始終大多數中學都是成績大於"區內"獎項.  除非是全港性比賽.  發表於 13-1-14 14:32
瑩瑩老豆  我唔信x2  發表於 13-1-14 13:35
almondlatte  我唔信。  發表於 13-1-14 13:03

小朋友奧數比賽已衝出中國,係國際性比賽得獎?個人對國比賽有保留。

我覺得什麼証書都是有就當然好啦!  錦上添花.  
但大部份學校都應該是睇學生成績先的.

真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某band 1中學扣門。結果收了第一名果位。

王國會長

almondlatte 發表於 13-1-14 13:38
真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某ba ...
照計全級第一同第三唔會相差好多分, 我估可能係面試表現問題.

almondlatte 發表於 13-1-14 11:45
我覺得成績是最重要的。

clarawuwu 發表於 13-1-14 12:14
點解我會咁問呢? 因為,有家長同我講,宜家有奧數獎係手,係穩操勝券,就算成績係band one尾都唔駛愁,因為band one 中學,成績好既學生佢地大把,反而有奧數獎學生就要招攬..... ...

考第一同考第十好大機會都係屬於Band 1頭,咁一個課外有些睇頭,一個無,我就覺得兩睇兩個都有機,好可能要睇面試囉。
但只屬Band1尾+有奧數獎,就真係有些"閔",要睇邊個比賽,得的是那個獎,同睇報邊間學校、成績同課外比重是多少。仲有,有些學校奧數同英文試個D係唔算課外。仲有仲有,好多好多成績好既學生都兼有奧數獎,咁Band 1 尾+奧數獎又點夠Band 1 頭+奧數獎競爭呀。

黃巴士  agreed!! 好多b1a生大多已有奧數獎.  發表於 13-1-14 14:28

almondlatte 發表於 13-1-14 13:38
真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某band 1中學扣門。結果收了第一名果位。
我所知扣門好多時係齋做卷,邊個高分就收。如果兩個都得到扣門考試的機會,就即係話在學校眼中兩個學生原本是不相伯仲。

黃巴士  叩門仲難過自行.  做卷高分後, 又要家長&學生面試, 最後, 仲要總體再看全面成績&表現.  發表於 13-1-14 14:26

fion6406 發表於 13-1-14 13:55
我所知扣門好多時係齋做卷,邊個高分就收。如果兩個都得到扣門考試的機會,就即係話在學校眼中兩個學生原本 ...
係呀,扣門真係齋做卷和面試,因為小女當時都是扣門入的,我有問過這學校,佢地都係話做卷邊個高分就揀邊個先後次序,不過小女都有華廈杯奧數銀獎,但我估都不是因為有奧數獎而入的。有奧數獎都是錦上添花啫。

其實要看甚麼學校, 所得的是否特別大獎. 若果是一般金獎, 一等獎, 作用不大.
阿仔中一時, 班內有超過一半人有金獎, 一等獎, 阿仔的銀獎, 二等獎不值不一哂

MCC2011 發表於 13-1-14 15:13
其實要看甚麼學校, 所得的是否特別大獎. 若果是一般金獎, 一等獎, 作用不大.
阿仔中一時, 班內有超過一半人 ...
無錯!非常認同,所以我都覺得要看學校本身,學生成績次第先最重要。但如果成績不是band 1 頭去而去考band1的學校,當然有獎好過無啦,心理上

如果學校係需要奧數這類同學的,你點樣可以補救!那麼有奧數的同學一定有優勢,但有優勢唔一定會被取錄。主要因為學校真的只要奧數的同學嗎?學校唔需要其他音樂方面的人才、運動方面的人才、口才方面的人才、領袖方面的人才嗎?我相信學校會多元化地考慮,唔會單係考慮奧數。若果在朗誦方面有天份又有獎項的都應該有機會,因中學一樣會派人參加朗誦比賽,所以無需要擔心沒有奧數比賽的獎項(不過可能會有同學同時有奧數又有朗誦的,在比較的情況下,你才會吃虧,所以有家長話越多獎項越好)。

不過若小朋友在朗誦方面有天份的,我相信一般面對眾人時說話的信心係相當強的,希望小朋友在面試時能盡量發揮,憑面試表現而獲得被取錄的機會。
:verycold: :verycold: :verycold:

‹ 上一主題|下一主題