用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考band one 中學,奧數獎係必須要嗎?
go

考band one 中學,奧數獎係必須要嗎? [複製鏈接]

almondlatte 發表於 13-1-14 11:45
我覺得成績是最重要的。
一個考第一,什麼特異功能也没有。一個考第十,奧數第一。我估學校都會揀考第一果 ...

clarawuwu 發表於 13-1-14 12:14
點解我會咁問呢? 因為,有家長同我講,宜家有奧數獎係手,係穩操勝券,就算成績係band one尾都唔駛愁,因為band one 中學,成績好既學生佢地大把,反而有奧數獎學生就要招攬..... ...

考第一同考第十好大機會都係屬於Band 1頭,咁一個課外有些睇頭,一個無,我就覺得兩睇兩個都有機,好可能要睇面試囉。
但只屬Band1尾+有奧數獎,就真係有些"閔",要睇邊個比賽,得的是那個獎,同睇報邊間學校、成績同課外比重是多少。仲有,有些學校奧數同英文試個D係唔算課外。仲有仲有,好多好多成績好既學生都兼有奧數獎,咁Band 1 尾+奧數獎又點夠Band 1 頭+奧數獎競爭呀。

黃巴士  agreed!! 好多b1a生大多已有奧數獎.  發表於 13-1-14 14:28

almondlatte 發表於 13-1-14 13:38
真人真事,同一間小學,一個考全級第一完全冇特異功能,另一個全級第三獎狀一籮籮成尺厚,一同去九龍城某band 1中學扣門。結果收了第一名果位。
我所知扣門好多時係齋做卷,邊個高分就收。如果兩個都得到扣門考試的機會,就即係話在學校眼中兩個學生原本是不相伯仲。

黃巴士  叩門仲難過自行.  做卷高分後, 又要家長&學生面試, 最後, 仲要總體再看全面成績&表現.  發表於 13-1-14 14:26

引用:Quote:twcho+發表於+13-1-17+11:30+我估例

原帖由 長生不老 於 13-01-17 發表
華夏盃一等獎不是太差了 , 就按以小五級計 , 共有4021人參賽(差不多10個人有1個參賽) , 獲一等獎以上共244 ...
同意。你話好成績有得操練出來都係咁話,是否肯去操練就保證好成績呢?

‹ 上一主題|下一主題