用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正,宣道,St Cat唔理學費,你會點揀? ...
go

培正,宣道,St Cat唔理學費,你會點揀? [複製鏈接]

0    0    0    0

My case is similar.....培正 vs St. Cat.

I don't like 培正, but my wife is under consideration.......because of pressure from other people's mouth.......terrible.........

回覆:培正,宣道,St Cat唔理學費,你會點揀?

其實我去in pc完就已經知道就算佢揀我,我都唔會揀佢 課室無色彩 好似淨係注重學術 無可否認佢係好學校 但要我同個仔一齊咁大壓力 我驚傷感情囉 同埋我都係唔想太傳統的!好似淨係讀書咁

醒目開學勳章

APS 收50%宣幼學生,唔係龍呀!

回復 punlik 的帖子

培小真的壓力大? 我以為擇龍校最大的優點就是可以輕鬆一點, 幼稚園同小學開開心心......

我的小朋友喺培幼讀,我吾認同學校只重學術而輕視其他環節,我都知培小係會較多功課、默書同測驗,讀得就預左,因為要銜接培中,因為佢始終係收BAND1學生的學校。但從K3開始,學生就可報學校辦的樂器班(中西樂大部份樂器都有得學),初小階段就要上游水堂,考試要計分,學校又有習泳班,小朋友會喺學校泳池度練水,培小喺學界游泳比賽成績也不差,我嘅小朋友每次經過學校個泳池都會話想學架,咁嘅配套都吾錯啦。
除此之外亦有舞蹈及跆拳道班等,都係星期六早上喺學校上堂,咁吾算只重學術掛。

回覆:培正,宣道,St Cat唔理學費,你會點揀?

要看你目標小學是哪類型的。

回覆:breadbb 的帖子

我咁樣講法可能有啲悲觀,但真係諗唔到除咗國際學校,仲有邊啲係學術上面唔大壓力,名校要keep 住個名,非名校要爭取上位。我都真係好想知:

i don't agree pc primary is a only academic school. also school would not give presssure on my son, he enjoys his school life!

引用:其實我去in+pc完就已經知道就算佢揀我,我

原帖由 breadbb 於 13-03-18 發表
其實我去in pc完就已經知道就算佢揀我,我都唔會揀佢 課室無色彩 好似淨係注重學術 無可否認佢係好學校 但 ...
完全係我想法!
唔明點解家長咁吹捧,當然你可以話吃不到的葡萄,但係我識既一個培幼同一個培小朋友,係乖多過醒

‹ 上一主題|下一主題