用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+manman4427+於+13-01-05+發表

原帖由 Toffee888 於 13-01-07 發表
我仔答完老師用來睇之後,老師継續問还有什麽用途!我简直o咀心諗唔通話用來)毯)煲咩 ...
其實每條問題,老師都會問幾次仲有呢?仲有什麼用途?仲有...仲有...!其實係想等小朋友答到標準答案,定想試小朋友的抗逆能力?

引用:Quote:原帖由+manman4427+於+13-01-05+發表

我仔答完老師用來睇之後,老師継續問还有什麽用途!我简直o咀心諗唔通話用來)毯)煲咩 ...
其實每條問題,老師都會問幾次仲有呢?仲有什麼用途?仲有...仲有...!其實係想等小朋友答到標準答案,定想試小朋友的抗逆能力?

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+13-01-07+發表

原帖由 T-bone 於 13-01-07 發表
其實每條問題,老師都會問幾次仲有呢?仲有什麼用途?仲有...仲有...!其實係想等小朋友答到標準答案,定想 ...
係! 你講啱左! 老師就係想睇小朋友的抗逆能力同家長的表現。

我想問你地係問券第三條:想學校安排什麼課外活動, 答了什麼? 我寫好晒三條先見到話不超於30字, 好似第一二條都答多左

引用:回復+pingulolo+的帖子 有,Melody公仔“

原帖由 bbkiuho1306 於 13-01-07 發表
回復 pingulolo 的帖子

有,Melody公仔“繼續努力“;咁係咪即係衰左?!!!
我個印仲頂癮。。。三眼仔但好細,老師問我個囡佢有幾多隻眼。。。O 咗

引用:當以為終於排到時,原來只是去了另一處的隊

原帖由 babie2 於 13-01-06 發表
當以為終於排到時,原來只是去了另一處的隊未。。。當以為面試緊時,原來已經in完左! ...
Agree agree!!!!!

原本真係諗住唔去面試,但亞囡話要去in, 爸爸話帶佢去最like既室內遊樂場都唔要, 堅持話要去in.  無辦法啦, in 3:00點, 2:00先出門口, 去到時間剛剛好。
好啦, 去到亞囡好似上咗身啦咁,好主動答問題。
老師扲d米問: 係物野黎,
囡: 係米
老師:要點整
囡: 要煲架
老師:煲咗會點
囡: 會變飯囉
老師:你識唔識自己食飯?
囡: 唔識架, 我要姐姐喂架!
跟住老師送咗張貼紙俾佢, 問佢邊個係男仔, 邊個係女仔, 咁你是男/女仔, 答完老師提亞囡泊好張椅, 拜拜走得。
但其實如果問鞋帶,月曆, 報紙佢唔知會唔會識答?

vinik  答姐姐餵, 坦白得可愛   發表於 13-1-7 15:28
gloriababy  好叻   發表於 13-1-7 14:05
KaKamama1113    發表於 13-1-7 13:49
yslgirl    發表於 13-1-7 13:09

joannechow7 發表於 13-1-7 12:56
原本真係諗住唔去面試,但亞囡話要去in, 爸爸話帶佢去最like既室內遊樂場都唔要, 堅持話要去in.  無辦法啦,  ...

我個女都係抽中月曆, 我仲以為係話比我知幾時公佈結果………..(因民生係咁)

佢唔識, 好由疑咁答係薄, 但太細聲, 老師聽唔到

引用:Quote:原帖由+T-bone+於+13-01-07+發表其實

原帖由 marwai_1030 於 13-01-07 發表
係! 你講啱左! 老師就係想睇小朋友的抗逆能力同家長的表現。
咁即是要問到小朋友唔識為此,再睇小朋友和家長反應喇-!

引用:原本真係諗住唔去面試,但亞囡話要去in,+爸

原帖由 joannechow7 於 13-01-07 發表
原本真係諗住唔去面試,但亞囡話要去in, 爸爸話帶佢去最like既室內遊樂場都唔要, 堅持話要去in.  無辦法啦,  ...
我估一定收你個女呀!

引用:Quote:原帖由+bbkiuho1306+於+13-01-07+發

原帖由 sbux 於 13-01-07 發表
我個印仲頂癮。。。三眼仔但好細,老師問我個囡佢有幾多隻眼。。。O 咗

...
個老師起碼有心情問無聊問題…!有机有机

回復 Toffee888 的帖子

我個女都係抽中月曆, 我仲以為係話比我知幾時公佈結果………..(因民生係咁)

佢唔識, 好由疑咁答係薄, 但太細聲, 老師聽唔到

回覆:聖心今日interview

有時真係唔知應唔應該出口,有D學校家長一開口就死罪,有D就可能想家長引導睇互動,所以我每次都係點到即止,隨緣算喇。

泊櫈應該不要提小朋友都要主動做。
另外,一定家長和小朋友都同時表現有耐性。
今年開學彌撒時(大概個多小時),我才感受到學校如此利害,可以選咁多成場都唔扭計既小朋友!

引用:我想問你地係問券第三條:想學校安排什麼課

原帖由 homepridealice 於 13-01-07 發表
我想問你地係問券第三條:想學校安排什麼課外活動, 答了什麼? 我寫好晒三條先見到話不超於30字, 好似第一二 ...
我寫关于情绪管理課程和増強自信心課程咋

睇返過往家長的經驗, in得好都未必會收.  我住葵青區, 又不是教徒, 亞囡是活潑型, 以上的因數都可能有影響個結果, 平常心啦.

引用:回復+Toffee888+的帖子 我個女都係抽中月

原帖由 KaKamama1113 於 13-01-07 發表

我個女都係抽中月曆, 我仲以為係話比我知幾時公佈結果………..(因民生係咁)佢唔識, ...
細聲但有笑容會更好

回復 CoffeeCake 的帖子

同意, 泊櫈應該不要提小朋友都要主動做.  但老師好似知亞囡會唔記得所以提佢, 其實亞囡真係會唔記得!

引用:回復+Toffee888+的帖子 睇返過往家長的經

原帖由 joannechow7 於 13-01-07 發表

睇返過往家長的經驗, in得好都未必會收.  我住葵青區, 又不是教徒, 亞囡是活潑型,  ...
係呀!今年要住址證明,好明顯遠會係考慮因素!好都無用

引用:Quote:原帖由+marwai_1030+於+13-01-07+發

咁即是要問到小朋友唔識為此,再睇小朋友和家長反應喇-!
係! 當年我大女都係咁⋯

‹ 上一主題|下一主題