用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "che利根"
go

"che利根" [複製鏈接]

"che利根"

請問"che利根"會否影響小朋友講野呢,我呀姨話我細仔唔識講野可能係"che利根",請問大家有無經驗呀,不過我細仔又真係幾鍾意用手指係口裡將食物搬上搬落,或者整入d喉嚨裡邊,請分響!

Re: "che利根"

未識講o野唔會因為「痴利根」!

舌根短可能會影響其發音, 但其實好多時發音問題並不是由於舌根短而引起的. 小朋友未識講說話更加不會由舌根短引起.

你的小朋友幾多歲? 如果歲半或更大, 小朋友還未懂講說話, 建議你找言語治療師做評估.

內疚爸爸:

我翻看了你的其他留言,知道你的孩子已經見過醫生。

我和st213一樣是言語治療師,很同意她的看法。執業十年(其中四年在兒童體能及智力測驗中心),我從來沒有見過有孩子是因為舌繫帶的問題而不懂說話,頂多是某些音發不準。請千萬不要帶孩子"剪利筋"﹗

"利筋"短,也不一定影響發音。有很多人利筋短但發音完全準確;也有很多人利筋很長也有很嚴重的發音問題﹗即使真的影響發音,也可透過言語治療矯正。執業至今我只見過兩個小朋友無法完全經由治療矯正而需接受手術。他們手術很同樣需做治療訓練口肌才把錯音改好。並非做完手術便會自動矯正過來。

有任何懷疑,請先向言語治療師查詢,必須小心﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

多謝你和st213的意見,其實我覺得我既細仔專注力都好底,唔多理人,所以暫時無做言語治療,只是參加協康幼兒導師訓練及讀幼兒班,之前政府醫生check左只是話排"I"位同幫我約見言語治療師,請問我下一步應該點做呢,我細仔差不多30個月大,連媽媽都唔會講,剩係見到鴨就話"DUCK"咋。

為什麼不做言語治療呢?
曾經有家長告訴我,有"專家"說孩子還未懂說話,見ST也沒有用﹗
[size=large]這是大錯特錯的﹗

言語治療師的訓練和特殊幼兒工作員比較,是專業很多很多很多的﹗我自己接觸過很多特殊幼工,也曾任教IVE(專業教育學院)兩年,教的正是特殊幼工的課程。30個月大的孩子仍只有一個單字,單靠幼兒訓練是絕對不夠的﹗你可以在協康加言語治療,或者找私人執業的言語治療師。我相信很多BK家長可以提供中肯的推介。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語及st213:

很開心知道兩位都係SP;

我囡囡接受言語治療已有大半年, 當然有進步, 很開心;

但最難攪的"S"音至今仍然講得唔好, 平時同囡囡傾計時時刻提點糾正錯處, 但佢唔肯俾我用棉花棒放入咀仔讀字,
想請教倆位我忡有咩可以做呢?
KooKuKooKu :pint:

稚言治語

協康姑娘都係叫我唔洗做言語治療~~話佢未坐定,做只係浪費錢~~點算?

kakab

其實坐不定, d言語治療師有辦法的, 軒軒第一/二堂都係坐不定的, 個st就用d活d的玩具, 好似推車仔, 兩個坐係地下甘玩law.

等佢熟左, 再搬返佢上檯, 初時一定坐不得耐, 但依家軒軒肯坐足一堂的.

真係有用的, 軒軒初時都係上st先的, 無上幼兒訓練的.  到佢上幼兒訓練的時侯, 佢已經可以坐定定架啦.  不過可能軒軒係比較靜的小朋友啦, 同佢去飲茶, 佢有野食, 有野玩, 都可以坐得1個鐘的, 佢以前不得的, 一定同圍走law.

你試下先啦, 不得咪stop不好再上law.

hinhinmummy

想試下架都 ,有冇得試既呢? 係咪比 言語治療師去睇佢岩唔岩上好d呢?

kakab

好老實, 我係言語治療師, 見到有客仔, 點都話ok啦, 係不係? 我意思係, 做一個round(通常4堂收錢), 你看下佢上堂的表現, 坐不坐得定, 有無進步(通常無甘快看到), 但點都看到佢上堂的表現, 先再決定law.

點都好過'坐以待幣'(不知有無用錯成語)?

hinhinmummy

要好認真咁同佢老豆傾! :wink:

兩位ST
小兒5。5歲﹐似乎有口吃。他說話時有時重覆某一字數次﹐有時拉長某一字﹐最近偶有歪嘴﹐戚眉現象﹐此情況在家或在外也是這樣。
請問是不是口吃﹐怎樣治療口吃呢﹖
有沒有有關的書可介紹。謝謝

你的女兒現在多大呢?本地研究顯示,以粵語為母語的孩子在約四歲半左右完成語音發展進程。一些較難發的音,如/s/, /ts/等,會較遲,接近四歲半才能掌握也不算慢。

很難用文字教你如何糾正小朋友的發音。事實上,即使錯同一個音,原因也不一定相同,無法一概而論。請向你的言語治療師查詢。

kooku2004 寫道:
稚言治語及st213:

但最難攪的"S"音至今仍然講得唔好, 平時同囡囡傾計時時刻提點糾正錯處, 但佢唔肯俾我用棉花棒放入咀仔讀字,

我執業十年,從來沒有小朋友因為坐唔定,無法做治療而浪費了﹗
其實,有部分小朋友從來沒有被要求坐好"工作",所以不習慣,也不明白為什麼要這樣做而表現抗拒。但有經驗的言語治療師自然有方法吸引他們乖乖接受訓練。在開始的數節治療,我是容許他們不坐在椅子上的。誰說一定要坐好才可以學習溝通?
請再向姑娘表示想排言語治療,因為協康會也要排期。又或者,你可以考慮私人的言語治療師。

kakab105 寫道:
稚言治語

協康姑娘都係叫我唔洗做言語治療~~話佢未坐定,做只係浪費錢~~點算?

ALAL,

照你的描述,很可能是口吃。

口吃的成因、治療方法等到現時也還未有定案,所以很少有書本提及(尤其是坊間的書,很難找﹗)。網上有不少資料,但要非常小心,有很多方法都未證實有效,有些還非常古怪﹗

其實,4-8歲小朋友(尤其是男孩子)出現口吃現象是很常見的,而且大部分會隨著時間(一般半年左右)而慢慢消失,根本不用理會。有些研究更顯示,很緊張地糾正比不去處理更會令情況變壞。

所以,我建議你現時不用太著意去改,當無事發生就好。如果孩子真的struggle了很久,你可以假扮跌了東西、趕著去廁所等請孩子稍等,讓他平靜下來再慢慢說。

千萬不要取笑他,也不要模仿他。"你慢慢講,唔駛心急"這一類說話是沒有用的,不說也罷﹗

記著,要以平常心看待。假如情況持續超過半年,或者好像愈來愈嚴重,便要找言語治療師檢查一下了。

ALAL 寫道:
兩位ST
小兒5。5歲﹐似乎有口吃。他說話時有時重覆某一字數次﹐有時拉長某一字﹐最近偶有歪嘴﹐戚眉現象﹐此情況在家或在外也是這樣。
請問是不是口吃﹐怎樣治療口吃呢﹖
有沒有有關的書可介紹。謝謝

thank you very much for your respnse. I have read a book, a small part of it on 口吃. It also said it will for most of the children disappear. In fact when I am a child I have 口吃 but now it only appear when I am excited.

We are now not giving any pressure to my son. But we are afraid that in primary school he will be discriminated. Any way thank very much for your advice.

koku2004,

唔好意思, 最近唔得閒上黎, 咁遲先覆.

稚言治語講得好o岩, 要先知道你女兒而家幾大同埋佢發音問題的原因, 先可以答到你問題. 另外想問下既然你女兒已經做緊言語治療, 治療師有冇教佢 /s/ 音, 如果未的話可能現階段未適合開始, 千萬不要過於心急, 和你的治療師商量一下啦!

稚言治語 寫道:
你的女兒現在多大呢?本地研究顯示,以粵語為母語的孩子在約四歲半左右完成語音發展進程。一些較難發的音,如/s/, /ts/等,會較遲,接近四歲半才能掌握也不算慢。

很難用文字教你如何糾正小朋友的發音。事實上,即使錯同一個音,原因也不一定相同,無法一概而論。請向你的言語治療師查詢。

[quote]
kooku2004 寫道:
稚言治語及st213:

[/quote]

kakab105,

簡單一點來說, 是否適合開始做言語治療, 最好是問返言語治療師啦 ~  

稚言治語 寫道:

其實,4-8歲小朋友(尤其是男孩子)出現口吃現象是很常見的,而且大部分會隨著時間(一般半年左右)而慢慢消失,根本不用理會。有些研究更顯示,很緊張地糾正比不去處理更會令情況變壞。

所以,我建議你現時不用太著意去改,當無事發生就好。如果孩子真的struggle了很久,你可以假扮跌了東西、趕著去廁所等請孩子稍等,讓他平靜下來再慢慢說。

千萬不要取笑他,也不要模仿他。"你慢慢講,唔駛心急"這一類說話是沒有用的,不說也罷﹗

記著,要以平常心看待。假如情況持續超過半年,或者好像愈來愈嚴重,便要找言語治療師檢查一下了。

十分十分同意!!

ALAL 寫道:

We are now not giving any pressure to my son. But we are afraid that in primary school he will be discriminated.

這真是值得留意一下的. 所以作為家人更需要對你仔仔的表達多加讚賞, 鼓勵, 俾多 d 信心佢, 記住不用介意佢有任何講說話唔流暢的情況, 令佢到o左小學的時候都唔會因此怕和其他人溝通.

我見過一個二年級有口吃的同學, 但好在佢口吃的情況唔係好緊要, 他也不怕和別人講說話, 在學校並沒有太大問題.

thank st
‹ 上一主題|下一主題